To nie jest opowieść dla młodych ludzi

Okładka książki To nie jest opowieść dla młodych ludzi autora Anna Janyska, 9788328704138
Okładka książki To nie jest opowieść dla młodych ludzi
Anna Janyska Wydawnictwo: Muza literatura piękna
2016-10-26
2016-10-26

Kup To nie jest opowieść dla młodych ludzi w ulubionej księgarnii

Oceny książki To nie jest opowieść dla młodych ludzi

OPINIE i DYSKUSJE o książce To nie jest opowieść dla młodych ludzi

Mam mieszane uczucia, książka wyjątkowo psychologicznie podchodzi do kwestii życia i śmierci, aczkolwiek sposób pisarski autorki momentami męczy, nie miało się ochoty kończyć. Miejscami przeplatane opowieści wydawały mi się chaotyczne, nie wiem jaka była relacja głównej bohaterki i Piny z Brunonem - a jako, że ich historie się przeplatały, mam wrażenie że jakiś związek między nimi powinien być. Bo jeśli czytam o dwóch zupełnie różnych historiach, to dlaczego w jednej książce, a nie w dwóch?

"Wszyscy nosimy w sobie cmentarze rozrastające się z biegiem lat".
Taka trochę opowieść o śmierci. I życiu.
W zasadzie nie wiem o czym ta opowieść jest....

"Wszyscy nosimy w sobie cmentarze rozrastające się z biegiem lat".
Taka trochę opowieść o śmierci. I życiu.
W zasadzie nie wiem o czym ta opowieść jest....

Ta książka dużo osób zachwyciła ... Tylko trochę nie mnie niestety. Bardzo lubię książki z takim motywem o przemijaniu czasu, o tym, żeby nie oglądać się za siebie tylko iść do przodu, o relacjach z innymi ludźmi, o śmieci, o chorobie. Tylko, że z tą książką się nie zgrałam ... główni bohaterowie nie przemówili do mnie tak jakby chciała tego autorka. Szanuję za język jakim jest napisana. I za okładkę brawa dla wydawnictwa bo jest piękna.

146 użytkowników ma tytuł To nie jest opowieść dla młodych ludzi na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł To nie jest opowieść dla młodych ludzi na półkach dodatkowych

Przypomnij mi, kim jestem Matthew Thomas
Przypomnij mi, kim jestem
Matthew Thomas
Kiedy sięgałam po tę książkę, nie spodziewałam się, że wywrze na mnie aż takie wrażenie. Ale tak, to przepiękna, wręcz epicka opowieść. Coś co na zawsze pozostanie w moim sercu. Eileen urodziła się w 1941 roku jako córka irlandzkich imigrantów. Od małego chciała odnieść sukces i żyć na dużo wyższym poziomie niż jej rodzina. Miała ambicję i śmiałe plany. I wielką konsekwencję, dzięki której krok po kroku, zrywała z przeszłością. Skończyła studia i dobrze wyszła za mąż, za wykształconego i dobrego człowieka. Do planu brakowało dziecka i ładnego domu. Ale znając konsekwencję bohaterki, na wszystko miał przyjść najlepszy moment. Idziemy przez życie Eileen, stopniowo oddając głos również jej mężowi Edowi i synowi. Autor snuje swoją opowieść powoli, pozwala rozkoszować się każdym słowem, a tak naprawdę każdą chwilą życia państwa Leary. Eileen będzie musiała się nauczyć, że życia nie da się zaplanować. Że nie wszystkie wybory, z perspektywy czasu okażą się słuszne. Razem z nią będziemy dojrzewać, przeżywać bardzo trudne chwile, wspinać na wyżyny heroizmu i oddania. I cierpieć w samotności.... To po prostu przepiękna powieść o zwykłym życiu. O tysiącach ludzi z planami na życie, które poszło nie tak jak w śmiałych snach. Ta książka to podróż przez Amerykę od lat 40 ubiegłego wieku, to wieku 21 wieku. Ta książka to po prostu skromne arcydzieło.
magdalena - awatar magdalena
oceniła na91 rok temu
Matka i córka Jenn Díaz
Matka i córka
Jenn Díaz
Kobiety głodne miłości- tak zatytułowałabym powieść Jenn Diaz, która nosi, według mnie niezbyt trafny, tytuł „Matka i córka”. Jest to bowiem opowieść o kilku kobietach, które pragną miłości tak bardzo, że godzą się na życie w bardzo toksycznych, niszczących je układach. Wygląda to tak, jakby obecność mężczyzny u boku kobiety czyniła z niej prawdziwego członka społeczeństwa, a jego brak był dowodem niepełnowartościowości każdej z bohaterek. Dlatego Gloria po śmierci męża wycofuje się na margines życia, a nawet zrywa kontakt z najbliższymi; Dolores wstydzi się przyznać do miłości do dużo młodszego mężczyzny, a jednocześnie bardzo chce być matką jego osieroconej córki; Natalia ukrywa romans z żonatym mężczyzną, a jego żona Erica znosi pozamałżeński związek Mateo, bo woli być legalną żoną, nawet niekochaną, niż rozwódką. Wszystkie bohaterki przeżywają swoje emocje bardzo delikatnie i czule, ale emanuje z nich też ogromna siła i iście hiszpański temperament. Autorka doskonale zdiagnozowała istotę kobiecości i rozbiła ją tutaj na kilka elementów. Zauważyła, że składa się ona z idealistycznych marzeń o wielkiej miłości i twardego realizmu połączonego ze świadomością bycia niewolnicą biologii. To fascynujące i smutne zarazem. Powieść Jenn Diaz czyta się szybko dzięki krótkim rozdziałom, w których narracja przenosi się na kolejne bohaterki, które pokazują nam swoje widzenie rzeczywistości. Brak dialogów czyni tę książkę bardzo gęstą znaczeniowo i wymaga stałego skupienia, ale powoduje też, że ciągle jesteśmy uczestnikami świata wewnętrznego bohaterek. Długie, wielokrotnie złożone zdania imitują kobiecy sposób mówienia pełen namiętności, złości, miłości i nienawiści i te emocje da się wyczuć właśnie w języku. „Matka i córka” to piękna, melancholijna i kipiąca od emocji książka i skomplikowaniu kobiecej duszy i trudnych relacjach rodzinnych. Polecam zwolennikom tego rodzaju prozy.
Anna-Maria - awatar Anna-Maria
oceniła na73 lata temu
Deficyt Klaudia Zalewska
Deficyt
Klaudia Zalewska
Przygnębiająca i szokująca odsłona życia w prowincjonalnym miasteczku lat 50-tych ubiegłego stulecia. Tu losy i życie mieszkańców rządzą się swoimi prawami; ci ludzie funkcjonują w ramach określonych od lat stereotypów, mają swoje upodobania i według nich żyją. Bardziej niż własna rodzina, interesuje ich to co dzieje się obok. W tym środowisku ludzi prostych, nie wykształconych, najważniejsza jest opinia społeczna i albo się jej podporządkujesz albo będziesz nękany i wytykany palcami. W takim świecie przyszło żyć Klarze, bohaterce powieści, która od dzieciństwa doznała bardzo wielu traum i przeżyć; pobyt matki w szpitalu, śmierć ojca, brak okazywania uczuć przez matkę samotnie wychowującą cztery córki. Wszystko to sprawia, że dziewczyna czuje się zagubiona, niechciana, pozostawiona sama sobie. Musi ciężko pracować, kiedy jej siostry siedzą w książkach; ona nie ma czasu na naukę, odpoczynek, zabawę. Wraz z dorastaniem inaczej zaczyna postrzegać świat, w którym przyszło jej żyć, obserwuje zachowania ludzi z sąsiedztwa i wie, że nie ma tu perspektyw i nadziei na lepsze życie. Chciałaby się wyrwać z tej matni, doświadczyć czegoś dobrego, nie być wciąż popychadłem i posłusznym wykonawcą poleceń matki, ale tak naprawdę nie wie jak to osiągnąć. Boli ją otaczający świat, boli ją odrzucenie i brak akceptacji u własnej matki. Od najwcześniejszych lat odczuwa deficyt miłości, zainteresowania, czułości, przyjaźni, a przede wszystkim istnienia własnego miejsca. Czy uda jej się to zmienić, stawić czoła tym stereotypom? "Była jak więziony w klatce ptak, któremu systematycznie wyrywa się pióra, gdy tylko zaczyna się szamotać. Tylko po to, żeby z całym okrucieństwem uświadomić mu, że wcale nie został stworzony do latania. Po latach takim ptakom zostawia się drzwiczki klatki otwarte na oścież. I tak nigdzie już nie polecą." Książka warta polecenia, która mocno uświadamia, że opisany w niej obraz małomiasteczkowego życia możemy zobaczyć nawet dziś. Nie ma nic gorszego od wścibstwa ludzi, od ingerowania w nasze życie, w każdy nasz krok i decyzję. Nic bardziej nie boli i nie przytłacza, niż brak szacunku i wsparcia ze strony najbliższych nam osób, kiedy pozostajemy sami z naszymi problemami, kiedy nie możemy liczyć na ich pomoc, radę. Bolesna i mocno przytłaczająca lektura.
Anna Lipińska-Czajkowska - awatar Anna Lipińska-Czajkowska
oceniła na85 lat temu
Matka swojej córki Iwona Małgorzata Żytkowiak
Matka swojej córki
Iwona Małgorzata Żytkowiak
Matka swojej córki to jedna z tych pozycji książkowych, które obdzierają ludzi z fałszu i kłamstw, z pięknych słów i obrazów. To brutalny portret kobiet, które można mijać na ulicy, które być może są gdzieś wśród naszych krewnych i przyjaciół... To obraz uzależnienia od alkoholu, które od wielu lat było marginalizowane, a jednocześnie temat ten i problem był zamiatany pod dywan. Bo... zawsze znajdzie się powód by wypić... Książka mocna, brutalna, bez lukru. Poznajemy życie dwóch kobiet - matki i córki. Ich relacja, choć pozornie bliska wydaje się również toksyczna i trudna. Z czasem też bardzo płytka. Nina - matka to alkoholiczka, która nie potrafi być sama. Po śmierci pierwszego męża, szybko pociesza się kolejnym. Tylko czy dobrze robi? Ten związek zdaje się wyrządza jej więcej krzywdy niż pożytku.... Joanna - córka uzależniona od opinii i humorków matki. Było mi jej żal. Kobieta, którą więź z matką (dziwna, smutna, chora) unieszczęśliwia i rozbija. Jednocześnie Asia kocha swoją matkę. Ma swoje problemy i jakoś brnie przez życie. Pewne obrazy przedstawione w książce, przerażają i mogą oburzyć, a jednak... taki obraz kobiet wciąż bywa prawdziwy. Zobojętnienie na nałogi, przyklaskiwanie im, tłumaczenie, zatajanie, udawanie, że się nie widzi... Bagatelizowanie przemocy wobec kobiet, wykpiwanie jej przez inne kobiety...' Normalizowanie przemocy seksualnej w małżeństwie... Okropne. A jednak dziś nadal wiele z tych problemów jest obecnych... Książka dobra i mocna, choć nie zawsze zachwycał się język. POLECAM.
KailaaMoor - awatar KailaaMoor
Cud Emma Donoghue
Cud
Emma Donoghue
Przerażając opo„Cud” (oryg. The Wonder) Emmy Donoghue to fascynująca i niepokojąca powieść, która łączy w sobie elementy dramatu historycznego, thrillera psychologicznego i refleksji nad wiarą, nauką oraz ludzką naturą. Książka opowiada historię Lib Wright, angielskiej pielęgniarki przeszkolonej przez Florence Nightingale, która w 1862 roku przybywa do małej irlandzkiej wioski, by zbadać przypadek 11-letniej Anny O’Donnell. Dziewczynka rzekomo od miesięcy nie je, a mimo to żyje, co miejscowi uznają za cud. Lib, sceptyczna i racjonalna, ma za zadanie obserwować Annę i ustalić, czy mamy do czynienia z oszustwem, czy czymś niewytłumaczalnym. Donoghue mistrzowsko buduje napięcie, stopniowo odsłaniając warstwy tej historii. Narracja prowadzona z perspektywy Lib jest pełna wewnętrznych konfliktów – jej naukowe podejście zderza się z zabobonami, religijną gorliwością i tajemnicami rodziny Anny. Autorka świetnie oddaje atmosferę XIX-wiecznej Irlandii, wciąż naznaczonej traumą Wielkiego Głodu, gdzie wiara i przetrwanie splatają się w trudny do rozplątania sposób. Postacie są głęboko ludzkie i wielowymiarowe. Lib to silna, niezależna kobieta, która zmaga się z własnymi uprzedzeniami i przeszłością, a Anna – choć pozornie krucha – skrywa w sobie niezwykłą siłę i zagadkę. Dialogi są oszczędne, ale celne, a styl pisania Donoghue – precyzyjny i sugestywny – pozwala czytelnikowi niemal poczuć wilgoć irlandzkich wrzosowisk i klaustrofobię małej chaty. To, co wyróżnia „Cud”, to sposób, w jaki książka zmusza do zadawania pytań: o granice wiary, rolę nauki w wyjaśnianiu tajemnic, a także o to, jak daleko człowiek jest w stanie posunąć się w imię przekonań. Zakończenie, choć dla niektórych może wydać się zbyt optymistyczne, zamyka historię w sposób satysfakcjonujący i spójny z jej przesłaniem. Polecam „Cud” tym, którzy lubią nieoczywiste historie, gdzie prawda nie jest podana na tacy, a emocje kipią pod powierzchnią. To książka, która zostaje w głowie na długo po przewróceniu ostatniej strony. wieść o ofierze fanatyzmu religijnego.
Persefona - awatar Persefona
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki To nie jest opowieść dla młodych ludzi