Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Okładka książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki autora Greg Rucka, 9788328111318
Okładka książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki
Greg Rucka Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Kanon Star Wars [Egmont] fantasy, science fiction
Kanon Star Wars [Egmont]
Star Wars: Smuggler's Run. A Han Solo & Chewbacca Adventure
2015-11-16
2015-11-16
2015-09-04
Maciej Nowak-Kreyer

Kup Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

„Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki” to pozycja ze świata Gwiezdnych Wojen, z którą miałam przyjemność zapoznać się dzięki An.

„Ucieczka szmuglerów” to typowa przygodówka dla młodszej części młodzieży (grupa docelowa jak dla mnie to jakieś 11-15 lat),chociaż starsi też będą się dobrze bawić, o ile nie oczekują nie wiadomo jak ambitnej książki.

Historia jest oczywiście bardzo prosta i bez większych zaskoczeń, ale przy tym na szczęście skonstruowana w solidny, logiczny sposób. Główny wątek jest prosty, ale wciąż interesujący, a tempo utrzymane bardzo dobrze. Chociaż mamy nieco zarysowaną pracę Rebelii i intrygi snute przeciwko Imperium, całość skupia się na przygodzie w sposób, który na pewno przypadnie do gustu młodszym odbiorcom.

Na pewno w świetny sposób oddano charaktery bohaterów, szczególnie Hana. Ciekawą, choć nieco schematyczną postacią pozostawała też komandor Beck, która bardzo dobrze sprawdzała się w roli głównej antagonistki i na pewno zaciekawi przynajmniej w pewnym stopniu młodsze osoby.

Kupiło mnie nazwanie jednostki specjalnej Rebelii Dzierzbą, bo jestem absolutną fanką tych ptaków i wspomnienie od nich sprawia, że książka automatycznie dostaje u mnie +10 do oceny.

Bardzo podoba mi się też sposób narracji – mamy tu do czynienia w pewnym sensie z historią w historii, gdy to pewien starzec opowiada młodym najemnikom o przygodzie Hana i Chewiego. Pewnie każdy od razu zorientuje się, kim w rzeczywistości jest opowiadający mężczyzna, a także, jeżeli uważnie będzie czytał książkę, gdzie w rzeczywistości się znajdują, ale nie odbiera to całej historii uroku. Wręcz przeciwnie, może stanowić pewną rozrywkę dla czytelnika, szczególnie młodszego, jeżeli sam jeszcze przed epilogiem połączy kropki.

Czy warto kupić tę książkę? Jeżeli ma się bliską osobę zaliczającą się do grupy odbiorczej i/lub znajdzie się dobrą ofertę, jasne. To naprawdę dobra, choć prosta i niewymagająca powieść z sympatycznymi bohaterami, przy której można się dobrze bawić.

Pełna recenzja: https://iurecenzje.blogspot.com/2022/06/recenzja-ksiazki-ucieczka-szmuglerow.html

Historia...

Jest to książka krótka, z bardzo wartką akcją i zarysowanymi grubą kreską postaciami. Całość czytało się szybko i przyjemnie, jeśli gdzieś na półce w księgarni lub bibliotece zobaczę nazwisko tego autora to na pewno się przy nim zatrzymam.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Czyta się szybko i przyjemnie, ale nie jest to nic szczególnego. Taka tam przygoda Hana i Chewie'go

Super książka. Bardzo umiliła mi czas oczekiwania na "Przebudzenie mocy".
10/10

Super książka. Bardzo umiliła mi czas oczekiwania na "Przebudzenie mocy".
10/10

1/2020... Han Solo i Chewie znowu pomagają rebelii plus agentka Imperium depcząca im po piętach... Czytadło lekkie, łatwe i przyjemne.

Książki "Miecz Jedi", "Ucieczka Szmuglerów" i "Ruchomy cel" kupiłem razem. Tą jednak czytało mi się najlepiej. Wspaniale opisana akcja oraz bardzo ciekawe wątki fabularne. Za tą książkę należą się owacje dla autora. Ode mnie 8/10.

Lekka, krótka i niezwykle przyjemna historia o Hanie i Chewiem tuż po Nowej Nadziei. Świetnie uchwycono charakter dwójki bohaterów.

Ciekawa opowiastka z Hanem Solo w roli głównej i nietypowej misji ratowniczej. Bardziej jednak intrygująca w mojej ocenie była postać komandor Beck, szkoda że została mocniej zarysowana jej postać.
Książka do przeczytania w jeden wieczór, potem trzeba się brać za kolejne z cyklu Star Wars:)

Super ksiązka lubie star wars chciałbym przeczytać inne książki tej historii rebelii naprawde fajna książka polecam Kacperolo.

Ucieczka Szmuglerów to bardzo prosta opowieść, której głównymi bohaterami są Han Solo i Chewbacka. Mają oni uratować pozostałego przy życiu agenta Rebeliantów - Ematta. Zna on największe tajemnice Rebelii, dlatego też jest tak cenny dla obu stron konfliktu. Po piętach depcze im Imperialne Biuro Bezpieczeństwa z komandor Beck na czele oraz grupa łowców nagród. Prolog i Epilog ma miejsce tuż przed wydarzeniami z najnowszego epizodu VII Przebudzenia Mocy.
Nie da się ukryć, że jest to pozycja skierowana głównie do młodszego odbiorcy. Odniosłem wręcz takie wrażenie, że czytam komiks, z którego wyrzucono obrazki, a tekst z dymków został rozbudowany. Może o tym świadczyć fakt, że Greg Rucka czyli autor tej opowieści, jest scenarzystą komiksowym, który współpracował z DC i MARVELEM.
Akcji jest dużo, historia jest dynamiczna. Występują postacie, które są lubiane przez fanów. Starszy czytelnik może sobie odpuścić lekturę, ale młodszy na pewno będzie się dobrze bawił.

170 użytkowników ma tytuł Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Okładka książki Wonder Woman - Dawn Before Darkness Greg Rucka, Nicola Scott, Gail Simone
Wonder Woman - Dawn Before Darkness Greg Rucka, Nicola Scott, Gail Simone
Okładka książki Batman: Detective Comics: Elixir Lee Garbett, Mikel Janin, Greg Rucka, Tom Taylor
Okładka książki Marvel Knights: Czarna Wdowa Devin Grayson, Scott Hampton, J.G. Jones, Igor Kordey, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Ostatnia gra (Tom 7) Jim Balent, Chuck Dixon, Dale Eaglesham, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Lois Lane: Wróg publiczny Mike Perkins, Greg Rucka
Lois Lane: Wróg publiczny Mike Perkins, Greg Rucka
Okładka książki Batwoman: Elegy J.H. Williams III, Greg Rucka
Batwoman: Elegy J.H. Williams III, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Owoce ziemi (Tom 5) Chuck Dixon, Staz Johnson, Dan Jurgens, Scott McDaniel, Dennis O'Neil, Greg Rucka

Cytaty z książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Dodaj cytat z książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki