Sekretna księga Świętego Mikołaja

Okładka książki Sekretna księga Świętego Mikołaja autora Angelika Stubner, 9788376233369
Okładka książki Sekretna księga Świętego Mikołaja
Monika Podsiadło

Kup Sekretna księga Świętego Mikołaja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekretna księga Świętego Mikołaja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekretna księga Świętego Mikołaja

Mikołaj jest bardzo zapracowaną osobą ma tylko jedną noc na dostarczenie ogromnej ilości prezentów. Nic dziwnego, że może zdarzyć mu się przysnąć i wtedy renifery mogą szarżować w powietrzu. Podczas tej krótkiej chwili z sań wypada sekretna Księga Świętego Mikołaja, która trafia pod nogi Pingwinów. Zaskoczone zaczynają przeglądać tajemniczy przedmiot. Zainspirowani pięknymi obrazkami zaczynają tworzyć na ich wzór cudowne rzeźby z lodu. Czy Mikołaj odzyska Sekretną Księgę ? Tego dowiecie się z książki 😀

„Sekretna Księga Świętego Mikołaja” Angeliki Stubner to piękna historia, która wprowadza nas w klimat świąteczny. Książka posiada piękne ilustracje, akcja jest bardzo powolna. Dołączona czerwona sekretna księga, która chyba najbardziej urzekła moją córkę jest dodatkowym atutem. Znajdziemy w niej trasę przelotu Świętego Mikołaja , jego notatki, ale również miejsce na wpisanie swojego wymarzonego prezentu 😀🎁

Oj, a gdyby tak Święty Mikołaj zgubił sekretną księgę, w której zostały zapisane dziecięce marzenia? Co by sie wówczas stało? Przekonajcie się sięgając po wznowienie tej przeuroczej książki - Sekretna Księga Świętego Mikołaja.

Mikołaj zmęczony dość długą podróżą, zapadł w drzemkę, zaś renifery postanowiły wykorzystać ten fakt i pociągnęły sanie na wycieczkę, aż na biegun poludniowy. Niestety, pech chciał, że w tym czasie, śpiącemu Mikołajowi wypadła z rąk czerwona księga. I to na dodatek, nie zwykła książka, ale sekretna ksiega, w której były zapisane marzenia dzieci oraz zdjęcia magazynu zabawek, trasa przelotu i wiele więcej. Księga wpadła w łapki zdziwionych pingwinów, które zauroczone jej treścią, starając się odkryć co to jest i do czego służy stworzyły z lodu niesamowite rzeźby przypominające zabawki zawarte w księdze. Pingwiny pragnąc rozwiązać zagadkę tajemniczego przedmiotu, postanowiły wspiąć się na lodową górę, by być bliżej nieba, z którego księga spadła. Kiedy jednak w wyniku przypadku spadaja6, wpadają na pomysł by ułożyć się w gwiazdki na śniegu. To przykuwa uwagę Mikolaja, który uszczęśliwiony odnalezieniem księgi chętnie wyjawia pingwinom jej przeznaczenie.

Jest niewątpliwie urocza, z nietypowymi bohaterami, a że my, mamy słabość do pingwinów to szalenie nam się podobała.
Do tego świetny, oryginalny zabieg z dołączoną do książki, za pomocą tasiemki sekretną ksiegą, która kryje nie tylko mapę świata i trasę przelotu sań Mikołaja czy listę prezentowych marzeń dzieci, ale i miejsce na własne życzenia oraz notatki.
Jednakże czy to taki hit, żeby płacić za nią trzycyfrowe sumy, w jakich jeszcze do niedawna była do nabycia na rynku wtórnym? Cóż, rzecz gustu, ale tym bardziej pokłony dla za wznowienie i umożliwienie poznania tej przeuroczej historii kolejnym pokoleniom małych i większych czytelników.

Dodam jeszcze, że w naszym przypadku dodatkowy plus do atrakcyjności miał fakt, że czytając sekretną księgę, zmieniałam imiona dzieci, na imiona koleżanek i kolegów Czarka, co zrobiło piorunujące wręcz wrażenie 😉

Dziś o książce „Sekretna księga Świętego Mikołaja”, która u nas posłużyła do rozmowy o prezentach.
Angelika Stubner stworzyła uroczą książkę dla młodych czytelników… wraz z książką do naszych rąk trafił jeszcze mały czerwony, tajemniczy notesik.
Zastanawialiście się kiedyś co znajduje się z czerwonym notesie Świętego Mikołaja, skrywającym sekretne prośby najmłodszych? Jakie listy piszą dzieci do Mikołaja? O co proszą? Czego pragną i o czym marzą?
Ciekawe…
A co by się stało, gdyby notes się zgubił? Pingwiny potrafiły wykorzystać czerwony notesik do tworzenia niesamowitych dzieł. A co Ty byś zrobił, gdyby w Twoje ręce trafił notes?
Na te pytania możemy szukać odpowiedzi podczas lektury „Sekretna księga Świętego Mikołaja”. Bogato ilustrowana, ciepła opowieść o marzeniach i magii zaklętej w wyobraźni.
To zimowa książka, która wprowadza niezwykły nastrój podczas wieczornej lektury. Sprawia, że sny wypełniają lalki, pluszowe misie, gwiazdki, samochodziki i wszystkie elementy dziecięcego świata wywołujące najszczerszą radość.
Polecam lekturę… nie tylko na święta 😉 Ale również po.
Za egzemplarz serdecznie dziękuję Wydawnictwo CzytaLisek.

32 użytkowników ma tytuł Sekretna księga Świętego Mikołaja na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Sekretna księga Świętego Mikołaja na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekretna księga Świętego Mikołaja

Cytaty z książki Sekretna księga Świętego Mikołaja