Ostatni list od kochanka

- Leniwa Niedziela
- The Last Letter From Your Lover
- 2014-12-03
- 2014-12-03
Kilka słów może zakończyć romans albo... wskrzesić utraconą miłość.
Romantyczna i wzruszająca powieść o namiętności, zdradzie i bolesnych doświadczeniach, która jest także hołdem oddanym zapomnianej sztuce pisania listów miłosnych.
Ellie, dziennikarka "Nation", trafia w archiwach gazety na tajemnicze i dramatyczne listy miłosne: ślad romansu, jaki na początku lat 60. przeżyła piękna Jennifer, żona biznesmena, z Anthonym, reportażystą. Sama Ellie, związana z żonatym mężczyzną i niepewna swego związku, też porozumiewa się z nim listami. Próbując poznać sekret dawnych kochanków, Ellie coraz lepiej rozumie swoją beznadziejną sytuację. Czy będzie umiała ją rozwiązać?
Kup Ostatni list od kochanka w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Ostatni list od kochanka
Dwie historie, które dzieli odległość czterdziestu trzech lat. Kobiety po przejściach, jedna z amnezją, druga tkwi w toksycznym związku z żonatym mężczyzną. Tak naprawdę wszystko zaczyna się od znalezionych listów w archiwum redakcji, w której pracuje Ellie. Ta historia przypomina mi książki Nicolasa Sparksa, ale Jojo Moyes broni się całością. A dzieje się wiele. Zdrady, nieporozumienia, zawirowania w strefach uczuciowych i kawałki korespondencji, która nie powinna nigdy ujrzeć światłą dziennego. Tutaj ważne są ostatnie rozdziały i sam finał. Moyes pokazuje czytelnikowi miraż,w którym żyje. Nie zawsze tkwienie w przeszłości jest lekiem na teraźniejszość. Wykreowany świat wydaje się być niezwykle realistyczny i jak zwykle bywa u autorki, czytelnik identyfikuje się z postaciami. Pisarka nie daje czytającemu odetchnąć. Każdy rozdział to zamknięta perła, czasami brylant potrzebujący szlifu. Zawsze lśni. Moyes potrafi pisać o trudnych relacjach, o uczuciach i tym, co wydawać się może miłością, a nie zawsze nią jest. Ile jesteśmy zrobić i zaryzykować dla własnego szczęścia i dla dobra drugiej osoby? Nie każdą postać można polubić, niektóre możemy potępić. Jako czytelnicy mamy do tego prawo, o ile nie porównujemy opowieści ze swoim życiem. Czy kobiety wchodzące w romanse z żonatymi mężczyznami mają prawo do szczęścia? jak zwykle Moyes stawia ukryte pytania między słowami. Książka nie jest romansem wbrew temu, co może sugerować tytuł. To powieść obyczajowa o pogubionych i oszukanych, czasami na własne życzenie. Moyes potrafi snuć piękne historie, zapadające w pamięć. Czekam na ekranizację tej książki. Serdecznie polecam.
Oceny książki Ostatni list od kochanka
6836 użytkowników ma tytuł Ostatni list od kochanka na półkach głównych- Przeczytane 3 778
- Chcę przeczytać 2 942
- 2018 157
- 2019 56
- 2021 47
- Z biblioteki 25

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatni list od kochanka
Na końcu się wzruszyłam na tyle, że łzy mi poleciały! Polecam
Na końcu się wzruszyłam na tyle, że łzy mi poleciały! Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie poprowadzone historie głównych bohaterek. Bardzo podobało mi się jak dwie osie czasowe się między sobą przeplatały. W pewnych momentach trochę się dłuży. Motyw pojawiających się listów jest fantastyczny. Czekam na adaptację filmową która ma się pojawić niedługo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie po prostu przeciętna książka. Ani dobra, ani zła. Momentami mnie wciągała, momentami mnie nudziła przewidywalnością. Ale swoją rolę spełniła- chciałam poczytać coś lekkiego, nie wymagającego zbyt wiele myślenia, przykryta kocem w jesienny wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca i emocjonalna historia o miłości i drugich szansach. Fabuła wciąga, choć momentami bywa przewidywalna. Dobra lektura na relaks. Ocena: 7/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzestałam czytać po 17% książki. Skakanie po wątkach przez co bardzo źle się to czyta. Nie ma wyraźnego oddzielenia jakie to czasy. Myślałam, że z moim ebookiem jest coś nie tak, ale przeczytałam opinie i tak ma być przez conajmniej pół książki. Być może w papierowej wersji jest to jakoś lepiej odddzielone. Nie dam rady. Książka przy której można nabawić się przestoju czytelniczego.
Przestałam czytać po 17% książki. Skakanie po wątkach przez co bardzo źle się to czyta. Nie ma wyraźnego oddzielenia jakie to czasy. Myślałam, że z moim ebookiem jest coś nie tak, ale przeczytałam opinie i tak ma być przez conajmniej pół książki. Być może w papierowej wersji jest to jakoś lepiej odddzielone. Nie dam rady. Książka przy której można nabawić się przestoju...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko zaczyna się od pewnego, przypadkowo odnalezionego listu. Początek historii równie popularny, jak bajkowe „za górami, za lasami, za siedmioma rzekami...”
Na szczęście powieść nie jest tak przewidywalna, jak sugerowałby początek. Chociaż nietrudno zgadnąć, że główny wątek stanowi zakazana miłość. Nieplanowana, niewyczekiwana a jednak zjawia się nieproszona i zmienia wszystko. Czy na lepsze? Niekoniecznie.
W powieści Jojo Moyes życie igra z miłością. Uczucie uskrzydla ale również kaleczy, rani, zawodzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa szczęście powieść nie jest tak przewidywalna, jak sugerowałby początek. Chociaż nietrudno zgadnąć, że główny wątek stanowi zakazana miłość. Nieplanowana, niewyczekiwana a jednak zjawia się nieproszona i zmienia...
Po obejrzeniu filmu nie mogło być inaczej, od razu zapragnęłam przeczytać tę książkę. Uważam ją za absolutnie jedną z lepszych w mojej biblioteczce.
Zapamiętam ją na dłuugo...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI bardzo spodobała mi się jedna z wcześniej wystawionych opinii, więc się do niej odniosę - tak, w moim sercu ta Książka też ma specjalne miejsce ❤️
Zapamiętam ją na dłuugo...
Autorka pozostawia też sporo niedopowiedzeń, które później skrupulatnie wyjaśnia. Nie pozostałam z niedosytem, że któryś wątek nie został domknięty i rozstrzygnięty.
Momentami niektóre zbiegi okoliczności wydawały się zbyt niesamowite, mało wiarygodne. Czułam też lekką złość na głównych bohaterów listów - JS i AoH, że pozwolili tej historii na taki bieg kiedy byli młodzi... Wolałam, żeby wszystko ułożyło się inaczej. Ale musiałam pogodzić się z losem, których ich spotkał 🙂
Właśnie za to lubię książki Jojo - choć lektura wymaga nieco wysiłku, żeby wszystko opanować, to później okazuje się przez to niezwykle angażująca i do ostatniej chwili nie mam pojęcia jak się skończy, bo czuję, że może się wydarzyć wszystko. Bardzo pChciałabym dać więcej gwiazdek, bo właściwie od połowy książka już mnie całkiem wciągnęła, jednak pierwsze 200 stron było dość męczące. Długo nie mogła wejść w rytm fabuły z powodu dużego poszatkowania wątków i ciągłych zmian chronologicznych. Momentami gubiłam się, czy dane wydarzenie było przed w*******m JS, czy po... W każdym razie, kiedy już poznałam wszystkich bohaterów i główne wątki, opowieść okazała się niezwykle barwna, wielowymiarowa i ekscytująca. Ciągle nie miałam pojęcia co się wydarzy za moment, a przez złożoność całej historii, trudno było mi cokolwiek przewidzieć.
Bardzo polecam tę książkę, choć dla mnie była ona lekkim wysiłkiem intelektualnym, a nie tylko gładkim letnim czytadełkiem 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://czytomania.wordpress.com/2025/07/27/ostatni-list-od-kochanka-emocjonalna-podroz-przez-czas-i-serce/
Główną bohaterką współczesnej części historii jest Ellie – początkująca dziennikarka, która przypadkowo natrafia na ślad wielkiej, zakazanej miłości sprzed lat. W jej ręce trafiają listy – pełne tęsknoty, namiętności i bólu. Ellie nie potrafi przejść obok nich obojętnie, a jej zawodowa ciekawość szybko przeradza się w osobistą potrzebę poznania prawdy o Jennifer i Anthonym – parze kochanków z lat 50.
Historia toczy się na dwóch płaszczyznach czasowych – współczesność i połowa XX wieku. Choć większość wydarzeń rozgrywa się w przeszłości, autorka pięknie pokazuje, jak wydarzenia sprzed lat wpływają na decyzje i życie współczesnych bohaterów. To także przypomnienie, że możemy – i powinniśmy – uczyć się na błędach innych.
Kocham styl Jojo Moyes – za to, jak pokazuje siłę kobiet, ich emocje, determinację i walkę o szczęście. Tak było i tym razem. Choć początek książki mnie zaintrygował, później fabuła nieco zwolniła i... przyznam szczerze, na moment musiałam sobie zrobić przerwę. Jednak kiedy akcja w końcu się rozwinęła – nie mogłam się oderwać! A każda przerwa w czytaniu wywoływała we mnie złość.
Co ciekawe – mimo że Ellie miała być tą bliższą mi czasowo bohaterką, to to właśnie Jennifer skradła moje serce. Bardziej rezonowała ze mną pod względem charakteru i decyzji, które podejmowała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, jak Wy, ale ja szybciej wybieram książkę na urlop niż samo miejsce, do którego się wybiorę. W tym roku padło na powieść Jojo Moyes Ostatni list od kochanka. I powiem Wam jedno – to była prawdziwa emocjonalna podróż!
Główną bohaterką współczesnej części...
Jojo wspaniale pisze! Cudownie piękna historia...
Jojo wspaniale pisze! Cudownie piękna historia...