Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się

Okładka książki Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się autora Wiesław Sikorski, 9788365223265
Wiesław Sikorski Wydawnictwo: Dobra Literatura popularnonaukowa
popularnonaukowa
2015-10-06
2015-10-06

Kup Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się w ulubionej księgarnii

Oceny książki Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się

OPINIE i DYSKUSJE o książce Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się

Z pewnością tytuł książki jest bardzo ciekawy i to on zachęcił mnie do jej kupienia.

Pierwsze odczucia po jej przeczytaniu: ROZCZAROWANIE

ROZCZAROWANIE 1: Książkę powinno się czytać z zainteresowaniem i pewną dozą ciekawości tego, co przyniesie kolejna storna. W przypadku tej książki było tak tylko z niektórymi rozdziałami.

ROZCZAROWANIE 2: Tytułowa neuroedukacja jest, w moim odczuciu, potraktowana jako wabik. Ciekawy temat, który ma przyciągnąć czytelników. W tekstach poszczególnych rozdziałów trzeba doszukiwać się połączeń prezentowanych treści z funkcjonowaniem mózgu.

ROZCZAROWANIE 3: Skromna bibliografia niektórych artykułów i powoływanie się na jednego autora w kilu kolejnych akapitach. Można przecież napisać, że szerzej na ten temat pisała, pisał.

ROZCZAROWANIE 4: Treść niektórych rozdziałów oparta o scenariusze zajęć. Wydaje się, że prezentowana w nich teoria ma wyjaśnić zastosowanie takich a nie innych metod.

Ostrzeżenie dla osób, które sięgną po tę książkę. Pierwszy rozdział jest zdecydowanie jednym spośród 2-3 najciekawszych.

Pierwsze odczucia po jej przeczytaniu: ROZCZAROWANIE

ROZCZAROWANIE 2: Tytułowa neuroedukacja jest,...

Książka bardzo przydatna w praktyce nauczycielskiej, wykorzystuje wiele wskazówek w pracy z dziećmi. Korzystałam z warsztatów i szkoleń Edukacja na planecie Mózg prowadzonych przez profesora Wiesława Sikorskiego w Instytucie Neuroedukacja w Opolu. Więcej na http://www.instytutneuroedukacja.pl/

Książka składa się z jedenastu odrębnych rozdziałów, dlatego mam tzw. mieszane uczucia. Powstała w środowisku naukowym Uniwersytetu Opolskiego, niestety w kręgu apologetów Marzeny żylińskiej. Niemniej jednak na uwagę zasługują rozdziały pierwszy- Rzeźbienie mózgu oraz dziesiąty Multimedia w edukacji i jedenasty Zachowania nauczyciela przyjazne neuronom uczniów. Pozostałe albo powielają treści znane od dawna wszystkim, którzy poważnie traktują nauczanie albo uparcie promują nonsensy wielokrotnie już skrytykowane i skompromitowane w rodzaju kinezjologii edukacyjnej lub "odkryć" wspomnianej Żylińskiej.

40 użytkowników ma tytuł Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się na półkach dodatkowych

Okładka książki Konflikt społeczny w perspektywie socjologicznej i pedagogiczno-psychologicznej. Wybrane kwestie Aleksandra Błachnio, Danuta Borecka-Biernat, Małgorzata Cywińska, Tomasz Gmerek, Iwona Janicka, Małgorzata Kuśpit, Bogusława Lachowska, Wojciech Maliszewski, Zbyszko Melosik, Elżbieta Napora, Andrzej Olubiński, Hanna Przybyła-Basista, Alicja Senejko, Wiesław Sikorski, Andrzej Twardowski, Krystyna Walęcka-Matyja, Krystyna Węgłowska-Rzepa, Tomasz Zimny
Okładka książki Od teatru pedagogicznego do teatru terapeutycznego Aneta Sikorska, Wiesław Sikorski
Wiesław Sikorski
Wiesław Sikorski
Profesor Uniwersytetu WSB Merito we Wrocławiu, doktor habilitowany nauk humanistycznych. Twórca nowatorskich programów szkoleniowo-metodycznych "Neuropedagogika - edukacja na planecie Mózg", "Neuropsychoterapia - neurony na kozetce", "Neuromarketing - sprzedaż przyjazna mózgowi". Badacz, znawca i propagator wykorzystania najnowszej wiedzy o mózgu w biznesie, marketingu, psychoterapii i edukacji szkolnej.

Cytaty z książki Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się

Dodaj cytat z książki Neuroedukacja. Jak wykorzystać potencjał mózgu w procesie uczenia się

Ciekawostki historyczne