Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń

Okładka książki Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń autora David O’Doherty, 9788310129413
Okładka książki Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń
David O’Doherty Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Zagrożeniologia literatura dziecięca
literatura dziecięca
Joanna Wajs

Kup Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń

Książka jest zabawna i ma w sobie bardzo fajne chellenge . Ja wystawiam tej książce najwyższą ocenę, ponieważ rozbawia ona mnie .

Książkę wygrałam w konkursie przeczytałam ją w połowie i powiem że dosyć ciekawa tylko autor trochę dziwny miał pomysł na nią.

WKURZYŁA MNIE!!!!!!!!
DOKTORR NOEL STREFA LUBI BYĆ BARDZO BEZPIECZNY, I TO MNIE WKURZYŁO
MÓWI ŻE KAPUSTA TO IDEALNE ZWIERZĄTKO...!!!!!!WHAT?????

WKURZYŁA MNIE!!!!!!!!
DOKTORR NOEL STREFA LUBI BYĆ BARDZO BEZPIECZNY, I TO MNIE WKURZYŁO
MÓWI ŻE KAPUSTA TO IDEALNE ZWIERZĄTKO...!!!!!!WHAT?????

32 użytkowników ma tytuł Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń

Zapiski luzaka. Odlot! Lincoln Peirce
Zapiski luzaka. Odlot!
Lincoln Peirce
Odlot! To kolejna książka Lincolna Pierce z serii Zapiski Luzaka. W tej części Natan Wright – dostaje wyraźne polecenia od dyrektora szkoły – ma zakolegować się z nowym uczniem. Breckendrige Puffington III – bo tak nazywa się jego nowy kumpel – zupełnie różni się od reszty uczniów. Zamiast grać w futbol, woli przypatrywać się… kwiatom. W dodatku Natan ma przeczucie, że kiedyś go już spotkał. Czy Breckendrige okaże się równym gościem? Odlot! to siódma część Zapisków Luzaka. Każda z nich opowiada o Natanie – chłopcu, który wierzy, że jest skazany na sukces. Większość swojego życia spędza rysując komiksy i spotykając się ze swoimi dwoma najlepszymi przyjaciółmi, Francisem i Teddym. Tym razem jednak musi poświęcać swój czas nowemu koledze. Jego zamiłowanie do botaniki sprawia, że zamiast grać w futbol, słucha przez cały czas historii, w której rolę główną odgrywają drzewa, mchy i porosty. Nie może jednak nic na to poradzić, bo dyrektor ma na niego czujne oko. Każda książka z serii Zapiski Luzaka zbudowana jest bardzo podobnie. Zawiera wiele obrazków i komiksów, zaryzykowałbym nawet stwierdzając, że jest ich więcej niż samego tekstu. Tak więc czytelnik może przeczytać ją w półtorej godziny, mimo że książka ma ponad dwieście stron. Czytając Zapiski Luzaka dzieci nie będą mogły przestać się śmiać, a i dorośli w wielu momentach się uśmiechną. Każda postać w książce ma lekko wyolbrzymione cechy charakteru. Zabieg ten ma umilić młodym czytelnikom odbiór książki. Niestety Odlot! pod względem treści wypada zdecydowanie najsłabiej z całej serii. Nie można rzec, że książka jest mierna, ale akcja jest zbyt przewidywalna. W pierwszych tomach poznawaliśmy dopiero bohaterów, przez co perypetie Natana i przyjaciół bardzo nas intrygowały. Jednak w części siódmej oprócz pojawienia się nowego ucznia w szkole nie dzieje się nic co wykracza poza ,,normy” tej nieco zwariowanej szkoły podstawowej nr 38. Recenzje książki Lincolna Pierce można podsumować w jednym zdaniu. Książka dla dzieci, miłośnicy serii trochę się na niej zawiodą, ale osobie, która chce od razu przejść do Odlotu!, na pewno przypadnie do gustu. Recenzja pochodzi ze strony ksiazkadoplecaka.pl
Marcin Szkodziński - awatar Marcin Szkodziński
Star Wars: Bajki 5 minut przed snem Andy Schmidt
Star Wars: Bajki 5 minut przed snem
Andy Schmidt Elizabeth Schaefer Rebecca L. Schmidt Brooke Dworkin Trey King Calliope Glass
Powiedzonka z „mocą” od dawna weszły do naszego języka. Jak wprowadzić w nie nasze dzieci i zarazić swoją pasją? Można sięgnąć po serial stworzony przez Lego oraz książki, których na rynku wydawniczym jest sporo. My szczególnie upodobałyśmy sobie te z Wydawnictwa Egmont, dlatego co jakiś czas opowiadam Wam o kolejnych. Mamy już na swojej liście „Star Wars. Przebudzenie Mocy. Historia Rey” i „Star Wars. Krótkie opowieści na dobranoc”. Dziś kolejny tom wprowadzający nas w świat galaktycznej wojny z imperium. Możemy dokładniej poznać historię bohaterów „Gwiezdnych wojen”, świecie wykreowanym przez George’a Lucasa i kontynuowanym w różnego rodzaju sequelach, spin-offach, książkach, komiksach, serialach, grach tworząc z serii rozległą franczyzę przyczyniającą się do rozwoju fikcyjnego uniwersum. Jedną z takich odsłon jest „Złota księga bajek. Star Wars. Historie z odległej galaktyki” będąca kompendium wiedzy o wykreowanym przez twórców „Gwiezdnych wojen”. W tej niepozornej lekturze z interesującymi i przyciągającymi wzrok ilustracjami znajdziemy wszystko, co do tej pory ukazało się w ramach serii. Każdy film w tej publikacji ukazany jest w formie przystępnej dla młodych czytelników bajki, w której akcja wydaje się dużo szybsza niż w filmach. Dzięki temu możemy przekazać dzieciom swoją miłość do filmów, wprowadzić w kod powiedzonek oraz poruszyć ważne tematy tyranii. W książce znajdziemy takie historie jak: „Mroczne widmo", „Atak klonów", „Zemsta Sithów", „Nowa nadzieja", „Imperium kontratakuje", „Powrót Jedi", „Przebudzenie mocy", "Ostatni Jedi", „Jestem szturmowcem”, „Jestem Jedi”, „Jestem bohaterem” i „Stwory obcy i bestie”. Wszystko w bardzo przystępnej formie z dużą ilością ilustracji, dzięki czemu po książkę mogą sięgnąć już przedszkolaki uwielbiające słuchać opowieści o galaktycznych przygodach filmowych bohaterów. O ile filmy mogą znudzić młodych widzą to opowieści zawarte w tej książce na pewno nie pozwolą na znużenie. Lektura pozwoli nam dokładnie poznać losy rodu Skywalkerów i poznać powiazania między bohaterami. „Historie z odległej galaktyki” to książka napisana bardzo prostym językiem. Będzie ona doskonałą przygodą wprowadzającą zarówno w świat filmów „Star Wars”, jak i całą literaturą powstałą dookoła nich. Lekturę adresowano dla czytelników w wieku szkolnym, ale myślę, że może po nią sięgnąć każdy, kto jeszcze nie widział „Gwiezdnych Wojen” i chciałby zacząć tę niezwykłą przygodę z jednym z tworów popkultury. Opowieść toczy się wokół podejmowania życiowych wyborów, szukaniem własnego miejsca w świecie, odkrywania swojej drogi, walki dobra ze złem. Szybka akcja i prosty język sprawią, że młody czytelnik nie znudzi się w czasie lektury. Niedługą fabułę wzbogacono zdjęciami z filmu. Kolejne rozdziały to poszczególne obrazy z filmu. Akcja w nich zawiera się na kilku stronach, co ułatwia czytanie młodym czytelnikom. Książkę polecam wszystkim miłośnikom „Gwiezdnych wojen” i tym, którzy chcą taką miłość do filmu rozbudzić w dzieciach.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na101 rok temu
Pamiętnik Zuzy Łobuzy. Zaklęte robale Alice Pantermüller
Pamiętnik Zuzy Łobuzy. Zaklęte robale
Alice Pantermüller
Tom „Zaklęte robale” rozpoczynają urodziny Kuby i Szymka, młodszych braci Zuzy. Bliźniacy od rana są wyjątkowo rozbrykani, ponieważ oczekują świętowania urodzin. Jakby hałasów i harców było mało dostają bardzo głośne prezenty: Szymon perkusję, a Kuba trąbkę. Dar od dziadków bardzo przypadł chłopakom do gustu. Od ręki zabrali się za ćwiczenie gry, co nie uszczęśliwia nikogo z pozostałych członków rodziny. Najmniej jest zadowolony tata, któremu odgłosy grania przeszkadzają w pracy. Jakby tych niezwykłości było mało mama przygotowała naleśnikowy tort urodzinowy. Urodzinowy poranek skłonił tatę i Zuzę do szybszego wyjścia do szkoły, gdzie mogli nacieszyć się ciszą i spokojem, ponieważ do początku lekcji było jeszcze sporo czasu. Popołudnie to czas dziwnych urodzin dziadków. Gorsza od tego jest tylko wizja urlopu na podkarpackiej wsi zamiast w domu lub nad ciepłym Morzem Śródziemnym. Po drodze nie zabraknie zakupów w sklepie indyjskim, w którym wizyta zachęca Zuzę do ćwiczenia gry na flecie. Zaklinanie węży staje się jej celem. Nim jednak będzie mogła wypróbować swoje umiejętności na prawdziwym wężu ma okazję poćwiczyć na różnego rodzaju zwierzętach: od robaków po kozy i owce. Świąteczny wyjazd obfituje w wiele niespodzianek: od nieudanego pakowania się, zepsucia się auta, po ucieczki przez eko-kozą, spacery po górach. W ogólnym rozrachunku pechowy wyjazd wypada bardzo pozytywie: bracia stają się spokojniejsi i znajdują sobie poważne zajęcie, Zuza jeździ na nartach, na koniu, ściska młodziutkie owieczki i zaklina różnorodne zwierzęta. Niedługi urlop okazał się dla wszystkich bardzo męczący, ale i pouczający. Niedługie rozdziały będące kolejnymi dniami, spora ilość ilustracji i niewielka ilość tekstu obfitującego w prosty humor sprawiają, że książkę czyta się szybko i przyjemnie. Kumulacja dziwnych wydarzeń, żarty sytuacyjne, stada owiec, nerwowa eko-koza, wyrabianie sera, próby opanowania różnorodnych umiejętności i ujarzmianie zwierząt przez dzielną Lenkę niebojącą się niczego, co znajduje się w zagrodzie zestawione z ludźmi ganiającymi za zwierzętami lub uciekającymi przed nimi. Sporą zasługę w dostosowaniu książki do polskich realiów ma tu tłumaczka Ewa Spirydowicz, która przygody młodej bohaterki przenosi do Polski, nadaje im swojskość przez użycie odpowiednich zwrotów językowych. Ilustracje Danieli Kohl są doskonałym uzupełnieniem całości. Prosta kreska, spora ilość szkiców i komiksów sprawiają, że tekst nie jest nudny i jednolity. Do tego odpowiednie rozmieszczenie tekstu, zróżnicowana, średniej wielkości czcionka sprawiają, że lekturę czyta się szybko i przyjemnie. Interesujące przygody i ciekawa szata graficzna przyciągają uwagę młodych czytelników. Pamiętniki 9-letniej Zuzy to bardzo dobra lektura dla uczennic nauczania początkowego borykających się ze szkołą, rodzeństwem oraz całą masą różnorodnych wydarzeń, z którymi dziewczynki mogą mieć do czynienia. W książce widzimy sporo stereotypowego spojrzenia na świat, ale i jednocześnie ciągłe dziwienie się podziałami ról w rodzinie. Mama jest tu od gotowania, ale nie jest najlepszą kucharką. Jej eksperymenty z kuchnią indyjską pomagają rodzinie w utrzymaniu linii. Zdecydowanie polecam nieszablonowo myślącym dziewczynkom. Książka zdecydowanie zachęci do samodzielnego czytania.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na108 lat temu
Mała Nina Sophie Scherrer
Mała Nina
Sophie Scherrer
"Mała Nina" to książka pisana z perspektywy dobrodusznej, pomysłowej, ciekawej świata dziewczynki. Rezolutna, ośmioletnia Nina wraz z przyjaciółką Luizą przeżywa przeróżne przygody, psoci i dojrzewa. W książce są nieduże, dość ładne rysunki przedstawiające wizerunek głównej bohaterki. Przez dziewięć rozdziałów mamy okazję ją całkiem dobrze poznać. Nina przygotowuje się do chrzestu oraz komunii, i łatwo się domyślić, że uroczystości nie przebiegną zgodnie z planem dorosłych, w związku z krnąbnym charakterkiem dziewczynki. Są też dziecięce pytania - z czego składają się anioły, jak wyglądają, dlaczego mogą latać, gdzie jest Bóg. Nina aktywnie korzysta z życia, bawi się, doświadcza, podejmuje się wielu wyzwań, choć nie zawsze wyciąga logiczne wnioski ze swych błędów. Dużo rozmyśla o wielu ważnych sprawach świata dorosłych. Ponieważ rodzice jedynaczki są po rozwodzie, podwójnie świętuje wszystkie okazje, dostaje dwa razy więcej prezentów i otrzymuje dwa razy więcej uwagi. Dziewczynka kupuje zwierzątko, bo tak jak kumpelka chce mieć świnkę morską, i nazywa ją Wangogiem. Opiekuje się nią (nawet ją chrzci jak statek... szampanem),przygotowuje jej posiłki, zabawia, ale niestety jest świadkiem śmiertelnego wypadku zwierzaka. Dla rodziców to dobry pretekst, by porozmawiać z dzieckiem o trudnych sprawach, jak śmierć, rozstanie, smutek. Od innych opowiadań dla dzieci ta książeczka wyróżnia się bardziej luzackim podejściem bohaterów do życia, humorem, choć jest też kontrowersja dla osób wierzących - profanacja hostii, którą Nina chce wynieść z kościoła i używać jako talizmanu w postaci zakładki do książki. Wszystkie historie opisane są z humorem i refleksją a małej Niny nie sposób nie polubić.
Melissa Tygrys - awatar Melissa Tygrys

Cytaty z książki Zagrożeniologia. Jak unikać zagrożeń