Klub mało używanych dziewic

- Klub Mało Używanych Dziewic (tom 1)
- 2007-07-30
- 2007-07-30
Monika Szwaja, Klub mało używanych dziewic, 2007: Matkami założycielkami są cztery niezależne kobiety, których celem nie jest złapanie wreszcie chłopa (nie da się ukryć, lata lecą),lecz w pewnym sensie poprawianie rzeczywistości. Mają w sobie coś z dzielnych pozytywistek, choć broń Boże, nie są w typie Siłaczek padających na posterunku. Skuteczność oto ich dewiza. Inteligencja i wdzięk pom
Kup Klub mało używanych dziewic w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Klub mało używanych dziewic
Wszystkie powieści Moniki Szwaji, napisane są językiem potocznym i nieszczędzącym humoru. Ze względu na troszkę ich infantylną fabułę, traktuję je, jako przerywnik po przeczytaniu czegoś „bardziej inteligentnego”. Nie oczekuję po jej książkach zbyt wielu ambitnych tekstów, tylko odrobiny zrelaksowania. A ponieważ u Szwaji zawsze znajduję to, czego szukam, jestem jej fanką i uważam, że w kategorii rozrywkowej jest bezkonkurencyjna. Przeważnie są to tzw. babskie czytadła. Klub Mało Używanych Dziewic założyły cztery; wykształcone, ładne, zgrabne, zaradne i zabawne kobietki. Spotkały się po latach na poprawce z balu maturalnego, są samotne i postanawiają dać światu coś od siebie. Agnieszka, historyk i dyrektorka w prywatnym LO, wciąż jeszcze nie spotkała swojej miłości poza oczywiście tymi w jej fantazjach. Alina pracuje w banku i sama wychowuje nastoletnią zbuntowaną córkę, ale to wychowywanie jakoś nie bardzo jej się udaje. Michalina, pół Polka, pół Irlandka. Projektuje zieleń na cmentarzu. Mieszka razem z bardzo wymagającą i egoistyczną matką. Marcelina jest w ciąży z oślizgłym Mikołajem Firlejem, który przez przyjaciółki nazwany został Szczurkiem. Dziewczyny przeżywają wiele zabawnych perypetii. Agnieszka, jak na pedagoga z powołania przystało, adoptuje osamotnioną babcię. Michalina swój talent do terenów zielonych wykorzystała zakładając charytatywnie ogródek dla hospicjum. Alina z kolei została przyszywaną ciocią na dziecięcym oddziale onkologicznym. Marcelina wywróciła sobie świat do góry nogami wydając na świat córeczkę i rozstając się z jej ojcem.
Oceny książki Klub mało używanych dziewic
4665 użytkowników ma tytuł Klub mało używanych dziewic na półkach głównych- Przeczytane 3 931
- 2012 20
- Literatura polska 19
- 2014 19
- Monika Szwaja 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klub mało używanych dziewic
Przeczytałam jednym tchem😀
Przeczytałam jednym tchem😀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się słuchało. Lekka, przyjemna. Po prostu coś miłego na odstresowanie i do śmiechu. Kibicowałam bohaterom.
Tylko Szczurek irytował do granic.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko Szczurek irytował do granic.
No cóż, lekka opowieść z przewidywalną fabułą.
No cóż, lekka opowieść z przewidywalną fabułą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mało ambitna, ale jakże się to czyta. Wywołuje uśmiech na twarzy i pozostawia same pozytywne uczucia. Z autorek dla "bab" zdecydowanie Monika Szwaja jest dla mnie najlepsza. Wiadomo, że wszystko to mocno naciągane, ale i tak człowiek od początku do końca kibicuje bohaterom. I chyba co najdziwniejsze, jej książki pozostają w głowie na długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z gatunku przyjemnych, chociaż bez słodko-pierdzącej fabuły. Wręcz przeciwnie, fabuła jest ciekawa i nie brak tu zarówno wątków napawających optymizmem, jak i pewnej dozy smuteczków.
Cztery przyjaciółki ze szkolnej ławki zgodnie stwierdzają, że czegoś im w życiu brakuje. Postanawiają założyć czteroosobowy klub, w ramach którego zrobią coś dobrego dla świata. Wyjście poza utarte życiowe ścieżki pozwalają im spojrzeć na świat z innej perspektywy, a przy doświadczyć nowych rzeczy.
Książkę czyta się lekko i naprawdę przyjemnie. Nie jest to typowy romans, raczej znajdziemy tu sporo akcji i poważniejszych życiowych zagadnień. Autorka umiejętnie operuje słowem pisanym, więc inteligentny humor i interesujące dialogi sypią się tu gęsto. Jedyny minus jest taki, że ten charakterystyczny styl występuje w większości dialogów, więc postaci są przez to mało zróżnicowane. Prawie każda ma podobny sposób wypowiedzi.
Miła i nietuzinkowa lektura. Polecam jako umilacz czasu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCztery przyjaciółki ze szkolnej ławki zgodnie stwierdzają, że czegoś im w życiu brakuje. Postanawiają założyć czteroosobowy klub, w ramach którego zrobią coś dobrego dla świata....
Jak zawsze poczucie humoru na wysokim poziomie.
Jak zawsze poczucie humoru na wysokim poziomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna i lekka opowieść o perypetiach kilku kobiet. Przyjemnie mi się tego słuchało i już zaczęłam kolejny tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne. Lekkie i przyjemne. Troche przewidywalne ale dobre na odmóżdżenie ;) przyjemna lekka lekturka na wieczór z książką
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki Moniki Szwai, zawsze działają na mnie cudownie, bardzo życiowe, empatyczne i pełne ciepła, nie brakuje tu smutnych chwil i wzruszeń a wszystko okraszone żartem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię styl autorki, prosty nie wymuszenie zabawny, naturalny te książki zawsze mają na mnie dobry wpływ, takie do których wraca się po jakimś czasie.
Ot taka książeczka typowo dla kobiet, lekka lektura do poduszki, przyjemnie się czytało, całkiem dobrze zarysowane postaci 👍