Evelyn

- 2004-01-01
- 2004-01-01
To historia ojcowskiej miłości, która zmieniła oblicze surowego irlandziego prawa. W 2003 roku na kanwie powieści powstał film z Pierce em Brosnanem w roli głównej.
Kup Evelyn w ulubionej księgarni
- Biblioteczka domowa III 1
- Moi mali książęta :) 1
- Literatura angielska 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Evelyn
Trudno obiektywnie ocenić czyjeś życie. Sama historia bardzo poruszająca.
Trudno obiektywnie ocenić czyjeś życie. Sama historia bardzo poruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wygląda życie dzieci, kiedy mama czuje się nieszczęśliwa w małżeństwie, pakuje torebkę i odchodzi, bo się zakochała w kuzynie taty?
Czy mamy prawo jako rodzice podejmować takie decyzje?
Wzruszająca książka, która dobitnie mówi, że życie powinno być czymś więcej, niż bezmyślnym gonieniem za "głosem serca", co wbija nam się do głów często w tej promowanej literaturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy mamy prawo jako rodzice podejmować takie decyzje?
Książka zdecydowanie dobra. Niezwykła, wzruszająca historia. Jednak bardzo nie podobał mi się styl w jaki została napisana, ciężko się ją czytało, ale było warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała wzruszająca książka. Dla mnie najbardziej przegnębiającymi momentami były zmiany zamieszkania Evelyn, zastanawiam sie jak można odebrać komuś dziecko, a później gdy znów znalazło swój kawałek świata, zwrócić je spowrotem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas czytania tej ksiażki kłębiło się we mnie wiele uczuć, negatywnych jak i pozytywnych. Polecam z całego serca. ;)
Wielokrotnie wracamy do lat dziecinnych wspominając to co przeżyliśmy. Tak radości jak i smutki zapisują się trwale w naszej pamięci.
Bardzo poruszyła mnie historia z życia autorki, pokazująca bezgraniczną miłość i determinację ojca. Prawo potrafi być bezduszne, posługując się zarządzeniami, zapisami, normami, nie biorąc pod uwagę dobra pokrzywdzonych. I, niestety, tak jest do dziś. Nieważne jaki kraj, miejsce, czas... Historia lubi się powtarzać. Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo poruszyła mnie historia z życia autorki, pokazująca bezgraniczną miłość i determinację ojca. Prawo potrafi być bezduszne, posługując się zarządzeniami, zapisami, normami, nie biorąc pod uwagę dobra pokrzywdzonych. I, niestety, tak...
genialna, ukazuje sytuację oczami dziecka, chwilami zabawna i wzruszająca
genialna, ukazuje sytuację oczami dziecka, chwilami zabawna i wzruszająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka o tematyce społecznej
Dobra książka o tematyce społecznej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna,wzruszająca historia.
Świetna,wzruszająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria prawdziwa i wzruszająca. Dająca wyobrażenie o surowym obliczu irlandzkiego prawa lat 50 ubiegłego stulecia.
I jak zwykle z takimi książkami bywa, trudno o obiektywną ocenę. Cała opowieść przedstawiona została z perspektywy najstarszej z sześciorga rodzeństwa Doyle. Nie jest to majstersztyk fabularny. Dużo tu suchych paragrafów Konstytucji,istotnych dla sprawy poprawek i terminów prawniczych. Sam proces daleki jest od wirtuozerii wypełniającej sale sądowe czytelników Grishama lub Picoult. Jednak emocje wokół których została osnuta historia, nie pozwalają przerwać lektury. Nakazują wierzyć, że wybory podjęte przez bohaterów były najlepszymi z możliwych. No może z wyjątkiem szanownej Matki, której mojej zdaniem nic nie tłumaczy, zwłaszcza po tym co czytamy w pierwszym rozdziale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jak zwykle z takimi książkami bywa, trudno o obiektywną ocenę. Cała opowieść przedstawiona została z perspektywy najstarszej z sześciorga rodzeństwa Doyle. Nie jest to majstersztyk fabularny. Dużo tu suchych paragrafów Konstytucji,istotnych dla sprawy...