Pitawal PRL-u

97-8832-44-00-10-2

Kup Pitawal PRL-u w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pitawal PRL-u

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pitawal PRL-u

Książka w genialny sposób opisuje absurdalne sytuacje, które miały miejsce w okresie PRL-u. Autor skupia się głównie na opisie różnych procesów sądowych lub osób związanych ze środowiskiem prawniczym. W ten dość oryginalny sposób ukazuje sytuacje w całej Polsce Ludowej na podstawie tego, co często działo się na sali rozpraw. Dodatkowo autor wplata w tekst swoje własne przeżycia, rozmowy z innymi osobami, co czyni książkę jeszcze bardziej atrakcyjną w oczach czytelnika.

19 użytkowników ma tytuł Pitawal PRL-u na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Pitawal PRL-u na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pitawal PRL-u

Okładka książki Polityka, nr 49 Edwin Bendyk, Sylwia Chutnik, Andrzej Czeczot, Agnieszka Krzemińska, Adam Krzemiński, Andrzej Mleczko, Daniel Passent, Stanisław Podemski, Redakcja tygodnika Polityka, Piotr Sarzyński, Ludwik Stomma, Adam Szostkiewicz, Stanisław Tym, Ewa Winnicka
Stanisław Podemski
Stanisław Podemski
Polski dziennikarz, felietonista i pisarz. Urodził się w Wielkopolsce, ale już jako dziecko przeniósł się do Warszawy. W czasie II wojny światowej działał w Szarych Szeregach. Absolwent Uniwersytetu Poznańskiego (prawo). Publikował w następujących tytułach prasowych: "Sztandar Młodych", "Gazeta Sądowa i Penitencjarna", "Kurier Polski", "Polityka", "Gazeta Wyborcza". Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Laureat Nagrody im. Bolesława Prusa (1991). Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (1997). Publikacje książkowe: "Położenie prawne kościołów i związków wyznaniowych w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej : zbiór przepisów i dokumentów wg stanu na dzień 1 X 1960 roku" (z Edwardem Małkiewiczem, Ars Christiana, 1961),"Adwokat - pełnomocnik, obrońca, doradca" (KiW, 1977),"Wielka Koalicja. Kulisy. Z Romanem Malinowskim rozmawiają: Mariusz Janicki, Stanisław Podemski, BGW, 1992),"Pitawal PRL-u" (Iskry, 2006).

Okładka książki Łódzki strajk studencki. Styczeń-luty 1981. Spojrzenie po latach Rafał Chojnacki, Andrzej Czyżewski, Marek Czyżewski, Kamil Dworaczek, Stanisław Jankowiak, Witold Jarno, Damian Kasprzyk, Tomasz Kozłowski, Krzysztof Lesiakowski, Leszek Olejnik, Piotr Ossowski, Przemysław Stępień, Konrad Witold Tatarowski, Przemysław Waingertner, Sylwia Wielichowska

Cytaty z książki Pitawal PRL-u

Dodaj cytat z książki Pitawal PRL-u