ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Harry Potter and the Deathly Hallows

- fantasy, science fiction
- Harry Potter (tom 7)
- Harry Potter and the Deathly Hallows
- 2007-07-21
- 2007-07-21
- angielski
Lord Voldemort is preparing for battle and so must Harry. With Ron and Hermione at his side, he's trying to hunt down Voldemort's Horcruxes, escape danger at every turn, and find a way to defeat evil once and for all. How does it all end? Find out in Harry Potter and the Deathly Hallows.
Kup Harry Potter and the Deathly Hallows w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Harry Potter and the Deathly Hallows
Ostatnia część z Harrym Potterem za mną i to była niezwykła przygoda, warta każdej poświęconej godziny przy odsłuchu. Podróż którą odbyłem od kamienia filozoficznego po insygnia śmierci napewno na dłużej zostanie w mojej głowie. Harry to wyjątkowa postać w świecie literatury... Można nie wiedzieć kto napisał książkę lub nieobejrzeć żadnej z części filmu ale nie da się nie usłyszeć tego imienia i nazwiska- Harry Potter. Wow! Fenomen tego cyklu jest niesamowity. ♥️♥️♥️👏👏👏
Oceny książki Harry Potter and the Deathly Hallows
97443 użytkowników ma tytuł Harry Potter and the Deathly Hallows na półkach głównych- Przeczytane 90 162
- Chcę przeczytać 6 955
- Posiadam 23 184
- Ulubione 9 438
- Fantastyka 1 074
- Fantasy 600
- Harry Potter 453

Czytelnicy Harry Potter and the Deathly Hallows przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Harry Potter and the Deathly Hallows

Najważniejsze książki XXI wieku, o których zapomniał „The New York Times”. Wybór redakcji
Cytaty z książki Harry Potter and the Deathly Hallows
Nie żałuj umarłych, Harry, żałuj żywych, a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości.
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
- Niech mi pan powie jeszcze tylko jedno – odezwał się Harry. – Czy to dzieje się naprawdę, czy tylko w mojej głowie?
(…)
- Ależ oczywiście to dzieje się w twojej głowie, Harry, tylko skąd, u licha, wniosek, że wobec tego nie dzieje się to naprawdę?
(…)
...

Opinie i dyskusje o książce Harry Potter and the Deathly Hallows
Chyba każdy czytelnik ma serie do których lubi wracać – nie zawsze dlatego że dana seria jest tak wybitna literacko, bo przeważnie nie jest to najlepsze dzieło w historii. Wracamy do nich bo z jakiegoś powodu są częścią nas. I tak dokładnie jest z Harrym Potterem, co najbardziej widać właśnie w finale.
Skoro wieloletni czytelnik żegna się ze swoimi bohaterami – z czego część faktycznie umiera – rodzi się pytanie czy tom jest dobry sam w sobie, czy może nasze emocje przyćmiewają cały obraz. I tutaj nie ma jednej odpowiedzi.
Bo z jednej strony tom siódmy jest dokładnie taki sam jak kilka innych. Voldemort rośnie w siłę – w tym tomie nawet bardzo. Złote trio znowu się kłóci w trakcie. Klasycznie jak u Rowling ktoś o kim myślimy że go dobrze znamy okazuje się kimś innym. Przynajmniej teoretycznie nie ma tu nic co mogłoby zaszkodzować starym fanom.
Ale przy tym ten tom ma mnóstwo fan serwisu – wracają bohaterowie których nie widzieliśmy od dawna. Nowych charakterystycznych postaci jest mało, ale w takim zatrzęsieniu starych twarzy to niewielki problem. Rowling naprawdę nie boi się też okaleczać albo nawet zabijać swoich postaci – trup ściele się gęsto bo to w końcu otwarta wojna. Jest nawet finałowa bitwa która zaintryguje niejednego czytelnika. Co prawda jej skala jest dość mało epicka – to nie jest bitwa dwóch wielkich armii, a wciąż bardzo personalny konflikt – ale nawet w takim przypadku jest co śledzić.
Czy ten tom jest dobry sam w sobie czy to emocje przyćmiewają obraz? Tego chyba nie da się rozdzielić. I może nie trzeba. Bo jak zawsze po przeczytaniu tej serii mam wielką chęć znowu wrócić do małego chłopca z pokoju pod schodami – a to chyba największy sukces jaki można osiągnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkoro wieloletni czytelnik żegna się ze swoimi bohaterami – z czego...
Epicki koniec sagi przygód HP. Rewelacja, ciarki do samego końca.
Epicki koniec sagi przygód HP. Rewelacja, ciarki do samego końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwuczęściowy film mi się bardziej podobał niż ta książka, ale to wciąż solidna pozycja. Rowling zaskakująco wybrnęła z akcji i zakończenie było udane, natomiast sama droga prowadząca do celu - niekoniecznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaski opadają, bohaterowie powstają, tajemnice zostają odkryte. Bardzo dobre zakończenie serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tom, trzeba było pospinać wątki, wyjaśnić wiele spraw... wyszło trochę przegadane i przeintelektualizowane.. nie lubię takich zakończeń. Jako cała saga odwłoka nie urywa, literacko takie sobie, wiele rzeczy jest przesadzonych a dziury w fabule są wielkości kraterów na księżycu. Dodatkowo współżycie czarodziejów i mugoli jest kompletnie bezsensownie przedstawione ... ale że ja lubię słabe rzeczy to pewnie nadejdzie dzień, że przesłucham jeszcze raz... ale na pewno nie przeczytam.
Ostatni tom, trzeba było pospinać wątki, wyjaśnić wiele spraw... wyszło trochę przegadane i przeintelektualizowane.. nie lubię takich zakończeń. Jako cała saga odwłoka nie urywa, literacko takie sobie, wiele rzeczy jest przesadzonych a dziury w fabule są wielkości kraterów na księżycu. Dodatkowo współżycie czarodziejów i mugoli jest kompletnie bezsensownie przedstawione ......
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tom Harrego jest jednocześnie w moim przekonaniu najlepszy. Czyta się bardzo przyjemnie i cały czas ma się niedosyt, że chciałoby się czytać odrobinę szybciej:) Świetne zwieńczenie serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część filmowa bardzo mi się nie podobała, za to książka odczarowała zakończenie serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic ująć i nic dodać polecam
Nic ująć i nic dodać polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowrót do Harry'ego Pottera po 20 latach. Ostatni tom jest zupełnie inny od poprzednich. Mamy w nim niemal od początku świadomość ciągłego zagrożenia głównych bohaterów. Mają oni również sporo zagadek do rozwiązania.
Cała książka jest bardzo dobra, cały czas się coś dzieje, a pod koniec tempo jest niezwykle intensywne. Jedynie co mi się nie podobało i wciąż nie podoba, to bardzo szybki przeskok od finału do tego, co będzie w przyszłości. Zabrakło mi pełniejszego zakończenia tej historii świata magii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała książka jest bardzo dobra, cały czas się coś dzieje, a pod koniec tempo jest niezwykle intensywne. Jedynie co mi się nie podobało i wciąż nie podoba, to...
Świetnie się bawiłam zarówno przy ten książce jak i przy pozostałych tomach. Dobre zakończenie serii. Trochę szkoda mi się rozstawać z bohaterami.