Der grüne Komet

Okładka książki Der grüne Komet autora Herbert W. Franke,
Okładka książki Der grüne Komet
Herbert W. Franke Wydawnictwo: Goldmann Seria: Weltraum Taschenbücher fantasy, science fiction
Weltraum Taschenbücher

Kup Der grüne Komet w ulubionej księgarnii

Oceny książki Der grüne Komet

OPINIE i DYSKUSJE o książce Der grüne Komet

Tagi i tematy do książki Der grüne Komet

Okładka książki Antares - Science Fiction Stories deutscher Autoren Robert N. Bloch, Herbert W. Franke, Andreas Gebhardt, Winfried Göpfert, Ronald M. Hahn, Dieter Hasselblatt, Thomas Le Blanc, Gerd Maximovič, Jörg Weigand, Thomas Ziegler, Jürgen von Scheidt
Okładka książki Computerspiele Uwe Anton, Manfred Borchard, Helmut Ehls, Herbert W. Franke, Jürgen Grasmück, Ronald M. Hahn, Christian Meyer-Oldenburg, Roland Rosenbauer, Thomas Ziegler, Jürgen vom Scheidt
Okładka książki SF International 1 Krzysztof Boruń, Kir Bułyczow, Andrew Darlington, Patrice Duvic, Konrad Fiałkowski, Herbert W. Franke, Aleksander Gorbowski, Ronald M. Hahn, Dieter Hasselblatt, David Langford, Hendrik P. Linckens, Josephine Saxton, Karlheinz Steinmüller, Lisa Tuttle, Jaap Verduyn, Ilja Warszawski, Jörg Weigand, Cherry Wilder, Werner Zillig
Herbert W. Franke
Herbert W. Franke
Urodzony w Austrii pisarz i naukowiec, który po uzyskaniu doktoratu w Wiedniu w 1950 roku przeniósł się do Monachium, gdzie wykładał estetykę cybernetyczną na Uniwersytecie Monachijskim; pisał również jako Sergius Both. Po opublikowaniu w latach 50. znacznej ilości literatury faktu, głównie na temat paleontologii, chemii, speleologii czy grafiki komputerowej (której był pionierem),w 1957 roku zaczął również publikować sf: najpierw krótkie opowiadania, takie jak te zebrane w Der Grüne Komet: Utopische-technische Kurzgeschichten (zb 1960; rozsz. 2014). Pierwsza powieść: Das Gedankennetz (1961). Do jego najlepszych powieści należą: Die Glasfalle (1962),Die Stahlwüste (1962),Der Elfenbeinturm (1965),Zone Null (1970) i Ypsilon Minus (1976). Najczęściej tłumaczona powieść: Der Orchideenkäfig (1961). Ostatnia powieść: Flucht zum Mars (2007). Łącznie wydał 20 powieści (pod własnym nazwiskiem). Kolejne zbiory: Einsteins Erben (1972),Zarathustra kehrt zurück (1977),Paradies 3000 (1981),Der Atem der Sonne (1986),Spiegel der Gedanken (1990) plus podsumowanie twórczości nowelistycznej Die Zukunftsmaschine – 49 Geschichten aus 49 Jahren (2007). Frane jest także autorem 12 słuchowisk radiowych i sztuki dla teatru marionetek Der Kristallplanet (2007) Laureat wielu nagród literackich w Niemczech. W 2016 uhonorowany tytułem European SF Grand Master za całokształt twórczości przez Europejskie Stowarzyszenie SF. W Polsce znany jest głównie z 12 krótkich nowelek z debiutanckiego zbioru Der Grüne Komet opublikowanych w Problemach #12/1975 w przekładzie Jerzego Prokopiuka i kilku innych (w Problemach i w fanzinach),a także z dwóch książek popularnonaukowych wydanych przez PWN: Magia cząsteczek (Magie der Moleküle, 1958; pol. 1960) i Mowa przeszłości (Die Sprache der Vergangenheit, 1962; pol. 1966 – Biblioteka Problemów #107, archeologia, paleontologia). (Oprac. MSN)

Okładka książki Der Tod kommt auf Zahnrädern Galax Acheronian, Oliver Bayer, Frederic Brake, Angelika Brox, Carolin Gmyrek, Uwe Hermann, Thorsten Küper, Tessa Maelle, Aiki Mira, Uwe Post, Janika Rehak, Jol Rosenberg, Michael Schmidt, Lina Tiede, Yvonne Tunnat
Okładka książki Macht & Wort. Die Macht der Sprache - Sprache der Macht Maike Baum, Uli Bendick, Christopher Ecker, Christian Endres, Kai Focke, Mario Franke, Klaus N. Frick, Jan Hoffmann, Dominik Irtenkauf, Michael Iwoleit, Heidrun Jänchen, Hans Jürgen Kugler, Christian Manske, René Moreau, Monika Niehaus, Nicole Rensmann, Alexa Rudolph, Friedhelm Schneidewind, Rainer Schorm, Robert Schweizer, Nele Sickel, Angela Steinmüller, Karlheinz Steinmüller, Andrea Timm, Michael Vogt, Jörg Weigand, Karla Weigand, Wolf Welling, Werner Zillig

Cytaty z książki Der grüne Komet

Dodaj cytat z książki Der grüne Komet