Maria Skłodowska-Curie

Jacek Schirmer

Kup Maria Skłodowska-Curie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maria Skłodowska-Curie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maria Skłodowska-Curie

Postać Marie Skłodowskiej-Curie jest dla mnie bardzo, ale to bardzo fascynująca. Ta kobieta była niesamowita: mądra, z ogromną pasją i determinacją, odważna. Mi jawi się jako osoba niezwykle spokojna, opanowana, ale w środku ogromnie wrażliwa.

Ta biografia jest bardzo rzeczowa, ale nie pokazuje tylko suchych faktów, potrafi też zainteresować czytelnika. Marię ukazuje jako kobietę naukowca, której praca była priorytetem w życiu, ale która traktowała naukę jako cnotę, sacrum, miała do niej wielki szacunek i wiedziała, że postęp jaki dokonuje się w nauce jest jedynie dla osób dojrzałych i odpowiedzialnych.

Miała przełomowy wpływ na naukę, w której odkryła dwa pierwiastki Rad i Polon (ten drugi nosi swoją nazwę właśnie od pochodzenia Marii - zaproponował to sam Piotr),a także zapoczątkowała nową dziedzinę nauki jaką jest radiologia. Jest także pomostem pomiędzy klasyczną fizyką, a fizyką kwantową. To ona zapoczątkowała pojawienie się we Francji podczas wojny pojazdów radiologicznych, dzięki którym lekarze mogli szybko i sprawnie leczyć rannych żołnierzy.

Jednym z jej ostatnich zdań było: Ja chce, by zostawiono mnie w spokoju...

Maria zyskała światową sławę dzięki swoim odkryciom naukowym. Przyczyniła się do przełomu, ale nie tylko w dziedzinie naukowej. Ma swój ogromny wkład także w świecie kobiet. To ona jako pierwsza kobieta została dopuszczona do wygłoszenia wykładu na uczelni i pokazała, że kobieta też może być równoprawnym naukowcem!

Podczas swojej pracy w laboratorium dokonała tytanicznej pracy przerabiając tony blendy uranowej, aby zyskać miligramowe ilości radu. Praca ta była obarczona niebezpieczeństwem, Maria nie zabezpieczała się odpowiednio, a to miało wpływ na jej zdrowie i życie. Całe jej ciało było napromieniowane. Pochowano ją w ołowianej trumnie, a gdy po pewnym czasie postanowiono przenieść trumnę Marii i Piotra, to trumna Marii była zdecydowanie cięższa. Niesamowite było też to w jakich warunkach pracowali z Piotrem: w starym, opuszczonym baraku, gdzie latem było gorąco, a zimą zimno, bo temperatura spadała nawet do 6 stopni! Pracowali też na trzech podstawowych urządzeniach laboratoryjnych, które skonstruowali sami!

Francuska biografia o Marie Skłodowskiej-Curie poświęcona jest głównie jej naukowej karierze, jej pierwiastkowym odkryciom.
Na podstawie zebranych faktów Maria jawi się jako osoba optymistyczna, nieprzystępna i skryta, lecz z drugiej strony wrażliwa oraz posiadająca duże ego, szczególnie naukowe.
W książce przeplatają się wątki polsko-francuskie, których nie można by pominąć opisując jej życie dzielone między te dwa kraje. Maria jest rozdarta między Francją, w której żyje, a Polską z której pochodzi i często dylematy z tym związane wpływają na jej decyzje.
Pomimo uznania, jakiego doświadczyła we Francji, była dyskryminowana, w szczególności płciowo przez męską cześć naukowego świata. Można tylko rozważać, czy żyjąc we współczesnym świecie osiągnęłaby więcej, ale zdecydowanie byłoby jej łatwiej.
Po śmierci męża Maria doświadczyła wielu nieprzychylnych komentarzy i przysłowiowych kłód pod nogi, jednak cały czas dążyła do swojego celu oraz spełniała marzenia poznając promieniotwórczość - polon i rad, które jak uważała należą do wszystkich i tą wiedzą otwarcie się dzieliła.
Jako matka zaszczepiła w swoich dzieciach naukową ciekawość. Tylko jedna córka nie kontynuowała niejako naturalnie wyznaczonej przez nią ścieżki. Pozostałe dzieci zgłębiały się w tematy związane z promieniotwórczością.
Chociaż wszystkim kojarzy się z chemią - tablicą Mendelejewa, jednak z wykształcenia była fizyczką. Musiała walczyć ze stereotypami panującymi w nieprzychylnym dla niej naukowym świecie, cały czas żyjąc w cieniu sławy wspaniałego męża, a zyskując większe uznanie po śmierci.

W książce przeplatają się wątki polsko-francuskie, których nie można by...

Trochę za dużo filozofii. Za mało samej Marii.
Uzupełniłam moją wiedzę o Marii o parę drobnostek, o których nie wiedziałam.

Ale nie wywróciła mojego myślenia o tej mądrej kobiecie.

Złożyła swoje ciało w ofierze...
Jakieś mistyczne wtrącenia. Zbędne.

Trochę za dużo filozofii. Za mało samej Marii.
Uzupełniłam moją wiedzę o Marii o parę drobnostek, o których nie wiedziałam.

Ale nie wywróciła mojego myślenia o tej mądrej kobiecie.

Złożyła swoje ciało w ofierze...
Jakieś mistyczne wtrącenia. Zbędne.

551 użytkowników ma tytuł Maria Skłodowska-Curie na półkach głównych
169 użytkowników ma tytuł Maria Skłodowska-Curie na półkach dodatkowych