Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Okładka książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki autorstwa Greg Rucka
Greg Rucka Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Kanon Star Wars [Egmont] fantasy, science fiction
Kanon Star Wars [Egmont]
Star Wars: Smuggler's Run. A Han Solo & Chewbacca Adventure
2015-11-16
2015-11-16
2015-09-04
Maciej Nowak-Kreyer
Sojusz Rebeliantów zadał Imperium dotkliwy cios – podczas skomplikowanej akcji wojskowej Luke Skywalker zniszczył Gwiazdę Śmierci. Wojownicy spod znaku Rebelii nie mogą jednak długo cieszyć się z triumfu – ich przeciwnicy z determinacją podejmują działania, żeby odegrać się za porażkę. Imperium nie wie jednak, gdzie rebelianci mają swoją bazę oraz jakimi siłami i sprzętem dysponują. Jest jednak sposób, żeby zdobyć te informacje – najsekretniejsze dane i plany wrogów Palpatine’a są w posiadaniu jednego człowieka, więc wystarczy dostać go w swoje ręce. Imperium już wpadło na jego ślad i niebawem wszystkie tajemnice Rebelii mogą wyjść na jaw.

Księżniczka Leia prosi kapitana Hana Solo, żeby podjął się misji ratunkowej i ocalił ściganego. To bardzo niebezpieczne, może wręcz samobójcze zadanie. Na domiar złego załoga Sokoła Millennium musi strzec się nie tylko szturmowców Palpatine’a, lecz także łowców nagród nasłanych przez Jabbę, który nie lubi, kiedy ktoś nie spłaca mu długów.

A Solo ma na swoim koncie kilka nierozliczonych należności…

Kup Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Oceny książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Opinie i dyskusje o książce Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

„Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki” to pozycja ze świata Gwiezdnych Wojen, z którą miałam przyjemność zapoznać się dzięki An.

„Ucieczka szmuglerów” to typowa przygodówka dla młodszej części młodzieży (grupa docelowa jak dla mnie to jakieś 11-15 lat),chociaż starsi też będą się dobrze bawić, o ile nie oczekują nie wiadomo jak ambitnej książki.

Historia jest oczywiście bardzo prosta i bez większych zaskoczeń, ale przy tym na szczęście skonstruowana w solidny, logiczny sposób. Główny wątek jest prosty, ale wciąż interesujący, a tempo utrzymane bardzo dobrze. Chociaż mamy nieco zarysowaną pracę Rebelii i intrygi snute przeciwko Imperium, całość skupia się na przygodzie w sposób, który na pewno przypadnie do gustu młodszym odbiorcom.

Na pewno w świetny sposób oddano charaktery bohaterów, szczególnie Hana. Ciekawą, choć nieco schematyczną postacią pozostawała też komandor Beck, która bardzo dobrze sprawdzała się w roli głównej antagonistki i na pewno zaciekawi przynajmniej w pewnym stopniu młodsze osoby.

Kupiło mnie nazwanie jednostki specjalnej Rebelii Dzierzbą, bo jestem absolutną fanką tych ptaków i wspomnienie od nich sprawia, że książka automatycznie dostaje u mnie +10 do oceny.

Bardzo podoba mi się też sposób narracji – mamy tu do czynienia w pewnym sensie z historią w historii, gdy to pewien starzec opowiada młodym najemnikom o przygodzie Hana i Chewiego. Pewnie każdy od razu zorientuje się, kim w rzeczywistości jest opowiadający mężczyzna, a także, jeżeli uważnie będzie czytał książkę, gdzie w rzeczywistości się znajdują, ale nie odbiera to całej historii uroku. Wręcz przeciwnie, może stanowić pewną rozrywkę dla czytelnika, szczególnie młodszego, jeżeli sam jeszcze przed epilogiem połączy kropki.

Czy warto kupić tę książkę? Jeżeli ma się bliską osobę zaliczającą się do grupy odbiorczej i/lub znajdzie się dobrą ofertę, jasne. To naprawdę dobra, choć prosta i niewymagająca powieść z sympatycznymi bohaterami, przy której można się dobrze bawić.

Pełna recenzja: https://iurecenzje.blogspot.com/2022/06/recenzja-ksiazki-ucieczka-szmuglerow.html

Historia...

Jest to książka krótka, z bardzo wartką akcją i zarysowanymi grubą kreską postaciami. Całość czytało się szybko i przyjemnie, jeśli gdzieś na półce w księgarni lub bibliotece zobaczę nazwisko tego autora to na pewno się przy nim zatrzymam.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Czyta się szybko i przyjemnie, ale nie jest to nic szczególnego. Taka tam przygoda Hana i Chewie'go

172 użytkowników ma tytuł Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Okładka książki Justice League: Cheetah & Cheshire Rob the Watchtower Annette Kwok, Greg Rucka, Nicola Scott
Okładka książki Wonder Woman: Dawn Before Darkness Greg Rucka, Nicola Scott, Gail Simone
Wonder Woman: Dawn Before Darkness Greg Rucka, Nicola Scott, Gail Simone
Okładka książki Marvel Knights: Czarna Wdowa Devin Grayson, Scott Hampton, J.G. Jones, Igor Kordey, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Ostatnia gra (Tom 7) Jim Balent, Chuck Dixon, Dale Eaglesham, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Lois Lane: Wróg publiczny Mike Perkins, Greg Rucka
Lois Lane: Wróg publiczny Mike Perkins, Greg Rucka
Okładka książki Batwoman: Elegy J.H. Williams III, Greg Rucka
Batwoman: Elegy J.H. Williams III, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Owoce ziemi (Tom 5) Chuck Dixon, Staz Johnson, Dan Jurgens, Scott McDaniel, Dennis O'Neil, Greg Rucka

Czytelnicy Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki przeczytali również

Star Wars: Księżniczka, łajdak i chłopak z Tatooine Alexandra Bracken
Star Wars: Księżniczka, łajdak i chłopak z Tatooine
Alexandra Bracken
„Gwiezdne Wojny” to prawdziwy fenomen, który zawładnął milionami serc i umysłów na całym świecie. Zaczęło się od jednego filmu, a zamieniło się w gadżety, seriale animowane, komiksy no i oczywiście książki. Saga zapoczątkowana została w 1977 r., a pomimo licznych odświeżeń mogłaby nie przemówić już tak łatwo do kolejnych pokoleń. Teraz znalazła się jednak doskonała recepta na taką ewentualność. Recepta w postaci… książki. Od razu zaznaczę, że nie chodzi mi tu o zwykłą adaptację scenariusza przeboju George’a Lucasa. Jest to jednak historia oparta na filmie, a także na wyobraźni jej autorki. Alexandra Bracken podjęła się wielkiego wyzwania jakim było sformułowanie przygód Luke’a, Lei i Hana w nowy sposób, przystępny dla najmłodszych. Sprawdźmy czy ta sztuka się udała. Jak już wspomniałem, nie jest to pełna adaptacja filmu. Wydarzenia nie są zatem przedstawione w sposób identyczny z „Nową Nadzieją”. „Księżniczka, łajdak i chłopak z Tatooine”, bo o tej książce mowa, została podzielona na trzy części, a każda z nich skupia się wokół jednego z trójki bohaterów. Śledzimy zatem losy księżniczki Lei, następnie poznajemy Hana Solo, by na końcu zgłębić przeżycia Luke’a Skywalkera. Z początku byłem nieco sceptyczny, uważając że nic nowego z IV Epizodu nie da się wyciągnąć. Z czasem okazało się, że byłem w błędzie. Co prawda nie wszystkie sceny filmu zostały przeniesione na karty książki, znajdą się jednak szczegóły, których na szklanym ekranie nie znajdziecie. Autorka wciela się w rolę narratora, który doskonale rozumie uczucia bohaterów, wcielając się w swego rodzaju przyjaciela, który snuje tę opowieść. Dzięki temu jesteśmy w stanie utożsamić się z postaciami i zgłębić ich motywacje, ambicje i marzenia. W każdym rozdziale znajdziemy również ilustracje, mające za zadanie jeszcze bardziej pobudzić naszą wyobraźnię do działania i choć nie przypominają one w 100% obrazów z filmu, to doskonale wykonują swoje zadanie. Autorka stara się pokazać jak z dążenia do osiągnięcia wspólnego celu potrafi zrodzić się przyjaźń. Ta współpraca zespala, daje siłę do dalszego działania i odkrywa przed bohaterami ich prawdziwe możliwości. Jest to zatem coś, o czym w pierwszej chwili nie pomyśli każdy widz, oglądając tą niesamowicie szybką, pełną akcji przygodę. Zadanie wykonane pani Bracken! Jeśli nigdy nie oglądałeś „Gwiezdnych Wojen” lub po prostu nie jesteś ich fanem, ta pozycja jest świetnym punktem wyjściowym do zanurzenia się w kosmicznym świecie stworzonym przez George’a Lucasa. Skorzystają na niej nie tylko najmłodsi, ale także ci starsi, doświadczeni miłośnicy Luke’a i spółki. Autorka z lekkością maluje kolejne rozdziały tej historii i nie zapomina, że chodzi tu o naszą trójkę bohaterów, ich uczucia, ich przeżycia. Nie ma chyba lepszego sposobu na zakochanie się w tym uniwersum, czy to po raz pierwszy, czy po raz kolejny.
Marek Wasiński - awatar Marek Wasiński
Łotr 1. Star Wars historie Alexander Freed
Łotr 1. Star Wars historie
Alexander Freed
Łotr 1. Nazwa grupy nadana niby z przypadku… ale czy w świecie, w którym krążą legendy o wojownikach dzierżących niewidzialną energię, zwaną Mocą, cokolwiek dzieje się bez udziału przeznaczenia? Załoga zlepiona na potrzeby chwili. Uciekinierzy, wojownicy, każde wierzące w coś innego lub wierzące w brak wiary, która prowadziłaby ludzkość i inne rasy. Kiedy świat ugina się pod butem dyktatorskiego Imperium, a Rebelia utyka w meandrach biurokracji, oni reprezentować będą po prostu ludzi. Potrzebę wolności, marzenia, kochania. Nadzieję. Autor ma świetne pióro, jego powieść w odróżnieniu, od niestety wielu, innych pozycji z uniwersum Gwiezdnych Wojen czyta się jak dobrze rozpisaną książkę, bez dramatycznych uproszczeń czy miałkich dialogów. Myślę, że pozycja spodoba się zarówno fanom filmu (ja się do tej grupy zaliczam),jak tym, którzy serię kojarzą głównie z oryginalnej trylogii, fabuła stanowi bowiem wstęp do „Nowej Nadziei”. Oczywiście, zdarzenia nie będą zaskoczeniem dla tych, którzy „Łotra 1” obejrzeli wcześniej na wielkim czy małym ekranie, ale jako że w powieści mamy możliwość wnikliwszego zapoznania się z psychologią bohaterów oraz ich motywacjami, wciąż pozostaje wiele do odkrycia, podczas przerzucania kolejnych stron. Ani przez chwilę nie miałam wrażenia, że czytam jałowy scenariusz filmowy. Pozycja nie będzie zrozumiała dla osób, które zupełnie nie znają Gwiezdnych Wojen. Mimo wszystko uniwersum jest ogromne, a autor nie miał możliwości streszczenia wszystkich wydarzeń w swojej krótkiej książce. Jeśli jednak lubicie ten świat jakkolwiek – jestem prawie pewna, że ta pozycja będzie dla was. Łotr to ktoś kto wychodzi poza zasady. Bohaterowie wyskoczyli ponad schematy działania demokracji. Czy jednak demokracja to idealny ustrój? Często powiada się, że nie, ale nikt nie wymyślił niczego lepszego. Nie jesteśmy idealni. Zasady nie są idealne, a nie każdy bohater nosi pelerynę. Niech Moc będzie z tobą, Łotrze 1.
Vejne - awatar Vejne

Cytaty z książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki

Dodaj cytat z książki Star Wars: Ucieczka szmuglerów. Przygody Hana Solo i Chewbacki