Zabójczy urok blondynki

Okładka książki Zabójczy urok blondynki
Danka Braun Wydawnictwo: Wydawnictwo Prozami literatura piękna
2015-10-21
2015-10-21

Kup Zabójczy urok blondynki w ulubionej księgarnii

Zabójczy urok blondynki

Oceny książki Zabójczy urok blondynki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójczy urok blondynki

Drugi tom serii o rodzinie Orłowskich. Pomysł na fabułę całkiem dobry, wykonanie gorsze. Język jest tak ubogi i prosty, że trudno nazwać go literackim. Do tego sceny erotyczne, które były tak głupie, że aż żenujące. Miałam wrażenie, że czytam opowiadanie z pisma dla nastolatek z lat dziewięćdziesiątych.
Trochę lepsza niż pierwsza część, ale i tak słaba.

Trochę lepsza niż pierwsza część, ale i tak słaba.

Niestety jestem rozczarowana ...taki sobie obyczaj z wymuszoną akcją kryminalną. Nie rozumiem czemu taka wysoka ocena w tym serwisie ?

Całkiem niezły kryminał. Dużo daje gdy się wcześniej przesłucha Saga: Miłość, namiętność, pożądanie w tedy łatwiej wczuć się niektóre sytuacje

845 użytkowników ma tytuł Zabójczy urok blondynki na półkach głównych
103 użytkowników ma tytuł Zabójczy urok blondynki na półkach dodatkowych

Danka Braun
Danka Braun
Danka Braun - autorka popularnej sagi o rodzinie Orłowskich wydanej w serii Miłość, Namiętność, Pożądanie, a także popularnych powieści obyczajowych z wątkami kryminalnymi. Mieszka w Krakowie i właśnie to miasto najczęściej pojawia się w jej książkach. Prywatnie zapalona słuchaczka audiobooków i fanka programu Milionerzy. W wolnej chwili rozwiązuje krzyżówki. Od niedawna dumna opiekunka uroczego kota zwanego Menelkiem.

Cappuccino z cynamonem Edyta Świętek
Cappuccino z cynamonem
Edyta Świętek
„Cappuccino z cynamonem” to kolejna historia, w której autorka oddaje głos zwyczajnemu życiu – i to czuć od pierwszych stron. Nie ma tu wielkiej sensacji ani dramatów rodem z filmu, jest za to codzienność: małżeństwo, rutyna, zmęczenie, drobne rozczarowania i pytania, które z czasem zaczynają coraz głośniej wybrzmiewać. Patrycja i Sebastian są parą, którą bardzo łatwo spotkać w realnym świecie. Dziecko, praca, obowiązki, problemy dnia codziennego – wszystko niby funkcjonuje, ale gdzieś po drodze gubi się bliskość. I właśnie ten moment pęknięcia, decyzja Sebastiana o odejściu, uruchamia lawinę zdarzeń, które zmuszają Patrycję do przewartościowania całego swojego życia. To, co w tej książce działa na plus, to realizm emocji. Rozwód nie jest tu pokazany jako jednoznaczne zło czy dramat jednego dnia, ale jako proces – bolesny, dezorientujący, pełen sprzecznych uczuć. Patrycja nie jest idealna, popełnia błędy, ma swoje słabości i momenty zawahania. I to sprawia, że jest wiarygodna. Podobało mi się też wsparcie przyjaciółek – ten kobiecy mikroświat, który potrafi być trochę chaotyczny, trochę zabawny, a trochę bardzo potrzebny w trudnym momencie życia. Jest tu lekkość, jest humor, są drobne intrygi, które łagodzą cięższe tematy. Z drugiej strony – to nie jest historia, która porwała mnie całkowicie. Momentami miałam wrażenie, że fabuła idzie dość przewidywalnym torem, a niektóre wątki mogłyby być poprowadzone głębiej. Czytało się dobrze, płynnie, ale bez tego „czegoś”, co zostaje w głowie na długo. I znowu – jak w wielu ostatnich lekturach – życie napisało tu najlepszy scenariusz. Bez upiększeń, bez magii, za to z konsekwencjami wyborów i pytaniami, na które nie zawsze są proste odpowiedzi. To książka raczej do spokojnego popołudnia niż do emocjonalnego rzutu w wir uczuć. Podsumowując, „Cappuccino z cynamonem” to przyzwoita, obyczajowa historia o zaczynaniu od nowa, o wątpliwościach i o tym, że nawet po trzydziestce można (i trzeba) zadać sobie pytanie, czego się naprawdę chce od życia. Dla mnie 6/10 – czytało się całkiem dobrze, ale bez większego zachwytu. Taka książka jak tytułowe cappuccino: przyjemna, ciepła, z nutą cynamonu, choć niekoniecznie taka, po którą sięga się drugi raz.
Antares - awatar Antares
Tuż za rogiem Magdalena Kawka
Tuż za rogiem
Magdalena Kawka Robert Ziółkowski
"Tuz za rogiem" to doskonale napisany dramat,który skupia się na damsko męskich relacjach oraz na zagubieniu,które popycha bohaterów do mniej czy przemyślanych działań.Mąż-Tomasz,dzięki pracowitości dochodzi do pozycji biznesmena ,który szuka rozrywki w związkach z innymi kobietami.Żona-Monika,niedoszła artystka,zaniedbywana przez Tomasza odnajduje swą kobiecość w ramionach innego mężczyzny.Dwoje ludzi niegdyś szaleńczo zakochani,z biegiem czasu oddalają się od siebie,a wręcz można powiedzieć,że są rozczarowaniu życiem i dokonanymi w przeszłości wyborami. Czy jest szansa na powrót do siebie?Czy mogą liczyć ponownie na zrozumienie i odbudowanie szacunku?Jaką rolę odegra w tej małżeńskiej przepychance tajemniczy nieznajomy w długim płaszczu? Magdalena Kawka i Robert Ziółkowski doskonale zbudowali portret bohaterów.Dwoje ludzi o różnych osobistościach,każdy co innego preferuje są jak ogień i woda.Dwa przeciwstawne źródła a łączą się idealnie w całość. Autorzy stworzyli niesamowita fabułę,która jest dopracowana w najmniejszym calu.Można by rzec,że stworzyli historię,która mogłaby się zdarzyć na prawdę ,taka z pierwszych stron gazety.Dzięki "Tuz za rogiem"przekonujemy się jak mało wiemy o sąsiadach,o ludziach mieszkających tuż za rogiem, gdzie nie dostrzegamy tego co dzieje się pod naszym okiem.Powieść na prawdę zaskakuje,bo historia ,która wydaje się tak oczywista to tu nic nie jest tak przewidywalne. Jak na autorkę,która napisała już kilka książek i byłego policjanta to wspólne pisanie wyszło im genialnie,bo książkę czyta się z każdym rozdziałem coraz szybciej i chce się więcej.
Jolka - awatar Jolka
oceniła na77 lat temu
450 stron Patrycja Gryciuk
450 stron
Patrycja Gryciuk
Ogólnie bardzo trudno moim zdaniem trafić na dobry polski kryminał/thriller. Swego czasu myślałam o Katarzynie Puzyńskiej, ale zbyt długie przeciąganie sagi o Lipowie wszystko zepsuło. Po „450 strona” Patrycji Gryciuk” nie spodziewałam się niczego, a dostałam moim zdaniem dobry kryminał. Wiktoria Moreau to Polka od lat mieszkająca w Stanach i tam robiąca karierę pisarki. Premiera jej najnowszej książki jest coraz bliżej, a dosłownie na godziny przed premierą zostaje oskarżona o zniesławienie, a także o plagiat. Czas ucieka, a ona musi podjąć decyzję czy wydawać powieść czy może lepiej tego nie robić. Prowadzi też śledztwo, bo ktoś popełnia serie morderstw według fabuły powieści jednego z jej największych konkurentów. Naprawdę polskich autorów kryminałów/thrillerów bardzo rzadko uważam za oryginalnych, a ich pomysły za ciekawe. W przypadku „450 stron” wciągnęłam się od pierwszych stron. Podobało mi się to, że nie od razu w całość wciągnięto Wiktorię, ale stopniowo. Może trochę za mocno wyeksponowano wątek romantyczny na pierwszy plan i główna bohaterka nie powinna, aż tak szaleć za mężczyzną, ale no cóż tak jak wspominałam polscy autorzy mają tendencję do tworzenia dziwnych kryminałów. Zawsze podczas czytania kryminałów próbuję wytypować zabójcę. Tutaj starałam się również zgadnąć, kto grzebał w komputerze Wiki i pozmieniał pewne ważne rzeczy w pierwowzorze jej powieści. To akurat wytypowałam dobrze, ale to nie było zbyt trudne. Mordercy już niestety nie. Samą intrygę oceniam poprawnie i ciekawie, chociaż fakt, że dwóch autorów napisało to samo, jest mocno naciągane i mimo wyjaśnień nie kupuję tego. Z pewnością książkę czyta się szybko dzięki narracji pierwszoosobowej, a także krótkim rozdziałom. Lubię takie zabiegi, ponieważ często pomagają mi w pokonaniu zastoju czytelniczego. Jednocześnie ta historia jest po prostu ciekawa, bo kto zabija na podstawie książek jednego z najpopularniejszych autorów w kraju? Trochę żałuje, że nie ma więcej kryminałów autorki, bo mogłyby być niesamowicie ciekawe. "To miłość jest najważniejsza w życiu. To o nią wszyscy ciągle walczymy. Staramy się, próbujemy od nowa i od nowa raz jeszcze. Tak naprawdę tylko ona się liczy, tylko ona pozostaje i ma znaczenie. Dzięki niej znosimy wszystko. Dzięki niej czujemy, że żyjemy". ~ Patrycja Gryciuk, 450 stron, Poznań 2015, s. 141.
Adrianna__ - awatar Adrianna__

Cytaty z książki Zabójczy urok blondynki