Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.

Okładka książki Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego. autora Erik Bertrand Larssen, 9788364846755
Okładka książki Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.
Erik Bertrand Larssen Wydawnictwo: Smak Słowa poradniki
poradniki
2016-11-23
2016-11-23

Kup Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego. w ulubionej księgarnii

Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.

Oceny książki Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.

Zaczęłam we wrześniu, a skończyłam w listopadzie. Szło mi to jak krew z nosa, bo Eric na początku próbując zdobyć zaufanie czytelnika, zaczyna opowiadać przydługą historię swojego życia. Mocno sie przy tym przechwalając i przypisując sobie zasługi norweskich sportowców, którzy z nim współpracowali. Jak na motywacyjną książkę przystało, sporo jest bełkotu typu: „wyjdź ze swojej strefy komfortu”, „jesteś asem”. Bełkot przepuściłam dalej, ale wyciągnęłam z niej kilka ciekawostek, np. wiedzieliście, że jeśli robisz coś przez 10 tysięcy godzin, to jesteś profesjonalistą, w tym co robisz? Lub po 13 raz wpada nawyk? W książce znajduje się zbyt wiele porównań sportowych, przez co książka była nudna. NIE POLECAM

Musisz żyć życiem bo kiedyś umrzesz! Jesteś zmeczony po pracy i chce ci się spać? Zjedz seler i idź pobiegać!To nawet coaching nie jest.... Brawo dla wydawcy;p

Porównania filmowe nie na miejscu, sportowe mało przekonujące. Średniak do przesłuchania

539 użytkowników ma tytuł Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego. na półkach głównych
106 użytkowników ma tytuł Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.

Erik Bertrand Larssen
Erik Bertrand Larssen
Jest zawodowym żołnierzem, służył w wojskach spadochronowych, ukończył także ekonomię. Uczestniczył w wielu misjach zagranicznych prowadzonych pod egidą norweskich sił specjalnych i został odznaczony medalem za zasługi dla obronności kraju. Ma również duże doświadczenie w biznesie. W 2010 roku założył firmę Bertrand AS i jest obecnie rozchwytywanym mówcą motywacyjnym zarówno w Norwegii, jak i poza jej granicami. Jego pierwsza książka, Bez litości, zyskała status bestsellera.

Zaufanie, czyli waluta przyszłości. Moja droga od zera do 7 milionów z bloga Michał Szafrański
Zaufanie, czyli waluta przyszłości. Moja droga od zera do 7 milionów z bloga
Michał Szafrański
Tytuł tej książki, Zaufanie czyli waluta przyszłości, teoretycznie jest intuicyjnie zrozumiały: zaufania nie da się kupić za pieniądze, samo staje się środkiem płatniczym, benefitem. Dzięki niemu sklepy i usługodawcy zdobywają stałych klientów. Jednak dopiero po przeczytaniu można zrozumieć, co autor tak naprawdę miał na myśli. Nie tylko to, że zaufaniem można za coś zapłacić, czy zyskać. A to, że zaufanie jest kapitałem, którego zdobycie dopiero daje podstawy do zbudowania sukcesu. I to nie zaufanie klienta do “sprzedawcy”, a sprzedawcy do samego siebie. Michał Szafrański to autor bardzo popularnego bloga Jak Oszczędzać Pieniądze. W swojej kolejnej książce, czyli Zaufanie czyli waluta przyszłości, opisuje kompleksowo cały proces decyzyjny poprzedzający utworzenie tego bloga, wszystkie działania, a później także sposoby, w jakie autor go rozwijał. 🤌Blogowanie na etat Szczegółowo opisuje swoje doświadczenia, na których oparł pomysł na blogowanie, także w kontekście dokładnych rozliczeń finansowych, dających mu poczucie względnego bezpieczeństwa w okresie, gdy blog na siebie jeszcze nie zarabiał. Było to ważne, bo Szafrański podjął decyzję o rezygnacji z pracy, żeby zostać blogerem na cały etat i z tego się utrzymywać. Wydawać by się mogło, że to gruba decyzja. Niewiele w tym przesady, chociaż jeszcze parę lat temu internet wyglądał nieco inaczej. Wartościowych treści nie było aż tak dużo. Z dobrym pomysłem można było się wybić. Myślę, że dzisiaj jest trudniej, ale nadal się da. Tylko trzeba do tego dużo samozaparcia i wytrwałości. Oraz naprawdę dobrego pomysłu, który zainteresuje ludzi masowo, bo walutą bloga jest przecież duży ruch. 🤌 Kumulowanie doświadczeń Zaufanie czyli waluta przyszłości to dobry przykład tego, że sukces, to jest praca przez całe życie, a nie osiągnięcie overnight. To także świetny dowód, że zdobywane doświadczenia sumują się, a porażki uczą o wiele więcej niż to, co się udało. Szanuje Szafrańskiego za transparentność i dojrzałość. Np. pisze o dzieciństwie, jak dorabiał na sprzedaży kwiatów i emocjach jakie wtedy czuł: wstydzie, strachu, przerażeniu ale i euforii, gdy ktoś kupił wiązankę. W ogóle w całej książce jest sporo emocji, bo one są bardzo ważne. Nie da się być dojrzałym i ich ignorować. 🤌 Zaufanie do siebie Autor pisze faktycznie dużo o zaufaniu, ale przede wszystkim zaufaniu do siebie, które ma być podstawą do tego, żeby zaufali nam także inni. Jest ono też barierą ochronną przed krytyką czy kosztem emocjonalnym porażek. W końcu, bez wiary w swoje możliwości trudno jest zaryzykować i zaangażować się w coś, co budujemy sami, od początku. To wszystko jest to bardzo zbieżne z moimi doświadczeniami. Dopiero gdy nabrałam zaufania, że poradzę sobie choćby nie wiem co, oraz, co jest bardzo ważne, zbudowałam poduszkę pieniężną, żeby czuć się bezpiecznie także materialnie, dopiero wtedy udało mi się realnie ocenić własną pozycję na rynku pracy i odnieść własne sukcesy. 🤌 Konkretne rady Zaufanie czyli waluta przyszłości jest upakowane jest też merytoryką. Jest mnóstwo konkretnych rad, gdzie, co, jak i z czym zaczynać tworzenie treści. Powiedziałabym nawet, że to kompletny podręcznik, jak zabrać się do zarabiania na tworzonych treściach, mimo, że nie da się jego doświadczeń wziąć 1:1. Szafrański daje mnóstwo ciekawych spostrzeżeń, np, że popularność w mediach nie szła w parze z większymi zarobkami. Mega fajnie podkreśla rolę małych incydentów, „przypadkowych sekwencji zdarzeń”, jak napisanie do kogoś krótkiego maila, pochwalenie się sukcesem we właściwym czasie. Albo poznanie kogoś, kto w przyszłości może nas poznać z kimś, kto za jakiś czas okaże się kamyczkiem przeważającym szalę na naszą korzyść. Podsumowując, Zaufanie czyli waluta przyszłości to świetna historia. Nie tylko merytorycznie, ale także jako autobiografia człowieka, który zdobywał latami doświadczenia. Nazbierał ich mnóstwo i przekuł je w konkrety liczące kilka milionów złotych.
PrzeCzytana - awatar PrzeCzytana
oceniła na82 lata temu
Niskobudżetowy startup. Zyskowny biznes i życie bez frustracji Chris Guillebeau
Niskobudżetowy startup. Zyskowny biznes i życie bez frustracji
Chris Guillebeau
"Niskobudżetowy startup" Chrisa Guillebeau to książka, która obiecuje wiele, ale dostarcza zaskakująco mało konkretnych wskazówek. Autor opisuje historie ludzi, którzy rzekomo z minimalnym budżetem (często poniżej 1000 dolarów) zbudowali dochodowe biznesy, jednak prezentacja tych case studies jest powierzchowna i pozostawia czytelnika z więcej pytaniami niż odpowiedziami. Guillebeau porusza się przede wszystkim w bardzo amerykańskim kontekście biznesowym, który nie zawsze przekłada się na realia innych krajów - od specyficznych rozwiązań prawnych po mentalność konsumentów. Opisywane przykłady często opierają się na szczęśliwych zbiegach okoliczności lub unikalnych umiejętnościach bohaterów, bez jasnego wyjaśnienia, jak ktoś bez tych atutów mógłby osiągnąć podobne rezultaty. Książka cierpi na chroniczny brak konkretów - zamiast praktycznych kroków i actionable advice otrzymujemy mglistą inspirację i ogólniki. Autor spędza zbyt wiele czasu przekonując czytelnika, że niskobudżetowy biznes jest możliwy (co większość już wie przed sięgnięciem po tę pozycję),a zbyt mało na wyjaśnianiu, JAK dokładnie go zbudować. Choć niektóre koncepcje, jak szukanie nisz rynkowych czy testowanie pomysłów bez dużych inwestycji, są wartościowe, to brakuje im głębi i operacyjnego wymiaru, który pozwoliłby na faktyczne wdrożenie. Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
Mateusz - awatar Mateusz

Cytaty z książki Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego.

Erik Bertrand Larssen Bez litości. Poznaj moc treningu mentalnego. Zobacz więcej