ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14

- 2008-11-06
- 2008-11-06
- angielski
- Inne
When Elizabeth Bennet first meets eligible bachelor Fitzwilliam Darcy, she thinks him arrogant and conceited; he is indifferent to her good looks and lively mind. When she later discovers that Darcy has involved himself in the troubled relationship between his friend Bingley and her beloved sister Jane, she is determined to dislike him more than ever. In the sparkling comedy of manners that follows, Jane Austen shows the folly of judging by first impressions and superbly evokes the friendships,gossip and snobberies of provincial middle-class life.
Kup Pride and Prejudice w ulubionej księgarnii
Pride and Prejudice
To majstersztyk. Wrażenie jest niesamowite, gdy doda się jeszcze sześć odcinków serialu TV BBC z 1995 r., gdzie grają Colin Firth i Jennifer Ehle (oby nie drętwy film z 2005 r. z piękną Keirą Knightley). Jak w 1813 r. można było napisać książkę z tak wciągającą i prawdopodobną akcją dookoła pozornie banalnych zdarzeń i z tak finezyjną (jak współczesną) analizą postaci? Nasz "Pan Tadeusz" powstał pokolenie później. Można do tej książki (i tego serialu) wracać i kilka razy bez znudzenia. To najlepsza rekomendacja.
Oceny książki Pride and Prejudice
59595 użytkowników ma tytuł Pride and Prejudice na półkach głównych- Przeczytane 41 410
- Chcę przeczytać 17 327
Tagi i tematy do książki Pride and Prejudice

Inne materiały dotyczące książki Pride and Prejudice

Czytamy w majówkę 2025

Wyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na maj 2025

Nadchodzą: nowy pan Darcy, premiera „Langera”, finał „Ty” oraz przygody rezolutnych skarpetek

Jak urządzić domową biblioteczkę?

Urlop w słuchawkach, czyli wakacyjne lektury

Książki zamiast kwiatów, czyli tytuły idealne na prezent ślubny
Cytaty z książki Pride and Prejudice
Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
Zachowaj tylko te wspomnienia, które dają ci radość.
Zachowaj tylko te wspomnienia, które dają ci radość.
Duma związana jest z tym, co co sami o sobie myślimy, próżność zaś z tym, co chcielibyśmy, żeby inni o nas myśleli.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pride and Prejudice
Pierwsze wydanie książki Duma i uprzedzenie autorstwa Jane Austen ukazało się w 1813 roku. Ja sięgnęłam po tę powieść po raz pierwszy dopiero w 2026 roku.
Czytając ją, przeniosłam się do czasów, gdy konwenanse społeczne, różnice klasowe, podziały oraz honor były wartościami najwyższymi. Był to świat, w którym naturalność często ginęła pośród wymagań narzucanych przez społeczeństwo.
Literatura klasyczna ma w sobie pewien rodzaj magii. W wyjątkowy sposób pozwala nam przenieść się w czasie i poznać motywy, którymi kierowali się w życiu bohaterowie, w tym przypadku epoki przełomu XVIII i XIX wieku.
Część twórczości Jane Austen nosi cechy charakterystyczne dla neoklasycyzmu, gdzie prymat rozumu i logiki bierze górę nad emocjami. Równowaga, ład i harmonia stanowią tam wartości nadrzędne. Jednocześnie w wielu postaciach tej powieści można dostrzec wpływy romantyzmu, który zaczynał przenikać do literatury w czasach, gdy tworzyła autorka.
Ta mieszanka nadaje powieści wyjątkowy charakter. Jakby tło wydarzeń i główni bohaterowie zderzali się ze sobą, tworząc niezwykły klimat całej historii.
To kolejna książka z klasyki literatury, z którą spędziłam bardzo przyjemny czas, a jej oprawa dodatkowo oczarowała moje zmysły estetyczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając ją, przeniosłam się do czasów, gdy konwenanse społeczne, różnice klasowe, podziały oraz honor były wartościami najwyższymi. Był to świat, w którym naturalność często ginęła pośród wymagań narzucanych przez...
To klasyk, którego znają chyba wszyscy, a przynajmniej każdy o nim słyszał. Na rynku mamy wiele wydań tej powieści, ale wydawnictwo zaproponowało nam nowy, bardziej przystępy przekład w przepięknej szacie graficznej. To mój kolejny egzemplarz tego tytułu, ale zdecydowanie najładniejsze.
✨
Co do samej historii - kultowa książka, opowiadająca o rodzinie Benettów, którzy chcą wydać za mąż swoje córki. Jednak brak w okolicy odpowiednich kawalerów, a ich nadszarpnięty majątek również nie przyciąga zalotników. Pojawienie się Pana Darcego staje się szansą na zamążpójście jednej z sióstr. Elizabeth, bo to ją zaczyna łączyć dziwna relacja z przybyszem, chce od życia czegoś więcej, niż tylko dobrego ożenku i zabezpieczenia finansowego dla siebie i rodziny. Chce miłości i ognia, a nie podporządkowania się sztywnym konwenansom społecznym.
Czy czeka ją wymarzona przyszłość z aroganckim Panem Darcym?
✨
Podobała mi się ta historia! W głowie miałam nawiązania do przekomarzanek Tessy i Hardina z After, gdy kłócili się właśnie o bohaterów tej powieści.
Świetnie oddane czasy, zasady wtedy panujące, klimat, uprzedzenia, ale także ironia i sakrazm, które dla nas są normą, wtedy w literaturze były ekstrawagancją.
𝓓𝓾𝓶𝓪 𝓲 𝓾𝓹𝓻𝔃𝓮𝓭𝔃𝓮𝓷𝓲𝓮 to była rewolucja w czasach, gdy została po raz pierwszy opublikowana. Porusza tematy aranżowanych małżeństw, określania wartości kobiety tym co może wnieść do małżeństwa oraz szereg norm społecznych, które delikatnie mówiąc, nie sprzyjały kobietom. Lizzy jako bohaterka, która sprzeciwiała się tym zasadom i traktowała miłość jak coś więcej niż tylko umowę materialną. Relacja bohaterki z Panem Darcym pełna uprzedzeń i przekomarzań jest drogą do pięknej miłości, czym chwyciła za serca wiele czytelników. Nie bez powodu ta książka jest nadal tak popularna i wielokrotnie wznawiania.
To idealny przykład, że dobry klasyk się nie starzeje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨
[RECENZJA]
DUMA I UPRZEDZENIE
Autor: Jane Austen
Wydawnictwo: W.A.B.
Premiera wznowienia: 25.03.2026
Przekład: Dorota Konowrocka- Sawa
DUMA I UPRZEDZENIE to najsłynniejsza powieść Jane Austen, po raz pierwszy została wydana w 1813 roku. W marcu 2026 za sprawą Wydawnictwa W.A.B. wraca w nowej odświeżonej odsłonie w przekładzie Doroty Konowrockiej-Sawy. Książka wzbogacona o Posłowie od tłumaczki, które przeczytałam z zaciekawieniem. Konowrocka-Sawa zwraca uwagę na trudy związane z przekładem twórczości Jane Austen. Zestawia również realia XIX wieku z tym co dzieje się teraz i jednocześnie pokazuje, że naprawdę wiele mechanizmów społecznych jest wciąż aktualnych. Książka z ciekawą okładką i do tego pięknie wydana. W sam raz jako wyjątkowy egzemplarz do kolekcji w domowej biblioteczce lub pomysł na fajny prezent.
Autorka przenosi czytelników do XIX-wiecznej Anglii, to tu poznajemy rodzinę Bennet – rodziców i pięć córek. Państwo Bennetowie z niecierpliwością chcą wydać swoje latorośle za mąż, jednak w okolicy trudno spotkać właściwych mężczyzn. Wkrótce na horyzoncie pojawia się nowy dzierżawca ziemi - młody, przystojny i bogaty. Czy to szansa na ślub i jednoczesne zabezpieczenie materialnej przeszłości jednej z córek? Miłość czy majątek - czym jest małżeństwo?
DUMA I UPRZEDZENIE to typowy romans, z dość przewidywalnym zakończeniem. Jednak to ani trochę nie odbiera przyjemności z czytania. Znajdziecie w nim garść dobrego humoru, ale i wzruszeń. A bohaterowie z pewnością wywołają mnóstwo emocji, są świetnie wykreowani i stają się mocną stroną tej historii. Matrymonialne perypetie sióstr Bennet, a przede wszystkim skomplikowana relacja Elizabeth z Darcy’m sprawi, że trudno będzie odłożyć książkę. W tle obserwujemy też losy całej rodziny. Autorka opisuje jakie realia społeczne panowały w XIX-wiecznej Anglii, przede wszystkim podkreślając znaczenie statusu społecznego i materialnego, a także rolę kobiet w tamtych czasach oraz presję małżeństwa. Wiele mechanizmów jest powtarzanych do dziś, mimo, że od powstania tej historii minęło ponad 200 lat. Wciąż zbyt łatwo ulegamy presji i zbyt często oceniamy innych po pozorach, wierząc i kierując się uprzedzeniami.
Miło spędziłam czas z lekturą, szkoda, że nie sięgnęłam po nią wcześniej. Myślę, że to jeden z klasyków, który trzeba obowiązkowo przeczytać i śmiało do niego wracać po latach. Książka przeczytana w ramach #maratondumaiuprzedzenie2026 z Wydawnictwem W.A.B.
[RECENZJA]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDUMA I UPRZEDZENIE
Autor: Jane Austen
Wydawnictwo: W.A.B.
Premiera wznowienia: 25.03.2026
Przekład: Dorota Konowrocka- Sawa
„Duma i uprzedzenie” w tym wydaniu to idealny wybór zarówno dla tych, którzy znają powieść na pamięć, jak i dla tych, którzy dopiero chcą ją poznać. To książka, która nie starzeje się ani w treści, ani w przesłaniu, a w tak pięknej oprawie staje się także przedmiotem, który cieszy oko. Dla mnie była to podróż sentymentalna, ale jednocześnie świeża i pełna odkryć. I choć znam tę historię od lat, znów dałam się porwać jej rytmowi, humorowi i mądrości. Austen przypomniała mi, że literatura klasyczna nie musi być odległa — potrafi być bliska, żywa i zaskakująco aktualna.
cała recenzja: https://www.instagram.com/p/DW3cpxeDUpp
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się bardzo sprawnie. Sama historia według mnie dobrze odzwierciedla to jak oceniamy ludzi po pozorach, które dają mylny obraz osoby w rzeczywistości, a także to że trochę widzimy ludzi tak jak chcemy ich widzieć, a nie jacy są naprawdę. Książka raczej przewidywalna, ale refleksje głównej bohaterki fajnie ewoluowały i ostatecznie mnie osobiście nie irytowały. Zdecydowanie dobrze czułam się po przeczytaniu! :)
Czyta się bardzo sprawnie. Sama historia według mnie dobrze odzwierciedla to jak oceniamy ludzi po pozorach, które dają mylny obraz osoby w rzeczywistości, a także to że trochę widzimy ludzi tak jak chcemy ich widzieć, a nie jacy są naprawdę. Książka raczej przewidywalna, ale refleksje głównej bohaterki fajnie ewoluowały i ostatecznie mnie osobiście nie irytowały....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdświeżona po latach, przed serialem "The Other Bennet Sister". Chciałam przyjrzeć się temu jakim charakterem jesf Mary.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie przyjemna lektura, nie za wnikliwa, ale też nie obrażająca inteligencji czytelnika, pełna humoru i pochwały dla zdrowego rozsądku i roztropności.
Bardzo rzadko sięgam po romanse, jeśli jednak to robię, wybieram klasykę. Jakże często się zdarza, że współczesne książki oparte na wzorcu 'od nienawiści do miłości', składają się z pustych dialogów, przejaskrawionych zachowań i papierowych postaci. A "Duma i uprzedzenie", zbudowana przecież wedle tej samej zasady ma klasę, jakość i tę językową elegancję, która opiera się czasowi. Nowy przekład Doroty Konowrockiej-Sawy oddaje poziom oryginału, dzięki czemu tekst wydany w 1813 roku nadal brzmi ciekawie, zabawnie i wyraziście, czasem i naiwnie, ale czy to nie typowe dla wiktoriańskich zmagań z uczniami? To wielka przyjemność czytać Jane Austen po kilkunastu latach i nadal doskonale się bawić.
Przez historię znajomości Elizabeth Bennett i Pana Darcy'ego przewija się mnóstwo postaci. Tu nikt nie jest zbędny, każdy ma swoją własną, czasem dramatyczną historię, ubarwiającą książkę. Właśnie ta pozorna jednotorowość, ubrana w całe pokłady dygresji, dodatkowych wydarzeń, awanturek i katastrof miłosno-rodzinnych sprawia, że "Dumę i uprzedzenie" czyta się z lekkością i jednoczesnym podziwem.
Na nic bystrość i rozsądek Lizzy bez łamiącej konwenanse siostry, na nic roztropność dwóch najstarszych córek bez irytującej matki i zbyt pobłażliwego ojca. Na nic zakochanie bez Lady Catherine, która idealnie ilustruje egoizm i tępotę najwyższych klas społecznych. Znakomite kontrasty, pyszne dialogi, ironia i kpina - bardzo odważne w tamtych latach - to przejaw talentu Austen i jej niebanalnego zmysłu obserwacji.
To książka płynna, energiczna, nie pozbawiona cieni, mocno, choć z inteligentnym sarkazmem przeciwstawiająca się odgrywaniu przez kobiety wyznaczonych ról. To krytyka patriarchatu - zarówno swawolnego, jak i bezczelnego w swoich wymaganiach. To wreszcie piękna przypowieść o tym, by nie oceniać nikogo po pierwszym wrażeniu. Chociaż... myślę, że tutaj akurat było ono odpowiednie, ale musiało się zagmatwać, pomieszać i prostować przez kilkaset stron. W innym wypadku dostalibyśmy miałkie romansidło dla znudzonych panien. Tymczasem mamy do czynienia z powieścią, która nigdy się nie znudzi. Nawet mnie, a ja, jak wiadomo, romansów nie lubię. Prócz kilku, na przykład "Dumy i uprzedzenia". Polecam, bo naprawdę żal przegapić.
Katarzyna
Dziękuję Wydawnictwu WAB za prześliczne graficznie wznowienie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka, która warto przeczytać!
Klasyka, która warto przeczytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielką przyjemność sprawila mi ta lektura:)
Wielką przyjemność sprawila mi ta lektura:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Klasyka literatury światowej”- bez dwóch zdań❤️🔥
„Klasyka literatury światowej”- bez dwóch zdań❤️🔥