Okładka książki Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka autorstwa Antoni Biegun
Antoni Biegun Wydawnictwo: Mireki biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2015-01-01
2015-01-01
Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego ps. „Bartek“

– Dzisiaj pojedziemy zająć Wisłę. Na te słowa szmer uznania przeleciał po szeregach. [...] W Wiśle kwateruje wojsko polskie i Sowieci. Oddziały wejdą do Wisły, grupa „Sztubaka“ osłania całość akcji. Mój oddział został wybrany do osłony, ponieważ miałem największa ilość ludzi i erkaemów, a poza tym byłem uważany za najbardziej doświadczonego partyzanta. Zeszliśmy z góry i weszliśmy na szosę prowadząca do Wisły. Szliśmy po obu stronach drogi, co dwa trzy metry każdy. Na czele jechali kpt. Henryk Flame ps. „Bartek“ i Jan Przewoźnik ps. „Ryś“ na koniach. Długość idących oddziałów wynosiła około półtora kilometra. Wkrótce weszliśmy do miasteczka. W pierwszym momencie ludzie byli zaszokowani, lecz gdy dowiedzieli się, że jesteśmy partyzantami zaczęto wiwatować. [...]
Żadne z sił wojskowych stacjonujących w Wiśle nie przeszkadzały nam. Mój oddział obstawił Wisłę dookoła, a od strony Katowic zajął eleganckie bunkry, które tam były pobudowane. Ja wraz z moim pocztem ochrony spacerowałem po mieście. Przez Wisłę tego dnia przejeżdżało dużo samochodów z wycieczkami z Katowic zdążające w góry. Na początku nie zorientowali się, kim jesteśmy, lecz po chwili zeskakiwali z samochodów, wręczali nam żywność. Nie przyjmowaliśmy darów, ponieważ byliśmy dobrze zaopatrzeni. Panował podniosły nastrój. Słychać było okrzyki: „Niech żyje Polska! Precz z komunizmem!“
(fragmenty książki)

Kup Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka

Książka opowiadająca o walkach pomiędzy partyzantką AK a władzą ludową na Żywiecczyźnie w okresie po II wojnie światowej, napisana bardzo ciekawie i zwięźle przez człowieka o niebanalnym życiorysie. Książka ukazuje realia tamtych lat, stosunek ludności do partyzantów oraz do nowej władzy. Dużym plusem jest fakt, że autor, mimo tego, że walczył z komunistami, nie wrzuca ich wszystkich do jednego wora. Akcja dzieje się cały czas, nie ma zbędnych przestojów. Zaskoczyło mnie to, jak wiele akcji zbrojnych przeprowadził jego oddział. Zdecydowanie warto przeczytać.

Książka co mnie zaskoczyło, wciąga już od pierwszych stron jej czytania. Są to spisane wspomnienia Antoniego Bieguna ps. "Sztubak", "Czarny Antek" młodego członka Narodowej Organizacji Wojskowej. W mojej opinii niewątpliwym atutem tej książki jest to, iż jako czytelnik w bardzo podobnym wieku, byłem w stanie mocno wczuć się w losy bohatera. Opisane wydarzenia wydają się realistyczne i nieprzekoloryzowane. W pozycji nie znajdziemy gloryfikacji żadnej ideologii, wyższości jednej organizacji wojskowej nad drugą czy uprzedzenia do całego aparatu komunistycznego. Bohater skupia się głównie na przekazaniu swoich osobistych wspomnień, nie brakuje w nich krytyki wobec swoich przełożonych w oddziale, zarówno w czasie okupacji niemieckiej jak i radzieckiej, gdzie zdarzyło mu się zmieniać oddziały partyzanckie (NOW, AK, NSZ). Już jako żołnierz wyklęty nie szufladkował walczących przeciwko niemu oddziałów komunistycznych, i próbował potajemnie dogadywać się z poszczególnymi jednostkami, które pomogły mu czasem niepostrzeżenie wyrwać się z dokonywanych na jego oddział obław.

Książka godna polecenia, wciągająca od pierwszych stron, co sprawia iż ciężko się przy niej wynudzić, z mankamentów należy wspomnieć o dość nielicznych relacjach z dokonywanych akcji (zwłaszcza tych po 1945),a także częściowym zaburzeniu chronologii w akcjach dokonywanych w 1943 roku na terenie Lubelszczyzny. Na wspomniane minusy, może wpływać fakt, iż bohater co jest zawarte w przedmowie, zaczął wyjawiać swoje historie dopiero w 1997 roku, czyli dość dawno w stosunku do czasu akcji. Daję 9/10

6/10

6/10

41 użytkowników ma tytuł Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka na półkach dodatkowych

Gryf Jarosław Wróblewski
Gryf
Jarosław Wróblewski
Bohaterowie odchodzą, książki pozostają – chciałoby się wyrzec te słowa przy okazji poznawania pracy Jarosława Wróblewskiego pt. Gryf. Pałacyk Michla, Żytnia Wola. Wspomnienia gen. Janusza Bochwicz-Lewińskiego stały się kanwą opowieści niniejszego tytułu, który ukazał się w lutym br. nakładem Wydawnictwa Fronda. Pracę o „Gryfie„ charakteryzuje również poruszanie przez autora wątków pobocznych. J. Wróblewski nie skupia się tylko na postaci Janusza Brochwicz-Lewińskiego. Przy okazji podróży po śladach generała, poznać można miejsca w których żył, jednostki wojskowe , w których służył i osoby, które spotkał. Przykładem tego typu działań jest cały rozdział poświęcony Józefowi Szczepańskiemu „Ziutkowi„ z batalionu ”Parasol”, autorowi słów do piosenki Pałacyk Michla i wiersza Czerwona zaraza. Pragnę zwrócić uwagę na jeszcze jeden, bardzo ważny, moim zdaniem, aspekt książki. Przy okazji śledzenia losów „Gryfa”, publikacja przedstawia świat, który już od dziesięcioleci nie istnieje. Świat II RP, miasta związane z gen. Brochwicz-Lewińskim i wojenna Warszawa, to już rzeczywistość jaka przeminęła bezpowrotnie. Wołkowysk nie jest już w granicach Polski, nie ma też kamienicy przy ul. Marszałkowskiej 113 w Warszawie, w której mieszkał bohater pozycji. (https://historia.org.pl/2017/03/07/gryf-palacyk-michla-zytnia-wola-j-wroblewski-recenzja/)
Szymon Nowak - awatar Szymon Nowak

Cytaty z książki Moje życie, mój los Wspomnienia okupacyjne i więzienne żołnierza NOW i AK, dowódcy oddziału w Zgrupowaniu NZS kapitana Henryka Flamego Bartka