Litr ciekłego ołowiu

383 str.
- fantasy, science fiction
- Światy Pilipiuka (tom 8)
- Fabryka Słów
- 2016-04-22
- 2016-04-22
- fantastyka
Zbiory opowiadań tzw. „bezjakubowych” to proza pisana bardziej na poważnie. Wśród krytyków uchodzą za najlepszą część twórczości Andrzeja Pilipiuka. Większość tekstów eksploruje tematykę historyczną. Jak w kalejdoskopie przewijają się mało znane epizody, artefakty innych epok, alternatywy historyczne, zapomniane wynalazki.
Ten zbiór nie zawiedzie Czytelników. Zbierane skrzętnie okruchy przeszłości tworzą mozaikę, od której podziwiania nikt nie może się oderwać.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Kolejny, jakże ciekawy i intrygujący, tom opowiadań Andrzeja Pilipiuka za mną. Jak zwykle nie zabrakło niebanalnych form i pomysłów w opowiadaniach i opowiastkach. Na duży plus, jak zawsze, zasługują opowiadania o doktorze Pawle Skórzewskim i opowiadania o Robercie Stormie. Niestety, z kolejnego tomu na kolejny ciągle czuję niedosyt, ciągle mi za mało opowiadań i historii o lekarzu i poszukiwaczu niebanalnych przygód. Polecam bardzo!
więcej Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z prozą A.Pilipiuka oceniam pozytywnie: świetny klimat z historią w tle, ciekawi bohaterowie. Czyta się zacnie. Brakowało mi jednak bardzo w każdym z opowiadań dobrego zakończenia, czegoś takiego, co potrząśnie, skłoni do refleksji, walnie obuchem porządnie w łeb.
Pokaż mimo toCiekawe opowiadania na pograniczu świata realnego i fantastyki. Wiele wątków historycznych, wplecionych w opowiadane historie.
Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z autorem. Nie porwał, raczej zaintrygował, więc sięgnęłam po kolejne opowiadania. Okaże się czy wciągnie mnie czy raczej powiemy sobie "do widzenia".
Robert odnajduje kolejne skarby. Paweł pokonuje kolejną dziwną chorobę. A do tego księżniczka Malwina, która żyje w Polsce 100lat po okropnej pandemii- czyżby Pilipiuk przewidział kowida? :-D
Pokaż mimo toBardzo dobrze się bawiłam przy czytaniu. Bardzo solidna dawka opowiadań. Może nawet jeden z lepszych zbiorków. I tak dużo Roberta! ♥
Pokaż mimo toNajbardziej podobało mi się opowiadanie Czuhajster.Sposób w jaki Pan Andrzej tworzy klimat,jest dla mnie niesamowity,nieoczywisty,zaskakujący. Warto☺
Pokaż mimo toKonkretnie jak na Pilipiuka przystało.
Tak jak poprzednio przewijające się wątki, postacie, oraz organizacje z innych opowiadań czynią nowe historie o wiele ciekawszymi.
Poza tym, standardowo pierwsze skrzypce gra Robert Storm, oraz Doktor Skórzewski. Tego drugiego było trochę mniej niz bym sobie życzył, ale nie żywię do autora urazy, ponieważ opowiadanie o Czerwiu z Stormem w roli głównej wciągnęło mnie niesamowicie.
Co do pozostałych, mamy Pilipiuka w najczystszej postaci, bez fanfar, fajerwerków, za to mocno, rzetelnie i dosadnie.
Konkretnie jak na Pilipiuka przystało.
więcej Pokaż mimo toKolejny tom opowiadań, kolejne historie, kolejna porcja faktów historycznych i ciekawych informacji zamkniętych w jednej zgrabnej książce.
Poza tym, standardowo pierwsze skrzypce gra Robert Storm, oraz...
Mam mieszane uczucia na temat tej książki - zaczyna się bardzo dobrym, tytułowym opowiadaniem, później jest różnie. Wysoki poziom trzymają opowiadania z Robertem Stormem i doktorem Skorzewskim, natomiast średnie są pozostałe - część urywa się nie kończąc zbytnio rozpoczętego wątku, inne jest na raptem 4 strony, więc nie bardzo wiem po co jest wrzucone. Ale warto przeczytać chociażby dla bohaterów, którymi Pilipiuk operuje od dawna i robi to bardzo, bardzo dobrze.
więcej Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z Pilipiukiem i od razu zrobiło wrażenie. Opowiadania niesamowite!
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Polecam.
Bardzo ciekawa książka. Polecam.