Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim

Okładka książki Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim autora Jerzy Diatłowicki, Czesław Kiszczak, 9788380694651
Jerzy DiatłowickiCzesław Kiszczak Wydawnictwo: Prószyński i S-ka reportaż
reportaż
2016-10-20
2016-10-20

Kup Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim

Książka nie jest szczególnie porywająca, bo brakuje w niej wielu pytań, jakie można było postawić gen. Kiszczakowi.
Zwróciłem natomiast uwagę na dwie kwestie.

Pierwsza to opisywana przez Jerzego Diatłowickiego reakcja gen. Kiszczaka na telefony od gen. Jaruzelskiego.
Z jednej strony pełny szacunek, stawanie na baczność, a z drugiej niechęć do grzebania w przeszłości, do odwoływania się od wyroków itd.

A druga kwestia to właśnie tytułowe pojęcie "człowieka honoru".
Podobno zapytany o tę kwestię Adam Michnik najpierw uznał, że gen. Czesław Kiszczak jest człowiekiem honoru, a potem tłumaczył się z tego, że był pod presją dziennikarzy i dlatego tak powiedział...
O ile to prawda, to smutne, bo trzeba wiedzieć co się mówi i nie zmieniać zdania.
Dziwi mnie to tym bardziej, że cenię Adama Michnika za rozsądek, instynkt polityczny i trzeźwość poglądów.

Książka dla tych, którzy lubią na wielu płaszczyznach analizować historię ostatnich lat PRL.

Zwróciłem natomiast uwagę na dwie kwestie.

Książka niestety dosyć wyraźnie nie jest obiektywna. Generał wyraźnie się wybiela co jeszcze można zrozumieć, ale na trudne pytania nie odpowiada w ogóle. Gorsze jednak jest to, że autor nie zadaje niekomfortowych pytań. Całość napisana wyraźnie w ciepłych "kolorach".

Śledząc poszczególne artykuły prasowe nie dostrzega się czym tak naprawdę były rządy komunistów. Zapomina się o prawdziwych przesłankach wprowadzenia stanu wojennego i jego ofiarach. Wybiela się natomiast samych ''architektów", jak czyni to autor niniejszej publikacji.

Rozmówca Jerzego Diatłowickiego jest pyszny i arogancki. Odpycha jego buta i poczucie wyższości. Pomija kluczowe fakty, na niektóre pytania nie udziela odpowiedzi. Kiszczak mówi wyłącznie to, co chce powiedzieć. Kłamie i koloryzuje. Wciąż powtarza utarte wytrychy.

47 użytkowników ma tytuł Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim

Cytaty z książki Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim

Dodaj cytat z książki Człowiek honoru? Czesław Kiszczak w rozmowie z Jerzym Diatłowickim