Niedostępny świat. Podróż w głąb umysłu

- 2007-01-01
- 2007-01-01
Paul Broks korzystając ze swej długiej praktyki neuropsychologa, tka wyjątkową w swoim rodzaju mozaikę składającą się z historii przypadków, przypowieści metafizycznych i wątków autobiograficznych. Broks pisze o swym doświadczeniu lekarskim i o własnych pacjentach – pochylając się nad nimi z wrażliwością i uczciwością.
Przedstawia nam Jenny, która myśli o sobie, że jest martwa; Judy, której wskutek wylewu wypadło ze świadomości ostatnie 20 lat życia; chłopaka z wgniecioną czaszką, którego osobowość legła w gruzach w następstwie upadku do szybu windy; Michaela, którego osobowość wskutek choroby zmieniła się na lepsze; i Naomi, młodą kobietę, decydującą się na zabieg chirurgiczny, który ma usunąć napady, niszczące jej życie.
Te często niepokojące opowieści stają się punktem wyjścia do rozważań na temat osobowości, świadomości, duszy człowieka. Umiejętnie łącząc rzeczywiste historie z literacką fikcją, mówi o roli przypadku, o współczuciu i odporności człowieka na przeciwności losu.
Wspaniała, wzbogacająca lektura dla każdego, kto zastanawia się nad tajemnicą ludzkiej egzystencji!
"Broks jest tyleż poetą, co naukowcem; w tej nie dającej się zapomnieć książce wiedzie nas niestrudzenie ku niezgłębionej tajemnicy - jak ta blada substancja, którą nazywamy mózgiem, jest w stanie stworzyć coś tak eterycznego i indywidualnego, jak umysł człowieka."
Atul Gawande
(autor "Complications. A Surgeon's Notes on an Imperfect Science")
"Nowy Oliver Sacks... ostry jak skalpel, bezkompromisowy, błyskotliwy i niepokojący" The Times
Kup Niedostępny świat. Podróż w głąb umysłu w ulubionej księgarni
Oceny książki Niedostępny świat. Podróż w głąb umysłu
117 użytkowników ma tytuł Niedostępny świat. Podróż w głąb umysłu na półkach głównych- Chcę przeczytać 74
- Psychologia 6
- Psychologia 1
- Popularnonaukowe 1
- Literatura piękna 1
- NIE MAM 1
- Z kręgu medycyny 1
- Psychiatria/Choroby psychiczne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niedostępny świat. Podróż w głąb umysłu
Idealne połączenie literacko-naukowe, odkrywanie nieodkrytego takiej małej części człowieka, która jest potężna-mózgu. Świat wokół nas, my i nasza jaźń, nasze centrum dowodzenia. Sami naukowcy nie wiedzą co takiego stoi za naszymi myślami, medycyna jest faktem, natomias niematerialna dusza jest czymś nienamacalnym. Podejmuje temat braku wiary i problemów rdzenia człowieka chorego, który jest pozbawiony "siebie", przez choroby. Łączy psychologię z neurologią jak żadna inna książka. Godna polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tociekawa, bardzo polecam! Spojrzenie na świat z całkiem innej perspektywy.
ciekawa, bardzo polecam! Spojrzenie na świat z całkiem innej perspektywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTą książkę przeczytałam jednym tchem ... należy do bionych
Tą książkę przeczytałam jednym tchem ... należy do bionych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie i niekonwencjonalnie opisane różne aspekty świadomości, jaźni, problemu "ja". Język literacki w problematyce naukowej - to smakowita mieszanka.