PODRÓŻ BILBA. Chrześcijańskie przesłanie "Hobbita"
Zapewne wielu czytelników książek J.R.R. Tolkiena wie, że był on katolikiem i że jego wiara była dla niego ogromnie ważna. Na pewno jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że chrześcijańskimi ideami i symbolami przeniknięte są jego dzieła literackie. Joseph Pearce, autor biografii Tolkiena, przeprowadził czytelnicze śledztwo, dzięki któremu udało mu się odkryć ukryte za bajkową fabułą i postaciami na wskroś chrześcijańskie przesłanie Hobbita. Z właściwym sobie mistrzostwem wskazuje czytelnikom tropy, po których mogą podążyć, aby dojść do pełnego zrozumienia dzieła genialnego pisarza. Dostrzegą wtedy, że Hobbit jest czymś o wiele więcej niż prostą opowiastką dla dzieci. W najgłębszej warstwie znaczenia jest to bowiem opowieść o pielgrzymce ku łasce, o duchowym dojrzewaniu głównego bohatera, o jego inicjacji i przejściu od ignorancji do wiedzy oraz od mieszczańskich przywar do heroicznych cnót. Zobaczą też, że Hobbit sugestywnie przedstawia tajemnicze działanie Boskiej Opatrzności i jest komentarzem do ewangelicznej maksymy: „gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje”. Przekonają się, że do Hobbita można odnieść te same słowa, które Tolkien wypowiedział na temat Władcy Pierścieni: że jest on „zasadniczo dziełem religijnym i katolickim”.
Śledząc wraz z autorem wędrówkę Bilba, uświadamiamy sobie, że Hobbit nie jest tylko bajką o zabiciu smoka pustoszącego baśniową krainę, że opowiada o czymś o wiele ważniejszym: o zabiciu smoka pustoszącego nasze własne dusze. Wyruszmy zatem śladami kudłatych stóp hobbita na czytelniczą pielgrzymkę i odnajdźmy skarb, jaki ukrył dla nas Tolkien w swojej powieści.
Kup PODRÓŻ BILBA. Chrześcijańskie przesłanie "Hobbita" w ulubionej księgarni
Oceny książki PODRÓŻ BILBA. Chrześcijańskie przesłanie "Hobbita"
33 użytkowników ma tytuł PODRÓŻ BILBA. Chrześcijańskie przesłanie "Hobbita" na półkach głównych- Chcę przeczytać 19
- Religia/O Kościele/Nauczanie Kościoła 1
- 2015-2018 1
- J. R. R. Tolkien - chrześcijaństwo 1
- J.R.R. Tolkien 1
- 2023 1
- 2015 1
- Filozofia i sprawy ducha 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce PODRÓŻ BILBA. Chrześcijańskie przesłanie "Hobbita"
Bardzo ważna książka dla mnie jakby fanki Tolkiena.
Bardzo ważna książka dla mnie jakby fanki Tolkiena.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPisarz, którego chętnie przeczytam więcej książek, wnikliwie analizuję postać i przygody Hobbita pod kątem katolicyzmu. Do przemyśleń i podkreśleń. Dobrze się czyta korzystając z podtematów. Polecam.
To, że Tolkien był praktykującym katolikiem i w swoich dziełach przekazywał prawdy chrześcijańskie to wiedziałem, ale że w takim stopniu to nie.
Książka genialna, bo daje odpowiedź "co autor miał na myśli". Przy tym nie ukrywam, że chciałbym kiedyś usłyszeć rekolekcje dla fanów Tolkiena, bo wiele myśli czy spostrzeżeń można by spokojnie rozwinąć. Polecam zwłaszcza fanom Tolkiena :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka genialna, bo daje odpowiedź "co autor miał na myśli". Przy tym nie ukrywam, że chciałbym kiedyś usłyszeć rekolekcje dla fanów Tolkiena, bo wiele myśli czy spostrzeżeń można by spokojnie rozwinąć. Polecam zwłaszcza fanom...