Leon Wyczółkowski

Okładka książki Leon Wyczółkowski autora Jerzy Malinowski, 8303018493
Okładka książki Leon Wyczółkowski
Jerzy Malinowski Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza, RSW Prasa-Książka-Ruch Seria: ABC MALARSTWO POLSKIE MONOGRAFIE sztuka
46 str. 46 min.

7 użytkowników ma tytuł Leon Wyczółkowski na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Leon Wyczółkowski

Jerzy Malinowski
Jerzy Malinowski
prof. dr hab. Jerzy Malinowski - polski historyk sztuki. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego (historia sztuki). Specjalista z zakresu malarstwa i krytyki artystycznej XIX i początku XX w., dwudziestowiecznej awangardy (ekspresjonizm, konstruktywizm),sztuki żydowskiej oraz tzw. sztuki orientalnej. Po studiach przez kilka lat pracował w Muzeum Narodowym w Krakowie. Zastępca dyrektora Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk (PAN). Zastępca dyrektora Muzeum Narodowego w Warszawie. Wykładowca na Uniwersytecie Łódzkim oraz na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wybrane publikacje książkowe: "Julian Fałat" (KAW, 1985),"Imitacje świata. O polskim malarstwie i krytyce artystycznej drugiej połowy XIX wieku" (Wydawnictwo Literackie, 1987),"Leon Wyczółkowski" (Krajowa Agencja Wydawnicza, 1987),"Wileńska Rossa wiosną" (Wydawnictwo Ex Libris, 2004),"Sztuka Dalekiego Wschodu. Studia" (Wydawnictwo Nerition, 2008).

Cytaty z książki Leon Wyczółkowski

Dodaj cytat z książki Leon Wyczółkowski