Wojna Francji z Ligą Augsburską 1688-1697 Działania na morzu

Okładka książki Wojna Francji z Ligą Augsburską 1688-1697 Działania na morzu Piotr Olender
Okładka książki Wojna Francji z Ligą Augsburską 1688-1697 Działania na morzu
Tagi:
wojskowość powszechna

Patronaty LC

Książki autora

Każda praca Piotra Olendra charakteryzuje się kompleksowym podejściem do opisywanego zagadnienia oraz klarownym, potoczystym wykładem. W efekcie jego książki nadają się do czytania zarówno dla pasjonatów tematu jak i dla kompletnych laików. Tak jest także w tym przypadku. Pisząc o wojnie morskiej w epoce żagla autor nie zapomina o szerszym kontekście, tj. o kampaniach na lądzie ale także o sytuacji politycznej, ekonomicznej, demograficznej w krajach biorących udział w wojnie. Wyjaśnia kwestie związane z budownictwem okrętowym, uzbrojeniem, werbunkiem załóg, strategią i taktyką walki w epoce flot żaglowych. Pisze o sprawach personalnych, o tym jak osobiste poglądy i animozje wpływały na przebieg działań. Ponieważ w książce co chwilę padają konkretne kwoty odnoszące się do wydatków, podatków, zdobytych łupów, poniesionych kosztów to znalazł się tu nawet rozdział poświęcony systemom monetarnym obowiązującym w krajach biorących udział w konflikcie. Zrozumienie przebiegu bitew ułatwiają czytelne mapki sytuacyjne i tabele z wykazami okrętów obu stron. Książkę wieńczy 40-stronicowy wykaz flot. Wydanie jest solidne, na dobrym papierze i w sztywnej oprawie. Przypisy umieszczone są na dole stron, co lubię. Bibliografia jest obfita a ilustracji bardzo dużo. Ogólnie książka jest świetna w treści a forma za tym nadąża (pomijając okazjonalne literówki). Bardzo wartościowa pozycja dla każdego, kto interesuje się wojną w opisywanym okresie, nie tylko morską. Polecam!

więcej Pokaż mimo to

Fantastyczna praca autora.
Niezwykle wnikliwy i przystępny dla czytelnika opis flot i działań morskich przedostatniej wojny Ludwika XIV. Wojna Francji z Ligą Augsburską (Palatynacka),okazała się o tyle kosztowną, a przez to znacząca dla Ludwika, że musiał zrezygnować ze swych wielkich aspiracji (po niepowodzeniach, zdecydował się nie odbudowywać floty, a pozostałe mu ograniczone środki przeznaczyć na utrzymanie armii). Klęski marynarki francuskiej, miały też duży wpływ na możliwości działania Francji i koalicji antyfrancuskiej w kolejnej wojnie (wojnie o sukcesję hiszpańską). No i przede wszystkim, udany desant i Chwalebna rewolucja Wilhelma Orańskiego, doprowadził do przyłączenia się Anglii do koalicji antyfrancuskiej.
Ciekawe są też wnioski czytelnika, które wynikają z opisów bitew. Często były to bitwy, bez strat żaglowca (tylko uszkodzenia i straty w ludziach). Jednakże bitwa pod Barfleur, jest świetnym przykładem, bitwy, w której działania dowódcy podporządkowane zostały nie znoszącym sprzeciwu dyrektywom z Wersalu, doprowadzają do niepotrzebnego ataku na 2 razy silniejszego przeciwnika i do klęski pod La Hougue (zagłady francuskiej floty). Ta bezsensowna metoda dowodzenia zza biurka (a właściwie ręcznego sterowania każdym dowódcą z tronu),przynosiła też paraliż decyzyjny dowódców polowych i ciekawe klęski Francji na lądzie (w wojnach Ludwika XIV i chociażby w wojnie siedmioletniej za Ludwika XV).
Bardzo ciekawie opisane taktyki i strategie działań na morzu (w tym nowa "terroryzująca" taktyka bombardowania miast z okrętów np. celem zastraszenia piratów berberyjskich). Dużo ciekawej statystyki odnośnie "wojny krążowniczej" łupiącej flotę handlową przeciwnika. Wojny, którą skutecznie prowadzili zwłaszcza Francuzi. Autor jednakże w przystępny sposób wyjaśnia (kontynuując tym tezy Mahana "Wpływ potęgi morskiej na historię"),że sukcesy wojny krążowniczej, nie było tak znaczące, jak zwycięstwo nad flotą wroga i opanowanie mórz i oceanów przez Anglię. Tzn. państwo, które opanowało morze, mniej traciło na „korsarstwie” wroga, niż państwo, które nie mogło swobodnie handlować i było zmuszone do działań korsarskich (krążowniczych).
Tytuł zawiera szereg ciekawostek np. opis cen i trudności zakupu drewna do najwyższych masztów żaglowców. Dość powiedzieć, że drzewo na maszt o kilka metrów dłuższe, było kilku/kilkunastokrotnie droższe (a nie o kilka % droższe).
Polecam

• 12 Historia: XVII w.
  • XVII wiek
  • Historia
  • Militaria

Dodaj cytat z książki Wojna Francji z Ligą Augsburską 1688-1697 Działania na morzu