Parabellum. Głębia osobliwości

Okładka książki Parabellum. Głębia osobliwości autora Remigiusz Mróz, 9788379763696
Okładka książki Parabellum. Głębia osobliwości
Remigiusz Mróz Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Parabellum (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Oceny książki Parabellum. Głębia osobliwości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Parabellum. Głębia osobliwości

AUDIOBOOK, do wysłuchania

AUDIOBOOK, do wysłuchania

Koniec niezwykłej serii i wciągającej historii w której bracia Zaniewscy i inni bohaterowie stają się bliscy.

Książka ta jest abstrakcyjna historycznie i społecznie. Wątek fabularny przeplatany jest zbyt dużą ilością opisów tortur - to mi się wydaje było zupełnie niepotrzebne

5743 użytkowników ma tytuł Parabellum. Głębia osobliwości na półkach głównych
826 użytkowników ma tytuł Parabellum. Głębia osobliwości na półkach dodatkowych

Remigiusz Mróz
Remigiusz Mróz
Polski pisarz, autor powieści kryminalnych oraz cyklu publicystycznego „Kurs pisania”. Ukończył z wyróżnieniem Akademię Leona Koźmińskiego w Warszawie, gdzie uzyskał stopień naukowy doktora nauk prawnych. Laureat Nagrody Czytelników Wielkiego Kalibru z 2016 roku za powieść pt. „Kasacja”. W 2017 roku ujawnił się jako Ove Løgmansbø, autor kolejnych trzech powieści. Jego książki były nominowane w Plebiscycie Książka Roku lubimyczytać.pl w kategorii kryminał, sensacja, thriller. Otrzymał dotąd dwie statuetki. Seria z Joanną Chyłką stała się podstawą serialu „Chyłka. Zaginięcie” w reżyserii Łukasza Palkowskiego z Magdaleną Cielecką w roli głównej. Wykupiono także prawa do ekranizacji innych serii autora - z komisarzem Forstem i cyklu „W kręgach władzy”. Zwycięzca plebiscytu „Książka Roku 2024” w kategorii Science fiction za książkę "Operacja Mir".

www.afgan.com.pl Marcin Ciszewski
www.afgan.com.pl
Marcin Ciszewski Tadeusz Michrowski
Myślę, że książka Marcina Ciszewskiego www.afgan.com.pl jest w mojej opinii zupełnie inna niż te przedstawione w wcześniejszych tomach. Wydaje mi się, że autor wprowadza tutaj nowe spojrzenie na znanych bohaterów, są oni przedstawieni w taki sposób, że wydają się zupełnie innymi osobami. Uważam, że najsłabszym elementem tej książki jest głowny antagonista i jego cel dodatkowo to, że bohaterowie zakładają, iż brak utworzenia państwa Izrael wywołałby tak ogromny zwrot akcji na świecie, że powstałby kalifat państw arabskich, który podbiłby cały świat i wprowadziłby szariat na całym świecie. W mojej opinii jest to słabe, ponieważ wydarzenia przedstawione w tomach 1–4 nie zmieniły absolutnie nic w Polsce, tak jak jest pokazane w tomie 5, Wydaje mi się, że działania opisane w poprzednich tomach niosły w sobie znacznie więcej potencjału do zmiany losów świata. Dodatkowo uważam, że autor mógł w mojej opinii lepiej poprowadzić fabułę można było kontynuować losy Polski i pokazać, jak wyglądałby kraj w zimnej wojnie, o ile by istniała, i później zakończyć cykl na tomie 5, który mógłby być np. tomem 7, 8 lub kolejnym, pokazując naturalny ciąg historii. Wydaje mi się, że taka konstrukcja fabuły mogłaby w znacznie większym stopniu oddziaływać na czytelnika i w ciekawszy sposób wykorzystać wcześniejsze wydarzenia. Jednak uważam, że ogromnym plusem tej książki jest postać Wieteski. Myślę, że jest to najsilniejsza strona tej pozycji – poznajemy go z zupełnie innej strony. Wydaje mi się, że w tej części Wieteska jest zabawny, potrafi wywołać uśmiech i w mojej opinii wprowadza lekkość do całej historii. Podsumowując, książka w mojej opinii ma swoje słabsze momenty, zwłaszcza w kwestii fabuły i logiki działań bohaterów, ale jednocześnie uważam, że daje nam ciekawe spojrzenie na postacie i niektóre wydarzenia. Myślę, że warto po nią sięgnąć, zwłaszcza jeśli chce się zobaczyć znanych bohaterów w nowym świetle i zastanowić się, jak alternatywnie mogła wyglądać historia Polski i świata.
Budzik - awatar Budzik
ocenił na61 miesiąc temu