Płonąca korona

Okładka książki Płonąca korona autora Rae Carson, 9788378854678
Okładka książki Płonąca korona
Rae Carson Wydawnictwo: Albatros Cykl: Trylogia ognia i cierni (tom 2) fantasy, science fiction
Trylogia ognia i cierni (tom 2)
The Crown of Embers
2015-10-16
2015-10-16
2012-09-18
Elżbieta Piotrowska

Kup Płonąca korona w ulubionej księgarnii

Oceny książki Płonąca korona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Płonąca korona

Dlaczego nie ma przetłumaczonej trzeciej części. Wspaniała fabuła, cudowni bohaterowie . Akcja szybka, nie ma czasu na nude. Cudo

"Płonąca Korona" jest kontynuacją "Dziewczyny ognia i cierni". Po wygranej wojnie i śmierci męża Elisa została głową państwa. Jako królowa ma bardzo dużo obowiązków, trochę się gubi w tym wszystkim, z każdej strony zostaje wywierana presja na dziewczynie i czyhające niebezpieczeństwo. Na domiar złego według doradców jej dworu, powinna ponownie wyjść za mąż, aby umocnić królestwo i znaleźć nowych sojuszników. Dla dziewczyny nie jest to łatwa decyzja, gdyż jest już zakochana po uszy z wzajemnością. Do tego animagowie nie dają jej spokoju. Elisa wraz ze swoją świtą wyrusza w niebezpieczną podróż, aby odszukać tajemniczą zafirę. Czy to jej się uda?
Część druga jest o wiele lepsza od części pierwszej. Historia jest przepełniona intrygami, kłamstwami, knuciem. Przygody jakie spotykają ich na drodze do wypełnienia owej misji są tak samo ciekaw jak w pierwszej części. Akcja książki miejscami była monotonna, powolna, a miejscami nabierała takiego tempa, że wręcz książkę pochłaniało się w mig. Między to wszystko zostaje wpleciony delikatny wątek miłosny. Książka skończyła się bardzo ciekawie, szkoda tylko, że nie ma przetłumaczonej na język polski kolejnej części. Z chęcią bym sięgnęła.

Pierwsza część przeczytałam w 2015 roku teraz ta kilka lat temu ale książka mnie nie rozczarowała naprawdę jest dobra i nie wiadomo kiedy ja kończysz. Szkoda że nie ma kontynuacji ubolewam nad tym doprawdy.

755 użytkowników ma tytuł Płonąca korona na półkach głównych
169 użytkowników ma tytuł Płonąca korona na półkach dodatkowych

Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowiadań na 40-lecie Nowej nadziei Ben Acker, Renée Ahdieh, Tom Angleberger, Ben Blacker, Jeffrey Brown, Pierce Brown, Meg Cabot, Rae Carson, Adam Christopher, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Kelly Sue DeConnick, Paul Dini, Ian Doescher, Ashley Eckstein, Matt Fraction, Alexander Freed, Jason Fry, Kieron Gillen, Christie Golden, Claudia Gray, Pablo Hidalgo, Emily Kate Johnston, Paul S. Kemp, Mur Lafferty, Ken Liu, Griffin McElroy, John Jackson Miller, Nnedi Okorafor, Daniel José Older, Mallory Ortberg, Beth Revis, Madeleine Roux, Greg Rucka, Gary D. Schmidt, Cavan Scott, Charles Soule, Sabaa Tahir, Elizabeth Wein, Glen Weldon, Richard William Wheaton, Gary Whitta
Okładka książki Canto Bight Saladin Ahmed, Rae Carson, Mira Grant, John Jackson Miller
Canto Bight Saladin Ahmed, Rae Carson, Mira Grant, John Jackson Miller
Rae Carson
Rae Carson
Amerykańska autorka powieści fantasy dla młodzieży. Zadebiutowała w 2011 roku Dziewczyną ognia i cierni, która trafiła na listę bestsellerów „New York Timesa” oraz zdobyła nominacje do nagród Williama C. Morrisa i Andrew Nortona. Seria zapoczątkowana przez tę powieść zdobyła popularność na całym świecie.

Cytaty z książki Płonąca korona