Psychologia rodziny

Okładka książki Psychologia rodziny autora Iwona Janicka, Hanna Liberska, 9788301180027
Okładka książki Psychologia rodziny
Iwona JanickaHanna Liberska Wydawnictwo: nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2014-01-01
2014-01-01

Kup Psychologia rodziny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Psychologia rodziny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Psychologia rodziny

Przestarzała i nieaktualna. Bzdury np. o kohabitacji.

Przestarzała i nieaktualna. Bzdury np. o kohabitacji.

Rzetelny i szeroki opis psychologicznych wątków psychologii rodziny: o etapach kształtowania się rodziny, jej codziennym obliczu - seksualności, przekazach rodzinnych, religijności i formach odmiennych od "tradycyjnej" rodziny (adopcji, kohabitacji) ale też o rodzinach z trudnościami, w kryzysach, alkoholizmie, agresji. Dla psychologów i zainteresowanych tematem. Choć język chwilami jest bardzo naukowy, to książka podsuwa wiele ciekawych badań i wniosków do codziennego funkcjonowania!

Dosyć sceptycznie podeszłam do tej pozycji. W ramach egzaminu miałam się z niej przygotować, a wiadomo - obowiązki często psują całą radość z samej czynności. Jak się okazało (na szczęście dla mnie) książka bardzo przyjemna, w sumie poza drobnymi wyjątkami czytało się ją dobrze. Nie napotkałam większych trudności w zrozumieniu jej treści, choć czasem zbyt długie zdania przyprawiały mnie o zawrót głowy. Mimo to uważam, że zarówno autorzy jak i redakcja się postarali.
Brak wykształcenia psychologicznego nie jest tu przeszkodą. Z samej książki można się wiele dowiedzieć na temat funkcjonowania rodziny jako systemu. Z niektórymi teoriami się nie zgadzam, ale to już sprawa między mną a odkryciami psychologii. ;)

99 użytkowników ma tytuł Psychologia rodziny na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Psychologia rodziny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Psychologia rodziny

Okładka książki Rodzice w obliczu choroby nowotworowej dziecka Iwona Janicka, Izabela Socha
Rodzice w obliczu choroby nowotworowej dziecka Iwona Janicka, Izabela Socha
Okładka książki Rodzina i kariera. Równoważenie czy konflikt ról? Iwona Janicka, Marta Znajmiecka-Sikora
Okładka książki Zwierzęta w historii, literaturze i sztuce Piotr Badyna, Robert Bubczyk, Iwona Janicka, Katarzyna Justyniarska-Chojak, Piotr Kardyś, Sylwia Konarska-Zimnicka, Lucyna Kostuch, Barbara Kowalska, Damian Miszczyński, Tomasz Panfil, Jacek Pielas, Paweł Rutkowski, Katarzyna Ryszewska, Tadeusz Stegner, Agnieszka Teterycz-Puzio, Anna Maria Wajda, Beata Wojciechowska, praca zbiorowa
Okładka książki Homoseksualizm męski i kobiecy w perspektywie psychologicznej Iwona Janicka, Marcin Kwiatkowski
Okładka książki Konflikt społeczny w perspektywie socjologicznej i pedagogiczno-psychologicznej. Wybrane kwestie Aleksandra Błachnio, Danuta Borecka-Biernat, Małgorzata Cywińska, Tomasz Gmerek, Iwona Janicka, Małgorzata Kuśpit, Bogusława Lachowska, Wojciech Maliszewski, Zbyszko Melosik, Elżbieta Napora, Andrzej Olubiński, Hanna Przybyła-Basista, Alicja Senejko, Wiesław Sikorski, Andrzej Twardowski, Krystyna Walęcka-Matyja, Krystyna Węgłowska-Rzepa, Tomasz Zimny
Okładka książki Historia ludzi. Historia dla ludzi. Krytyczny wymiar edukacji historycznej Mariusz Ausz, Aneta Bołdyrew, Marzena Buchnat, Agnieszka Chłosta-Sikorska, Iwona Chmura-Rutkowska, Marta Cobel-Tokarska, Edyta Głowacka-Sobiech, Ilona Gołębiewska, Anna Gołębiowska, Anna Maria Górna, Jan Hartman, Daria Hejwosz-Gromkowska, Iwona Janicka, Ewa Kraskowska, Jakub Lorenc, Wiesława Ludwiczak, Małgorzata Machałek, Krzysztof Malicki, Szymon Markowski, Krzysztof Mrozowski, Danuta Nowak, Monika Opioła-Cegiełka, Marcin Owsiński, Regina Pacanowska, Piotr Podemski, Jeremy Pomeroy, Monika Popów, Marek Przybylski, Adam Rajewski, Stefan Romanowski, Izabela Skórzyńska, Maria Solarska, Jacek Staniszewski, Klaudia Starczynowska, Andrzej Stępnik, Renata Suchenek, Dariusz Szewczuk, Sebastian Trawiński, Marceli Tureczek, Mikołaj Witaszyk, Anna Wołosik

Cytaty z książki Psychologia rodziny

Dodaj cytat z książki Psychologia rodziny