Żywienie w niedoczynności tarczycy

Okładka książki Żywienie w niedoczynności tarczycy
Mirosław JaroszHanna Stolińska Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca zdrowie, medycyna
130 str. 2 godz. 10 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Seria:
Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania:
2014-09-25
Data 1. wyd. pol.:
2014-09-25
Liczba stron:
130
Czas czytania
2 godz. 10 min.
Język:
polski
ISBN:
9788320048742
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Reklama
Reklama

Książki autora

Okładka książki Supermocni kontra złodzieje zdrowia Mirosław Jarosz, Maciej Jasiński, Tomasz Lew Leśniak, Piotr Nowacki, Karol Okrasa, Rafał Skarżycki, Janusz Wyrzykowski
Ocena 7,0
Supermocni kon... Mirosław Jarosz, Ma...
Okładka książki Zdrowie publiczne. Rozdział 11 Horoch Andrzej, Włoszczak-Szubzda Anna, Mirosław Jarosz
Ocena 0,0
Zdrowie public... Horoch Andrzej, Wło...
Okładka książki Nadciśnienie tętnicze Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek
Ocena 4,0
Nadciśnienie t... Mirosław Jarosz, Wi...
Okładka książki Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków Ciok Janusz, Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek
Ocena 0,0
Suplementy die... Ciok Janusz, Mirosł...

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
19 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
211
211

Na półkach: ,

Od dawna poszukuję odpowiedzi na wiele zagadnień związanych z tarczycą i jak dotąd nie trafiłam na naprawdę fachową książkę w tym zakresie. Teraz to się zmieniło. Niepozorna, cienka książeczka w kompletnie odpychającej, zółtawej okładce zawiera wiele cennych informacji. Książka wydana przez PZWL, napisana przez lekarzy jest bardzo rzeczowym wydawnictwem.
Wyjaśniono tło i główne przyczyny występowania niedoczynności tarczycy, kliniczne objawy, metody rozpoznawania schorzenia i wreszcie profilaktyka i leczenie. Opisano zalecenia dietetyczne i składniki diety ważne przy niedoczynności.
Na końcu przedstawiono kilka przykładowych jadłospisów diety na niedoczynność.
Polecam każdemu, kto jak ja, szuka fachowych odpowiedzi. Ta książka to 130 stron konkretów.

Od dawna poszukuję odpowiedzi na wiele zagadnień związanych z tarczycą i jak dotąd nie trafiłam na naprawdę fachową książkę w tym zakresie. Teraz to się zmieniło. Niepozorna, cienka książeczka w kompletnie odpychającej, zółtawej okładce zawiera wiele cennych informacji. Książka wydana przez PZWL, napisana przez lekarzy jest bardzo rzeczowym wydawnictwem.
Wyjaśniono tło i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
441
121

Na półkach: , ,

Kupiłam książkę, bo od maja 2017r. mam Hashimoto (niedoczynność tarczycy.)
Książka/poradnik ma tylko 130 str. Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać? – to wszystko możecie w internecie przeczytać. A to co zawarte jest w internecie znajduje się w tej książce. Tak więc nic nowego z tej książki/poradnika się nie dowiecie.

Kupiłam książkę, bo od maja 2017r. mam Hashimoto (niedoczynność tarczycy.)
Książka/poradnik ma tylko 130 str. Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać? – to wszystko możecie w internecie przeczytać. A to co zawarte jest w internecie znajduje się w tej książce. Tak więc nic nowego z tej książki/poradnika się nie dowiecie.

Pokaż mimo to

avatar
3346
2445

Na półkach:

W tym miesiącu sporo miejsca poświęciłam książkom wprowadzającym w określone diety. Możemy się z nich dowiedzieć, że bardzo często w terapii więcej niż połowa sukcesu tkwi w odpowiednim odżywianiu. Do tego znajdziemy w nich ciekawe pomysły na smaczne dania zapewniające przestrzeganie odpowiedniego żywienia w czasie choroby lub zapobiegania jej. Cukrzyca, niedokrwistość, nadmiar cholesterolu i parę innych chorób było tematem poszczególnych publikacji, w których poza przepisami znajdują się cenne wskazówki i informacje dla czytelników.
„W zdrowym ciele zdrowy duch” – przekonuje stare porzekadło, dlatego po raz kolejny będzie dziś o książkach wprowadzających nas w tajniki diety. Tym razem trzy publikacje. Każda z nich ma podobny schemat rozkładu treści. Do tego należą do serii „Porady lekarzy i dietetyków” z Wydawnictwa Lekarskiego PZWL. Łączy je również to, że są to publikacje naukowe, czyli wiele treści, ciekawostek, wskazówek zawartych w nich jest potwierdzona naukowo i nie wszystkie można znaleźć na portalach czy stronach internetowych pisanych przez laików. Publikacja powstały pod redakcją prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza oraz prof. dra hab. med. Jana Dzieniszewskiego. Obu łączy praca w Instytucie Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła oraz zamiłowanie do zgłębiania tajników układu pokarmowego.
Jakiś czas temu trafiły do mnie trzy publikacje z serii „Porady lekarzy i dietetyków”. Są to: „Dna moczanowa”, „Żywienie w niedoczynności tarczycy” oraz „Choroby trzustki”. Pierwsza autorstwa Lucyny Pachockiej i Mirosława Jarosza zainteresowała mnie ze względów zawodowych. Dość często pojawia się w różnych publikacjach, że taki a taki twórca cierpiał na podagrę. Czasami odważniejsi i dociekliwsi uczniowie i studenci zadają pytanie: „Co to jest podagra?”. W internecie można znaleźć sporo informacji na ten temat, ale nie zawsze są to źródła rzetelne, dlatego wolałam sięgnąć po pracę naukową i tym sposobem zgłębić temat dny moczanową. Z publikacji dowiemy się jak daleko sięgają początki leczenia dietą. Następnie poznamy niedługą historię leczenia dny, kiedy się pojawia, jakie są jej przyczyny, jak możemy wspomagać się dietą oraz aktywnością fizyczną, w jaki sposób diagnozować, po jakie produkty sięgać, przykładowe jadłospisy na trzy dni, listy przepisów oraz jakie znaczenie ma łączenie diety z leczeniem farmakologicznym. Całość prosta, pięknie rozrysowana i rozpisana dzięki czemu każdy bez problemów odnajdzie się w zawartych treściach.
Kolejna publikacja to „Żywienie w niedoczynności tarczycy”, dzięki której dowiemy się czym jest niedoczynność tarczycy, co tak naprawdę oznacza ów termin, czym objawia się choroba i dlaczego zachowanie odpowiedniej równowagi hormonalnej jest ważne. Do tego pomocne są wskazówki dotyczące tego, jakie badania należy wykonać, jakim chorobom towarzyszą, jakie poważne konsekwencje może mieć brak leczenia, czym jest dieta i po jakie produkty sięgać. Nie zabraknie też przykładowych jadłospisów oraz przepisów.
W „Chorobach trzustki” Mirosława Jarosza i Jana Dzieniszewskiego znajdziemy taki sam rozkład tematów jak w poprzednich. Tym razem publikacja poświęcona jest gruczołowi znajdującemu się za żołądkiem i odpowiedzianego za wydzielanie enzymów trawiennych oraz regulacji poziomu glukozy we krwi, czyli bardzo ważnych zadaniach.
Dokładniejsze badania naukowe dotyczące wpływu żywienia na funkcjonowanie organizmu sprawiają, że żyjemy w coraz większej świadomości tego, jak wielki wpływ na nasze życie ma to, co i jak jemy. Wiele chorób wywołanych jest pospiesznymi, nieregularnymi posiłkami i zbyt tłustymi oraz bogatymi w węglowodany posiłkami. Cierpi na tym najczęściej nasz organizm. W książkach znajdziemy informacje pozwalające nam samodzielnie odkryć, z jakimi chorobami możemy mieć do czynienia oraz zachęcające do wizyty u lekarza, który będzie mógł zdiagnozować oraz zalecić odpowiednie leczenie. Autorzy zachęcają do weryfikacji swojej diety jeszcze przed wystąpieniem jakichkolwiek objawów, dlatego po książki powinien sięgnąć każdy, kto chce się lepiej czuć. Wszystkie publikacje z serii napisane są w bardzo przystępny sposób, średniej wielkości czcionką, dzięki czemu będą mogły po nie sięgnąć również osoby starsze. Od wcześniej omawianych książek Zofii Wieczorek-Chełmińskiej te różnią się mniejszą ilością przepisów i szerszą charakterystyką chorób.
w przystępny sposób oprowadza nas po schorzeniach, objawach, podpowiada, w jaki sposób uniknąć poważnych dolegliwości, a kiedy już mamy z nimi do czynienia to w jaki sposób je łagodzić.
Publikacje łatwa w odbiorze i przejrzyste. Pozwalają na szybkie odnalezienie się w nowym sposobie żywienia. Niewielka ilość proponowanych dań uzmysławia nam , że dieta nie pozbawia nas przyjemności czerpanej z jedzenia.

W tym miesiącu sporo miejsca poświęciłam książkom wprowadzającym w określone diety. Możemy się z nich dowiedzieć, że bardzo często w terapii więcej niż połowa sukcesu tkwi w odpowiednim odżywianiu. Do tego znajdziemy w nich ciekawe pomysły na smaczne dania zapewniające przestrzeganie odpowiedniego żywienia w czasie choroby lub zapobiegania jej. Cukrzyca, niedokrwistość,...

więcej Pokaż mimo to

Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Żywienie w niedoczynności tarczycy


Reklama
zgłoś błąd