Każdy jej strach

Her Every Fear
2017-02-15
2017-02-15
Ewa Penksyk-Kluczkowska
Kate na pół roku przeprowadza się z Londynu do Bostonu – zamieniła się na mieszkania z kuzynem. W Stanach chce ukończyć kurs grafiki komputerowej, a przede wszystkim dojść do siebie. Od dzieciństwa zmaga się z atakami paniki, a niedawno za sprawą byłego narzeczonego przeżyła niewyobrażalną traumę. Teraz potrzebuje spokoju i poczucia bezpieczeństwa.

Tymczasem w Bostonie dowiaduje się, że zamordowano sąsiadkę zza ściany, piękną Audrey. Policja wypytuje Kate o kuzyna, który podobno miał romans z zamordowaną, w jego mieszkaniu dzieją się zaś dziwne rzeczy. Kate, skołowana po zmianie strefy czasowej, nieustannie senna, nie ma komu zaufać – w obcym mieście nikogo nie zna, ekscentryczni lokatorzy budzą jej strach, kuzyn Corbin zapadł się pod ziemię. Czy Kate grozi śmiertelne niebezpieczeństwo, czy tylko je sobie wyobraża?

I dlaczego każdy jej strach staje się namacalny?

Oraz znacznie, znacznie bliżej, niż jej się zdaje?

Kup Każdy jej strach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Każdy jej strach

Oceny książki Każdy jej strach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Każdy jej strach

Nie wiem, co powiedzieć...
Dawno nie miałam aż tak mieszanych uczuć po przeczytaniu książki z kategorii thriller, bo... momentami całkowicie zapominałam, że faktycznie pochodzi z tego gatunku.
Cała pierwsza połowa książki kojarzyła mi się z audiodeksrypcją kiepskiego serialu i to jeszcze zapętlającą się. Poważnie: po dziesiątej wzmiance, czym bohaterka posmarowała chleb na śniadanie/kolację i po dwudziestym opisie faktury i długości swetra, który założyła wręcz przewalałam oczami. Akcji tyle, co kot (Sanders) napłakał, a w zamian niekończąca się ilość przeciąganych opisów codziennych czynności. Nuda.
Druga połowa książki wypada nieco lepiej, głównie za sprawą głębszego rozpracowania naszego książkowego złola. Końcówka powieści i rozwiązanie wątków całkiem w porządku, choć dość przewidywalne.
Czy jest to więc (w mojej opinii) książka absolutnie najgorsza z tej kategorii? Nie. Ale czy polecę ją jakiemuś innemu fanowi thrillerów? Również nie. I sama z pewnością więcej do niej nie wrócę.

Nie wiem, co powiedzieć...

2062

Nie było tu wielkiego wow, ale też nie mogę się do niczego przyczepić. Każdy element, od postaci, przez pomysł na zbrodnie i zagadkę, do opisu samego budynku, był na prawdę sprawnie dopracowany. Czytało się dobrze, jeśli ktoś lubi tego autora to powinien się dobrze bawić, ale rewelacji nie ma.

Trochę ją męczyłam powiem szczerze. Nudnawa i nic nie wnosząca ani treścią ani stylem. Bardzo mało dialogów, za dużo treści. Taka, że nikomu bym jej raczej nie poleciła. Zakończenie w ogóle słabe jak barszcz :(

1115 użytkowników ma tytuł Każdy jej strach na półkach głównych
200 użytkowników ma tytuł Każdy jej strach na półkach dodatkowych

Peter Swanson
Peter Swanson
Jest autorem trzech powieści, a jego wiersze, opowiadania i recenzje ukazywały się w najważniejszych gazetach i magazynach, otrzymał też kilka nagród literackich. Przygotowuje obecnie cykl sonetów o pięćdziesięciu trzech filmach Alfreda Hitchcocka. Mieszka z żoną i kotem w Somerville w Massachusetts.

Zaginiony C.L. Taylor
Zaginiony
C.L. Taylor
O tym, że Zaginiony, książka, którą kupiłam lata temu, jest napisana przez autorkę ,,Teraz zaśniesz'', którą mam na półce od jakiegoś czasu, dowiedziałam się dopiero w trakcie czytania, przez przypadek. Kompletnie nie skojarzyłam nazwiska, okładka również była nieco myląca. Cieszę się, że zaczęłam przygodę z autorką od jej debiutu, bo teraz będę mogła ocenić, czy robiła postępy. W środku nocy znika Billy, piętnastoletni chłopiec. Od tego czasu mija pół roku, a chłopiec nadal się nie odnalazł. Clarie Wilkinson, matka Billy'ego, wpada w fugę dysocjacyjną: znika z domu, pomieszkuje w obcych hotelach i błąka się na nieznanych ulicach. W torebce znajduje przedmioty, lecz nie pamięta, jak je tam włożyła. Kiedy pewnego dnia podczas ataku budzi się z krwią na rękach i nie potrafi wyjaśnić, co się stało, zaczyna obawiać się nie tylko o swoje życie. Czy te zdarzenia mają coś wspólnego z zaginięciem jej syna? Co, jeśli nie tylko Clarie ma coś do ukrycia? Zaginiony to ciekawie poprowadzony thriller psychologiczny z domieszką kryminału. Narracja prowadzona przez główną bohaterkę jest dobrze prowadzona. Praktycznie do samego końca nie wiadomo co się stało z chłopcem, ale jak sama autorka przyznała, od początku wiedziała, jakie będzie zakończenie. Dwa zderzające się ze sobą bieguny – zaginiecie dziecka, fuga kontra rodzinne sekrety, nie pozwalają się czytelnikowi oderwać od lektury. Ubolewam jedynie na tym, że końcówka wypada blado na tle całości. Niepotrzebnie autorka już na stracie założyła sobie, jaki będzie koniec opowieści i na siłę mam wrażenie, próbowała poskładać wszystkie puzzle do kupy. Wyszło, ale myślę, że pani Taylor mogła się pokusić o więcej. Jednak mam z tyłu głowy, że to debiut literacki, dlatego przymykam na to oko. Ode mnie 7/10.
Iwona Nocoń - awatar Iwona Nocoń
Zniknięcie Caroline Eriksson
Zniknięcie
Caroline Eriksson
Greta, Alex i czteroletnia Smilla spędzają wakacje w Marhem, popularnym letnisku, a ponieważ jest koniec lata i zaczął się rok szkolny, jest ono całkowicie opustoszałe. Cała trójka wybiera się na wycieczkę na wyspę na środku jeziora. Alex z córeczką idzie na spacer po wyspie, Greta zasypia zaś w łódce. Budzi się po kilku godzinach i z jakiegoś powodu wie, jest głęboko przekonana, że oni nie wrócą, że zniknęli na dobre. Być może przeczucie to wiąże się z opowieściami o zbiorniku wodnym, jakie snuł po drodze jej ukochany. Mimo początkowej pewności, że bliscy zniknęli na zawsze, Greta zaczyna jednak ich szukać. Najpierw na wyspie, potem w domku. Zdezorientowana i wykończona wraca na wyspę, znajduje tam potwornie okaleczoną wiewiórkę. Na domiar złego natyka się na grupę nastolatków, którzy najwyraźniej lubią okrutne zabawy. Greta popada w coraz większe otępienie i zdenerwowanie. Ma coraz większe zaniki pamięci. Zaczyna przypominać sobie inny koszmar, gdy w dzieciństwie zniknął jej tata. Co tak naprawdę stało się z Alexem i Smillą, czy to Greta odpowiada za ich zniknięcie, a może oni w ogóle nigdy nie istnieli i to wszystko tylko wytwór jej umysłu? Caroline Eriksson stworzyła w powieści „Zniknięcie” niezwykle przejmujący klimat. Uczucie nieustannego zagrożenia, dezorientacja, powracające koszmary z przeszłości i niepewność co do własnego ja towarzyszą głównej bohaterce opowieści. Narracja prowadzona jest w pierwszej osobie, dzięki czemu czytelnik bardzo szybko zostaje w nią wciągnięty. Ma wrażenie, jakby był nie tylko obserwatorem wydarzeń, ale tkwił wręcz w głowie Grety, co na początku może nieco męczyć, jednak zakończenie, jak przystało na thriller psychologiczny, w pełni to rekompensuje.
Malgorzata Zelazna - awatar Malgorzata Zelazna
oceniła na72 miesiące temu
Para zza ściany Shari Lapena
Para zza ściany
Shari Lapena
Anne i Marco są zgranym małżeństwem. Mają wszystko, dom, rodzinę i interesującą prace. Jednak, kiedy spędzają wieczór u sąsiadów, a ich malutka córeczka znika, okazuję się, że nie wszystko jest tak piękne, na jakie wygląda. Detektyw Rasbach robi wszystko, by odnaleźć dziewczynkę, lecz sprawa jawi się w ponurych barwach, a wszystkie podejrzenia padają na rodziców. Co stało się z Corą i czy jest szansa, by dziecko jednak żyło? Jako mamie na początku trochę ciężko było mi uwierzyć, że rodzice, a w szczególności matka była w stanie zostawić swoje małe dziecko samo w domu, mimo tego, że zaglądali tam co pół godziny naprzemiennie z mężem i sprawdzali czy z Corą wszystko jest w porządku. Mieli ze sobą też elektroniczną nianie. Ale nie mnie oceniać ludzi pomyślałam, może i są rodzice którzy odważyliby się na coś takiego. Wiec czytałam i czytałam, a czym dalej, było coraz ciekawiej. Autorka bardzo umiejętnie buduje napięcie i sprawia, że chce się czytać dalej i dalej. Co chwile wydawało mi się, że domyślam się, co się stało, ale zaraz moje przekonanie okazywało się błędne. Książka jest na prawdę na wysokim poziomie jak ma debiut pisarki. Trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Pokazuje jak jedna chwila i zła decyzja może wywrócić życie człowieka do góry nogami. Anne i Marco mieli wszystko, piękny dom, pieniądze, siebie i córeczkę. I cały ten ich spokój został zburzony w jednej chwili. Książka pokazuje też, że nie zawsze możemy ufać tak w 100 procentach innym… nawet tym najbliższym. Polecam.
edolfina - awatar edolfina
oceniła na711 miesięcy temu
Polne kwiaty Julia Heaberlin
Polne kwiaty
Julia Heaberlin
Rok 1994, szesnastoletnia Tessa zostaje znaleziona bliska śmierci na teksańskich polach. Miała być kolejnym "Polnym Kwiatem" – jedną z ofiar seryjnego mordercy, który na miejscu zbrodni pozostawiał żółte kwiaty – rudbekie. Jeśli zastanawiacie się jak wyglądają – na pewno wiecie. Są bardzo podobne do jeżówek. Dzięki zeznaniom Tessy sprawca zostaje ujęty i skazany.​ Po latach, dorosła Tessa prowadzi spokojne życie jako matka. Jednak pewnego zimowego dnia pod oknem jej sypialni pojawia się świeżo zasadzona kępa żółtych kwiatów. To zdarzenie budzi w niej niepokój i wątpliwości – czy na pewno skazano właściwą osobę? Policja niechętnie podchodzi do wznowienia śledztwa, ale prawnicy zajmujący się przypadkami niesłusznie skazanych widzą w tej sprawie szansę na uratowanie życia człowieka oczekującego w celi śmierci.​ „Polne kwiaty” to mroczny thriller psychologiczny, który eksploruje najciemniejsze zakątki ludzkiej duszy, pamięci i traumy. Autorka misternie przeplata przeszłość z teraźniejszością, tworząc napięcie i prowadząc czytelnika przez zaskakujące zwroty akcji aż do finału, który składa wszystkie elementy w spójną całość.​ To nie jest typowy thriller z wartką akcją i krwawymi scenami – to bardziej psychologiczna podróż przez traumę, pamięć i próby odnalezienia siebie na nowo po koszmarze. Heaberlin prowadzi historię powoli, warstwami odkrywa emocje i wspomnienia Tessy, które – jak się okazuje – wcale nie są takie jednoznaczne. Mamy tu sporo retrospekcji, wewnętrznych rozważań i niepewności. To opowieść bardziej o tym, co dzieje się z człowiekiem po tragedii, niż o samej zbrodni.
Book_Mystery - awatar Book_Mystery

Cytaty z książki Każdy jej strach

Dodaj cytat z książki Każdy jej strach