Dziedzic i Nowe Imperium

Okładka książki Dziedzic i Nowe Imperium autorstwa Wojciech Gosek
Wojciech Gosek Wydawnictwo: Novae Res fantasy, science fiction
2016-01-01
2016-01-01
Krwawe intrygi, wielkie bitwy i tajemnica nowo odkrytego lądu.
Kiedy młody Jasper, książę z dynastii Tariangoltów, osiąga pełnoletność, ojciec wysyła go w niebezpieczną misję. Następca tronu i jego nauczyciel wyruszają, by zbadać terra incognita. Z czasem okazuje się jednak, że ich założenia co do nieznanej ziemi były nie do końca słuszne, a prawo do wyspy roszczą sobie także inni...

Kup Dziedzic i Nowe Imperium w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Dziedzic i Nowe Imperium

Oceny książki Dziedzic i Nowe Imperium

Opinie i dyskusje o książce Dziedzic i Nowe Imperium

Cieszę się że trafiłem na tę książkę. Jest w niej wszystko co potrzebowałem ! Rycerskie bitwy, intrygi a przede wszystkim odkrycie nowego lądu. Bardzo łatwy język powoduje, że szybko się czyta książkę. Już dziś biorę się za drugi tom ! Oby było ich więcej !

Toporny styl i język, mało ciekawa fabuła, wykonanie też pozostawia wiele do życzenia.

Zaskakująca świeżością, grzecznym językiem młodego autora książka, od której nie dałem rady się oderwać.

27 użytkowników ma tytuł Dziedzic i Nowe Imperium na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Dziedzic i Nowe Imperium na półkach dodatkowych

Wojciech Gosek
Wojciech Gosek
Wojciech Andrzej Gosek — urodził się w 1999 roku w Siemianowicach Śląskich. Pisarz, politolog, miłośnik historii i filozofii, który w powieściach historycznych odnalazł pasję.

Czytelnicy Dziedzic i Nowe Imperium przeczytali również

Sen Henny Artur Wells
Sen Henny
Artur Wells
Jak ogromne było moje zdziwienie, gdy sprawdzając informacje o książce okazało się, że jest ona autorstwa Polaka. Oczywiście było to jak najbardziej pozytywne, bo powieść była niesamowicie wciągająca. Historia toczy się na ziemiach Henny. Jest ona podzielona na wiele krain, które zamieszkują różnorodne stworzenia. Poznajemy nie tylko dzieje ludzi, ale też czarodziejów, elfów, istot czystej magii, a nawet zakon Zimnych Rycerzy, którzy są niczym ugrupowanie wiedźminów stojących na straży porządku. Czasy są ciężkie, a silniejsze jednostki nie zawahają się przed zaatakowaniem innych ludów, aby objąć władzę nad ich krainami, a nawet całym kontynentem. Na początku mamy spis osób, które pojawią się w tym tomie, co wygląda dość niepokojąco, gdyż jest ich wiele. Myślałam, że nie będę w stanie wszystkich zapamiętać, jednak postacie są tak oryginalne, że nie sposób ich ze sobą pomylić. Chęć ochrony swoich bliskich i bycie bezstronnym w czasach nadchodzącej wojny jest niemożliwe. Niejednokrotnie trzeba wybierać między garstką najbliższych osób, a dobrem całego kraju. Moralność wielu postaci narażona jest na ciężką próbę i na nasze spojrzenia, które śledzą z niecierpliwością rozwój wydarzeń. Mimo że w opowieści postacie zostały podzielone na "te dobre" i "te złe", mamy wiele sposobności, aby zastanowić się czy wróg nie jest zwykłą marionetką. Przez to nie do końca możemy stwierdzić jak potoczą się jego losy, a bardziej jakiego zakończeni my jako czytelnicy mu życzymy. Nie zabraknie tutaj również romansów, zakazanej miłości, intryg i wyjątkowej siły kobiet, które niejednokrotnie pokazywały, że nie tylko są wsparciem emocjonalnym, ale kimś, kto jest w stanie stanąć w szranki z wrogiem i zwyciężyć. Łatwiej jest napisać recenzję złej książki, gdyż można skupić się na jej wadach. Kiedy jednak mamy do czynienia z dobrą pozycją, to sprawa ma się o wiele gorzej. Ciężko wydobyć z siebie więcej słów niż te, które zachęcają do przeczytania. Mogę z całą subiektywną pewnością powiedzieć, że fantastyka w wydaniu Polaków ma coś,co zawsze wciąga, jest nieprzewidywalna, brutalna i nie ocieka lukrem. Sen Henny nie jest wyjątkiem. Operowanie historią i postaciami przez pisarza zaspokoiło mnie na wielu płaszczyznach stworzonego świata, i z tym większą niecierpliwością zabrałam się za tom drugi. Mam nadzieję, że i Was zachęciłam do sięgnięcia po te pozycję. Nie ma sensu marnować czasu na złe książki, więc sięgajmy po te dobre jak ta!
Klaudia - awatar Klaudia
oceniła na106 lat temu
Zbiór historii nietypowych. Tom 1 Michalina Łuczak
Zbiór historii nietypowych. Tom 1
Michalina Łuczak
Historie dziwne, osobliwe, z nutką magii i szczyptą fantazji. Historie nietypowe, z ukrytym przesłaniem, z dowolną interpretacją. To historie pełne humoru. Zbiór historii nietypowych to zbiór trzech opowiadań. Opowiadań specyficznych, oryginalnych. Pierwsza historia dotyczy Nathana - lekkoducha, któremu przez całe życie towarzyszy Pan Pech. Mężczyźnie nic nie udaje się w życiu, wiecznie ma pod górkę i nieustanie pakuje się w tarapaty. Brak wykształcenia, brak pracy, brak środków do życia - zdecydowanie nie ułatwiają mu funkcjonowania. Co więcej, Nathan często rozmawia sam ze sobą - co nie poprawia jego opinii wśród ludzi. Nathan postanawia zmienić swój los. Postanawia odgryźć się na wszelkie nieprzychylne opinie na swój temat, na wszelkie dotychczasowe pechowe sytuacje. I tak oto, pojawia się światełko w tunelu. Wybawienie. Nathan otrzymuje zadanie - zabicie smoka. Zadanie to może całkowicie odmienić jego życie, sprawić, że będzie KIMŚ w społeczeństwie. Sprawi, że zyska szacunek i wieczną sławę, a co najważniejsze nigdy nie zostanie zapomniany. Będzie bohaterem, nigdy więcej pośmiewiskiem. Jednak podróż jest pełna nieprzewidzianych przygód. Nathan będzie musiał wykazać się samodzielnością, a przy jego osobowości to duże wyzwanie. Kolejna historia dotyczy ŚMIERCI - zakapturzonej, która pewnego dnia zaczepiła Moriego. Od tej pory jego życie zostało naznaczone. Stał się Idącym na Śmierć, Inkwizytorem. Morie ma potworne brzemię - musi dokonywać słusznych wyborów i skazywać na śmierć tych, którzy na to rzeczywiście zasługują. Zadanie nie jest łatwe. Wyroki nie zawsze są jednoznaczne, niemej jednak Morie musi zadecydować. Musi ukarać winnego. Musi dokonać egzekucji. Brzemię, które spoczywa na mężczyźnie zatruwa mu życie prywatne. Morie nie potrafi normalnie żyć, z utęsknieniem patrzy na szczęście innych. Wie, że szczęście nie jest mu pisane. Wie, że musi pozbyć się sentymentów, zrezygnować z bliższych relacji. Jego jedyną sojuszniczką jest śmierć. Jego życie to samotna tułaczka. Morie postanawia zawalczyć o siebie, swoje życie, o szczęście. Ale czy walka ze śmiercią może być równa? Uwaga, wszystkie chwyty dozwolone. Trzecie i zarazem ostatnie opowiadanie to historia człowieka z mrocznego Podziemia. Historia Pana G. Mężczyzna ma konkretny cel w życiu - chce dostać się na Powierzchnię, czyli do lepszego świata, pełnego perspektyw i nowych możliwości. Pan G. pracuje w teatrze, gdzie może w pewien sposób się wyrazić - i tylko najpilniejszy słuchacz wychwyci prawdę. Tak oto w życiu Pana G, pojawiała się Pani M. - inteligenta, inna niż wszyscy ludzie z Podziemia. Pani M. to tajemnicza postać. Pani M. wskazuje odpowiednią drogę - drogę do szczęścia. Tylko czy Pan G. zauważy i będzie wiedział, jak postąpić w danej chwili? Każde opowiadanie miało swój urok. Jednak moim największym faworytem było drugie opowiadanie zatytułowane: O zmęczonym inkwizytorze, śmierci i złodziejach. Historia tak ciekawa, tak wciągająca i zaskakująca, ze szczyptą specyficznego humoru. Dodatkowy plus dla autorki, za każdy wstęp poprzedzający opowiadania - znakomity sposób na nawiązanie kontaktu Autor-Czytelnik :) Dzięki temu opowiadania czytało się jeszcze przyjemniej. Zbiór historii nietypowych, to naprawdę świetna lektura na oderwanie się od nudnej, szarej rzeczywistości. Czytelniku, pozwól porwać się magii słowa. Otwórz się na przygody ze smokiem w roli głównej. Poznaj inkwizytora, który przybija piątkę ŚMIERCI, a na koniec zanurz się w świecie Podziemia, gdzie mrok i strach nie odstępuje nikogo. Źródło: dziennikbibliotekarki.blogspot.com
bibliotekarka - awatar bibliotekarka
oceniła na78 lat temu
Bank Violettkäfer. Dział Depozytów Nadzwyczajnych Bartłomiej Jucha
Bank Violettkäfer. Dział Depozytów Nadzwyczajnych
Bartłomiej Jucha
“Bank Violettkäfer. Dział Depozytów Nadzwyczajnych” to bardzo dobra i przemyślana książka. Autor zręcznie buduje akcję i bohaterów, każdy ma wyraźny charakter i szanse na to, żeby zabłysnąć w jakiejś sytuacji. Wacław to niewątpliwie silnie nakreślona postać z konsekwentnie stworzonym charakterem. Muszę przyznać, że nie pokochałam go od pierwszej strony, ale przez wszystkie następne miał szansę mnie rozbawiać, wzruszyć, a czasami nawet zdenerwować. Ale właśnie to cechuje dobrego bohatera, potrafi wywołać w nas różnorakie emocje, a taki, z pewnością, jest Wacław. Jednak moim osobistym faworytem jest przezabawny Antoni, który swoją postawą potrafi doprowadzić do łez. Mimo bycia niezorganizowanym jest wiernym przyjacielem Wacława i nie raz broni jego honoru, a także życia. Właśnie to świadczy o dobrym przyjacielu. Na tym polu nie ustępują mu pozostali domownicy. Każdy z nich to osobna i bardzo samodzielna postać, co z pewnością dodaje uroku książce, której bohaterowie są tak bardzo różnorodni i barwni. Poza tym akcji tu nie brakuje, każda strona przynosi coś nowego i zaskakującego, autor nie pozwala nam się nudzić. Książkę czyta się z zapartym tchem i lekko, ale także z nieustanną chęcią odkrycia nowych przygód. Docenić można konsekwencję w tworzeniu światów i logiczny układ, jakim wszystko się rządzi. Jest to bardzo wartościowa i dobra książka, która zasługuje na uwagę i jest warta przeczytania.
gamecubegirl - awatar gamecubegirl
Cykl Monika Jagodzińska
Cykl
Monika Jagodzińska
Zgodnie z wiarą chrześcijańską każdy ma anioła stróża, który czuwa, by zło i nieszczęścia tego świata omijały nas szerokim łukiem. Nie można ich dostrzec, jednak czasami zdarza się, że można odczuć ich obecność. Jednak jak oni postrzegają swoją „pracę”? Na czym ona polega? 19-letnia Monika Jagodzińska pochodzi z małej miejscowości w województwie wielkopolskim. W październiku ubiegłego roku spełniło się jej marzenie – wydawnictwo Psychoskok wydało jej debiut – „Cykl”, który składa się z dwunastu opowiadań. Każde z nich jest przedstawione z perspektywy innego anioła stróża, który obserwuje poczynania swojego podopiecznego i w razie potrzeby daje mu impuls do działania. Opowiadania są krótkie, a z każdego z nich bije smutek i bezradność bohaterów. Autorka postawiła sobie wysoko poprzeczkę i nie sięgnęła po błahe problemy, lecz te, z którymi wiąże się najwięcej emocji – samotność, brak akceptacji, przemoc w rodzinie, nieuleczalna choroba najbliższych, czy wygórowane ambicje. Zdarzenia z życia wzięte zostały opisane prostym językiem, jednak na zaledwie 101 stronach został zgromadzony tak ogromny ładunek emocjonalny, że nie potrafiłam przeczytać wszystkich opowiadań od razu. Musiałam je dawkować, by nie przytłoczył mnie nadmiar odczuć. Wrażenia potęguje również to, że żaden z bohaterów nie posiada imienia, przez co znacznie łatwiej się z nimi utożsamiać. Jedynym mankamentem, który dawał się co jakiś czas we znaki, są błędy ortograficzne. „Nie ważne”, czy „chodź” zamiast „choć” trochę raziły, jednak nie było większych kwiatków, a ich obecność nie wpływała za bardzo na odbiór treści. Podsumowanie: „Cykl” Moniki Jagodzińskiej jest niepozorny. Spodziewałam się lekkich historii z aniołami w roli głównej, tymczasem młoda autorka stworzyła opowiadania skłaniające do dłuższego zastanowienia się nad naszym zachowaniem. Może ktoś wyciągnął do nas pomocną dłoń, a my z niej nie skorzystaliśmy? Może nie wykorzystaliśmy dobrej porady? Na te i inne pytania warto odpowiedzieć po lekturze „Cyklu”, który gorąco polecam! ______________ https://ja-ksiazkoholik.blogspot.com/2017/09/monika-jagodzinska-cykl.html
Iwona - awatar Iwona
oceniła na78 lat temu
Piętno Pielgrzyma. Zbuntowani Janusz Lasgórski
Piętno Pielgrzyma. Zbuntowani
Janusz Lasgórski
W niedalekiej przyszłości świat jest rządzony przez elity, które mocno inwigilują społeczeństwo - wszystko podlega całkowitej kontroli. Każdy najmniejszy ruch szarych ludzi może być uznany jako bunt przeciw władzy, którzy pod przykrywką bezpieczeństwa dla kraju, ludzi, społeczeństwa, nie cofną się przed niczym. "Piętno Pielgrzyma. Zbuntowani" to historia, w której ludzie muszą walczyć o wolność osobistą i społeczną. Opowieść została podzielona na cztery epizody, które opisują to samo, tylko z różnej perspektywy. Wszystko zaczyna się od historii Maksa i Kleo, którzy uciekają przed władzą, a chronią się w jaskiniach Ameryki Południowej, która daje im pozorne schronienie. Pomaga im w tym tajemniczy Ander będący ich przewodnikiem po jaskini i jej zewnętrznym świecie. Książka zaś kończy się w chwili gdy możni tego świata na zebraniu omawiają jak zapobiec kryzysowi, który rozrasta się niemalże pod ich nosem. Nie zdają sobie jednak sprawy, że zbuntowani zaczynają rosną w siłę. Książka Janusza Lasgórskiego to obraz mroczny, przerażający, gdzie władza i korporacje za nic mają wolność drugiego człowieka, chcącego żyć po swojemu. Niemalże można namacalnie odczuć szarość, brak jakiejkolwiek nadziei i radości u Zbuntowanych, zaś z drugiej strony bezwzględność i brak szacunku władz dla jednostki. Autor umiejętnie prowadzi narrację po tym świecie, w który coraz bardziej "zapadamy". Wiele rzeczy jest wytłumaczone, co i jak funkcjonuje, lecz czasami w niektórych opisach brakuje dokładności, przez co czytelnik musi sam się domyślać o co chodzi. Jednym z niewielu minusów są dialogi między bohaterami, szczególnie wtedy gdy żartują. Wychodzą one infantylnie, śmiesznie, wręcz ma się wrażenie, że są oni dziecinni. Przez co odpycha do czytania rozmów między nimi. I chętniej wracamy do opisów danych zjawisk w powieści. Czytając powieść "Piętno Pielgrzyma. Zbuntowani" odnosi się wrażenie, że czyta się książkę niemalże o współczesnym świecie, który więzi ludzi w nowych modelach smartfonów, tabletów, laptopów, itp. A to już coraz większy krok by stać się więźniem nie tylko sztucznej inteligencji, ale także polityków, którzy umiejętnie potrafią wykorzystać ów inteligencję dla swoich celów. Książkę polecam wszystkim fanom science fiction, czy fantastyki z elementami świata współczesnego. Ale wszystkim tym, którzy chcieliby się zapoznać z tego typu lekturą. http://swiatwidzianyksiazkami.blogspot.com/
Sayuri - awatar Sayuri
Potomkowie Tosca Lee
Potomkowie
Tosca Lee
Potomkowie to pierwszy tom młodzieżowej serii zatytułowanej Piętno Krwawej Hrabiny, a zarazem próba stworzenia nowego uniwersum z pogranicza urban fantasy. Wyobraźmy sobie bowiem świat taki jak nasz, w którym żyją potomkowie słynnej Elżbiety Batory. Nie, nie są mordercami lubującymi się w krwawych kąpielach. To ludzie obdarzeni mocami umożliwiającymi im narzucenie innym swojej woli. Moc tę w miarę upływu lat tracą. Problem w tym, że ludzie, którzy Batory zamordowali, utworzyli tajną organizację eliminującą jej potomków. Jej elitarni, świetnie wyszkoleni zabójcy od lat tropią ich i próbują zniszczyć, by zło, które reprezentowała krwawa arystokratka, nigdy się nie odrodziło. Potomkowie z kolei dążą do odnalezienia oryginalnych pamiętników hrabiny. Wierzą, że dostarczy ona światu dowodu, iż nigdy morderczynią nie była i w rzeczywistości padła ofiarą spisku swoich dłużników. To – w uproszczeniu – konstrukcja świata. Bo cała historia zaczyna się od Emily, młodej dziewczyny, która kazała sobie skasować pamięć. Nie zna swojej przeszłości, nie wie nic o opisanym wyżej świecie. Po dwóch tygodniach od zabiegu opuszcza klinikę i próbuje ułożyć sobie życie. Wie jedynie, że powinna trzymać się z daleka od danych znajomych, od rodziny. Tyle że ta przeszłość sama się o nią upomina. Potomkowie są powieścią lekką, dynamiczną, wciągającą, pełną zaskakujących zwrotów akcji. To oczywiście nie jest wielka literatura; cechuje ją prosty język i niezbyt głębokie przemyślenia bohaterów. Historia okazuje się chwilami bardzo naiwna, tak samo zresztą jak i bohaterka, która ciągle pakuje się w jakieś kłopoty i często zapomina o swoich umiejętnościach. Ale młody czytelnik pewnie nie zwróci na to uwagi. Skupi się na wartkiej akcji i oryginalnym świecie. Czego czternastolatkowi więcej trzeba? Więcej recencji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/ Zapraszam do współpracy autorów i wydawców!
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski
Przeklęta Iga Wiśniewska
Przeklęta
Iga Wiśniewska
Wolne Miasto Rades to miejsce, w którym ścierają się różne siły. Jedni żyją w nieświadomości, inni muszą walczyć. W ciemnych zakamarkach miasta czai się zło i z każdym dniem, w niejasnych okolicznościach ginie coraz więcej zmiennokształtnych. Fakt ten niepokoi władcę zmiennokształtnych, Davida. Zmiennokształtni to istoty, które potrafią się zmieniać z człowieka w zwierzęta. Są znacznie silniejsza rasą niż rasa ludzka. Znacznie trudniej jest ich porwać a co dopiero zabić. Dlatego ten fakt martwi Davida, bo w mieście zaczyna grasować coś lub ktoś potężniejszy od niego samego. Postanawia z pomocą ludzi wytropić zło. Pomagają mu Miriam, Iwan, Ben i Vivian. Czy znajdą mordercę zmiennokształtnych? Komu zależy na wyeliminowaniu mieszkańców Wolnego Miasta Rades? To zupełnie inna historia i rodzaj literatury od tych, które czytałam ostatnio. Postanowiłam poczytać coś innego niż thrillery czy kryminały. Wypatrzyłam w bibliotece książki właśnie Igi Wiśniewskiej. Pomyślałam czego nie 😅 Zaczynając czytać ,,Przeklętą" bałam się, że mi nie podejdzie, ale o dziwo czytało mi się super. Narracja jest prowadzona z punktu widzenia praktycznie każdego z bohaterów. Dzięki temu bliżej ich poznajemy, ich punkt widzenia i przemyślenia. Bardzo fajny jest fakt, że każdy z bohaterów miał całkiem inny charakter i sposób bycia, dzięki czemu każdy rozdział odczuwało się inaczej. Był jeszcze jeden element, który bardzo mnie zaskoczył, mianowicie odwołanie do mitów greckich. Atmosfera książki stopniowo się zagęszcza, by spowodować najwięcej napięcia na zakończenie, które jest niewątpliwie najmocniejszym akcentem książki i pozostawia trwały ślad w pamięci i wiele pytań. „Przeklęta” to ciekawa lektura, miejscami zaskakująca i tajemnicza. Czytelnik wkracza do świata, w którym czai się mrok, paranormalne istoty żyjące obok ludzi, mity, które stają się rzeczywistością. Tajemnic jest bardzo wiele, tak jak i ciekawych postaci. To powieść o walce o przetrwanie, o bliskich, i jak to bywa w tego typu literaturze o walce ze złem.
Maggie_w_książkach - awatar Maggie_w_książkach
The Lord of the Rings. Trylogia filmowa. Książka do kolorowania praca zbiorowa
The Lord of the Rings. Trylogia filmowa. Książka do kolorowania
praca zbiorowa
Co prawda długie, jesienne i deszczowe wieczory mamy już za sobą, a więc i czasu na relaks jakby mniej - mimo wszystko ta książka do kolorowania, to coś, co musiało znaleźć się na mojej półce. Uwielbiam zarówno Mistrza Tolkiena jak i genialnego Petera Jacksona, więc kolorowanka niniejsza jest książką, która bardzo szybko skradła moje fanowskie serduszko. Znaleźć tu można szereg filmowych kadrów, które szybko przeniosą naszą wyobraźnię w te czasy, kiedy w drżących dłoniach trzymaliśmy pierwsze VHS z jednym z najlepszych filmów wszechczasów. Zobaczymy tu krajobraz uroczego Shire, ucieczkę hobbitów przed Nazgulami i ich jakże pamiętny pościg przez rzekę, wspaniałe Rivendell, starcie Gandalfa z Balrogiem w Morii, paskudnych Orków, wyprawę przez Martwe Bagna i wiele, wiele innych. Poza filmowymi kadrami, kolorowanka zawiera przedstawienia poszczególnych bohaterów - drużynę pierścienia, elfy, Sarumana, Eowynę i pozostałych. Jeśli chodzi o poziom trudności - jest on niezwykle zróżnicowany. Pojedyncze postacie nie są wielkim wyzwaniem - przypominają raczej zwykłe kolorowanki dla dzieci. Natomiast te strony, na których uwieczniono filmowe fotosy, są o wiele, wiele trudniejsze. Rozrysowano tam najdrobniejsze szczegóły fantastycznego świata. Podsumowując - filmowa książka do kolorowania dla dorosłych, to strzał w dziesiątkę, dla wszystkich tych którym znudziły się kolorowe ogrody i mandale, ale przede wszystkim dla fanów trylogii.
margoz - awatar margoz

Cytaty z książki Dziedzic i Nowe Imperium

Zazdrość jest jednym z objawów niewiary w samego siebie.

Zazdrość jest jednym z objawów niewiary w samego siebie.

Wojciech Gosek Dziedzic i Nowe Imperium Zobacz więcej