Maria Teresa

Andrzej Zawadzki

Kup Maria Teresa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maria Teresa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maria Teresa

Chłopcy fascynują się Fryderykiem a mężczyźni Marią Teresą.

Jeśli szukacie czegoś z "duszą habsburską" pokroju Josepha Rotha ale historycznego to polecam gorąco biografię cesarzowej.

Tschuppik pisarz, który działał w Austrii w cieniu nazistowskich Niemiec podobnie jak Roth, starał sięgnąć do przeszłości cesarstwa, odszukać jego duszę aby skonfrontować ją z rzeczywistością. Ale zamiast epokę Franciszka Józefa, wybrał odleglejszą z czasów wojen śląskich i panowania Marii Teresy. Opisuje wykluwanie się tych Niemiec z którymi ma aktualnie doczynienia. Ale robi to bardzo rozsądnie dodając, że sam suchotnik Fryderyk nie był nacjonalistą tylko egocentrycznym dynastycznym władcą, który mimo to skierował dzieje Niemiec na konkretny tor.

Książka nie jest typową biografią a bardziej przybliżeniem pojedynku między Marią Teresą a Fryderykiem oraz arystokratycznej Austrii z plebejski Prusami. Większość książki to wojna gabinetowa czyli przemarsze wojsk, bitwy które decydują o ciągłych rozmowach dyplomatycznych i sojuszach. Mamy prostą, pobożną kobietę i na początku naiwną Marię Teresę, która dzięki swojej wierze w boską opiekę, majestat cesarski i dynastyczny obowiązek, przeciwstawia się złemu losowi. Obszerne cytaty listów cesarzowej pokazują jej determinację i hart ducha, osobę która pogania swoich flegmatycznych generałów i stara się zreformować sztywne struktury państwowe, przy okazji rodząc i wychowując dzieci.

Chłopcy fascynują się Fryderykiem a mężczyźni Marią Teresą.

Niedokończona. Niestety, napisana bardzo siermiężnie. Autor w 90% omawia politykę zagraniczną, a 10% to postać Marii Teresy. Historia w typowym startym stylu. Niestety nie ma tu nawet kwestii prawno-ustrojowych, o ekonomicznych nie wspomnę. Pierwsze 150 stron to praktycznie tylko wojny śląskie, a więcej niż o postaci Marii Teresy, było o Fryderyku Wielkim.
Dla kogoś zainteresowanego historią militarną to może być niezła pozycja, ale ja się zmęczyłem i przechodzę do Góralskiego, który patrzy i opisuje znacznie szerzej.

Dla kogoś...

12 użytkowników ma tytuł Maria Teresa na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Maria Teresa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Maria Teresa

Karl Tschuppik
Karl Tschuppik
Austriacki dziennikarz, publicysta i wydawca o poglądach konserwatywnych. Opublikował szereg popularnych biografii wybitnych osobistości: 1928: Franz Joseph I. Der Untergang eines Reiches. 1929: Elisabeth. Kaiserin von Österreich. 1931: Ludendorff. Die Tragödie des Fachmanns. 1933: François-Joseph et Madame Schratt. D’après les carnets du Comte Lonyay, Chabellan de S. M. François-Joseph. 1934: Maria Theresia. oraz powieść: 1937: Ein Sohn aus gutem Hause.

Cytaty z książki Maria Teresa

Dodaj cytat z książki Maria Teresa