Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary

Okładka książki Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary autora Marek Piotrowski, 9788362647460
Okładka książki Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary
Marek Piotrowski Wydawnictwo: Wydawnictwo IKONA religia
religia
2016-01-01
2016-01-01

Kup Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary

Często to, co powszechnie ludzie uważają za naukę Kościoła, wcale nie jest tym, czego faktycznie Kościół naucza. Nic nie poukładało mi tak w głowie spraw wiary, jak ta książka. Genialna. Na pewne prawdy wiary spojrzałam zupełnie inaczej, na nowo. Polecam każdemu, kto pragnie zgłębiać (lub poznać) wiarę katolicką :) Fascynujące jest to, jak od dwóch tysięcy lat trwamy niezmiennie w nauce Chrystusa i postępujemy zgodnie z tym, jak postępowały pierwsze gminy chrześcijańskie.

Kolejna świetna pozycja p. Piotrowskiego. Tym razem podjęty temat zarzutów doktrynalnych i takich względem katechizmu. Kolejna obowiązkowa lektura dla wszystkich wierzących i tych co wiarę chcą atakować. Mogą dzięki temu uniknąć kompromitacji.

Podtytuł "Biblijny podręcznik obrony wiary" jest bardzo na wyrost. Próżno tu szukać prawdziwie biblijnych argumentów poza tym co standardowo przytacza katechizm. Mój największy zarzut odnosi się do fałszywego przedstawiania doktryny o usprawiedliwieniu w rozumieniu reformatorów. Według autora usprawiedliwienie człowieka w tym ujęciu jest tylko zewnętrzne, bez wewnętrznej przemiany człowieka. To prawda, że reformatorzy nauczają o usprawiedliwieniu zewnętrznym, tylko na podstawie zasług Chrystusa. Nieprawdą jest natomiast, że według doktryny reformowanej nie zachodzi wewnętrzna przemiana człowieka. . Autor cytuje rozdział o usprawiedliwieniu z Londyńskiego Wyznania Wiary, zapominając dodać, że mowa o przemianie wewnętrznej człowieka znajduje się we wcześniejszym rozdziale "Skuteczne Powołanie". Autor przytacza "argument" o rzekomo fałszywej doktrynie usprawiedliwienia zewnętrznego w wielu miejscach tej książki, próbując dowieść trafności doktryny i praktyk katolickich. Biblia naucza o konieczności nowego narodzenia, czyli upamiętania i odwrócenia się od grzechu i położenia pełnej ufności w zbawczym dziele Chrystusa. Dzieje się to poprzez odrodzenie z Ducha, gdy zostaje człowiekowi zabrane serce kamienne a dane mięsiste. Umysł człowieka zostaje duchowo oświecony i zaczyna rozumieć sprawy Boże i je kochać. Zostaje usprawiedliwiony z łaski przez wiarę i jest nowym stworzeniem w Chrystusie.

114 użytkowników ma tytuł Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary na półkach dodatkowych

Marek Piotrowski
Marek Piotrowski
Absolwent Politechniki Gdańskiej, od dwudziestu trzech lat zajmujący się informatyką, od piętnastu — procesami biznesowymi w ramach informatyki. W 2007 roku ukazała się jego pierwsza książka: BPMN — notacja modelowania procesów biznesowych.

Cytaty z książki Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary

Dodaj cytat z książki Dlaczego Ufam Kościołowi? Biblijny podręcznik obrony wiary