Dziewczyna z naprzeciwka

Okładka książki Dziewczyna z naprzeciwka autora Patrick Quentin, 9788374700917
Okładka książki Dziewczyna z naprzeciwka
Patrick Quentin Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller Seria: Seria z Puzzlami kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Seria z Puzzlami
Danger next door
2007-01-01
2007-01-01
Aleksandra Wolnicka

Kup Dziewczyna z naprzeciwka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziewczyna z naprzeciwka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna z naprzeciwka

Clark Rodman, młodzieniec pełen ideałów, wyrzeka się rodzinnej fortuny i, jako początkujący pisarz, zamieszkuje w Nowym Jorku. Zajmuje niewielką klitkę, z której okien ma przyjemność „podglądać” piękna Laurę. To połowiczna przyjemność, bo Laura wydaje się kobietą głęboko nieszczęśliwą, zastraszoną i samotną. Kiedy Rodman poznaje jej męża i brata, przekonanie o tym, że Laura potrzebuje pomocy staje się oczywiste. Do niesienie pomocy Rodman nadaje się idealnie, bo uczucia w nim buzują: szlachetność, poczucie sprawiedliwości i miłość oczywiście. Jego zapał – niezbyt skutecznie – studzi tajemniczy sąsiad Steel. Rodman tonie w intrygach, które przestaje rozumieć. Do czego może się posunąć i czy morderstwo jest tą granicą, której nie przekroczy, żeby ratować Laurę? Kim tak naprawdę jest Stell i w czym może pomóc wuj – patolog?
Sporo pytań zadaje autor po raz kolejny wystawiając czytelnika na próbę. Po raz kolejny za głównego bohatera obiera człowieka, którego zachowanie wymyka się wszelkim schematom. Mimo tego Rodman potrafi się zachowywać racjonalnie choćby w rozmowie z wujem kiedy stwierdza: "Kto rodzi się idiotą, idiotą pozostaje”. Szczęśliwie fabuła jest zgrabnie skonstruowana, a akcja toczy się równym rytmem.

Facet, który zakochał się w kobiecie w kilka dni i to od samego patrzenia na nią? Brzmi dosyć nierealnie, prawda? Nie cierpię, kiedy w książce pojawiają się uczucia, tak jak tutaj, w których prawdziwość ciężko uwierzyć. Przez swoją postawę, Rodman aż sam się prosi, by go wyrolować.
Dialogi w książce dosyć ciężko się czytało. Czasami gubiłam się, co było komentarzem narratora, a co wypowiedzią bohatera. Sam styl pisania jak dla mnie był dość toporny. Nie jest to opowieść, którą czyta się z lekkością.
Clark jest jedną z najbardziej bezbarwnych postaci, z którymi się kiedykolwiek spotkałam. Jest głównym bohaterem, a na tle pozostałych postaci prezentuje się najgorzej. Bardziej intrygujący jest zdecydowanie jego sąsiad- Steel albo wujek Trask. Już sama Laura jest o wiele ciekawsza, chodź wydaje się być tylko bezbronną kobietą. Clark Rodman jest osobą, która niczym nie wyróżnia się z tłumu i przez niektóre jego wypowiedzi, mam ochotę rzucić nim o ścianę.
Jako iż jest to kryminał- spodziewałam się trochę więcej zagadek, które nie dawałby mi spokoju. Przez większą cześć książki te ,,zagadki" były aż nazbyt oczywiste. Ich rozwiązania nie domyśliłam się. Było jednak na tyle przewidywalne, że wcale nie zaskakiwało. Dopiero na sam koniec książki coś zaczęło się dziać i akcja mnie pochłonęła. Nastąpił prawdziwy zwrot akcji. Gdyby książka miała więcej niż 140 stron, jej czytanie byłoby męczarnią.

Przez 3/4 książki oceniłabym ją jako przeciętną. Jednak akcja się rozkręca po nitce do kłębka. Najbardziej spodobał mi się motyw z filmem.

78 użytkowników ma tytuł Dziewczyna z naprzeciwka na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Dziewczyna z naprzeciwka na półkach dodatkowych

Patrick Quentin
Patrick Quentin
Jest to pseudonim literacki czterech osób: - Hugh Callingham Wheeler (19 marca 1912 - 26 lipca 1987),- Richard Wilson Webb (sierpień 1901 - grudnia 1966),- Martha Mott Kelly (30 kwietnia 1906 - 2005) - Mary Louise White Aswell (3 czerwca 1902 - 24 grudnia 1984). Wspólnie pisali książki detektywistyczne.

Fatalne cięcie Priscilla Masters
Fatalne cięcie
Priscilla Masters
Ta pozycja zostawiła we mnie całkowicie pozytywne emocje, chociaż muszę przyznać, że mimo wszystko po jej przeczytaniu czuję spory niedosyt... Hasło na okładce głosi "Najlepsze romanse piszą kobiety, thrillery medyczne też" w jakichś 80% opisuje tę książkę. W sumie jest to książka na pograniczu thrillera psychologicznego i romansu (choć pewnie nie każdy się ze mną zgodzi). Co prawda każdy z tych gatunków nie jest w pełni wykorzystany, ale trzeba przyznać, że oba znakomicie się dopełniają. David Forrest jest policjantem, który został ograbiony przez byłą żonę ze wszystkiego. Karys Harper jest natomiast patologiem sądowym, skrywającym pewną mroczną tajemnicę. Oboje spotykają się przy sprawie "Chirurga", który zabija by na zwłokach robić makabryczne operacje. David musi schwytać zabójcę nim kolejnej osobie stanie się krzywda, a Karys nagle jest zmuszona pokonać demony z przeszłości. Przy tej okazji między dwojgiem tych skrytych ludzi rodzi się uczucie.... Ale chwilka, chwilka to uczucie nie rodem z "Przeminęło z wiatrem" ale raczej jak z serialu "Z archiwum X" oparte na ciągłych niedomówieniach. Poznajemy też inne wyraziste postaci takie jak Brenda - nadęta instrumentariuszka, która chce odbić córce męża, czy Linscham - psychiatra owładnięty manią wielkości. Wracając do głównej osi powieści czyli wątku kryminalno-psychologicznego to jest on znakomicie utworzony, że w zasadzie o zbrodnie podejrzewałam prawie wszystkich ale i tak na koniec byłam zaskoczona. Polecam książkę przede wszystkim paniom, choć wątek kryminalny jest zdecydowanie "męski". Jedna rada - czasem warto uważać z czego się żartuje.
Anna Dral - awatar Anna Dral
Tajemnica Marie Stevens John Dickson Carr
Tajemnica Marie Stevens
John Dickson Carr
Historia opowiedziana w "Tajemnicy Marie Stevens" została ulokowana w klimatycznej scenerii z początku XX wieku. Osobiście wolę bardziej zamierzchłe lub współczesne czasy, jednak po przeczytaniu tej książki zrezygnowałam z tego typu kategoryzowania. W detektywistycznej powieści liczy się bowiem nie czas akcji, ale sama akcja. Ta pozycja pod tym kątem bardzo mnie satysfakcjonuje. Połączenie równocześnie dwóch zagadek mogłoby namieszać w głowie, ale dzięki ich powiązaniu wszystko było idealnie wkomponowane w tamtejszą rzeczywistość. Chciałam napisać, że "wszystko było jasne", ale to byłyby bardzo niewłaściwe słowa, ponieważ tak na prawdę prawie do końca nic nie było jasne. Cóż się dziwić skoro zagadki odgrywają tu najważniejszą rolę ;) Misternie zaplanowana intryga, stopniowe rozwiązywanie sprawy i nieprzytłaczająca ilość podawanych informacji to najważniejsze zalety tej książki. Nie mogłabym oczywiście pominąć bardzo zaskakującego zakończenia. Spodziewałam się zupełnie innego obrotu sprawy. Minus który spowodował odebranie gwiazdek to nie do końca zrozumiałe wyjaśnienie przebiegu morderstwa. Ciężko mi było go sobie wyobrazić, gdyż ogromną rolę odgrywało tu usytuowanie pokoju i rozmieszczenie mebli, a było to opisane dość chaotycznie. Podsumowując - książka jak najbardziej godna polecenia. Radzę jednak dokładnie wczytać się w architekturę wnętrza, a najlepiej narysować plan :D
Darkness1997 - awatar Darkness1997

Cytaty z książki Dziewczyna z naprzeciwka

Dodaj cytat z książki Dziewczyna z naprzeciwka