Rzeczy, które czynimy z miłości

The Things We Do For Love
2014-11-19
2014-11-19
Zuzanna Henel
Wzruszająca opowieść o magii i sile macierzyństwa, radości z powrotu do domu oraz poświęceniu własnego dobra w imię miłości

Najmłodsza z trzech sióstr Angela DeSaria Malone, zawsze traktowana przez rodzinę jak księżniczka, sądzi, że przyszłość będzie taka, jak sobie zaplanowała: szkoła średnia, college, małżeństwo, macierzyństwo. Tak mniej więcej ułożyło się życie jej sióstr, kuzynów, przyjaciół. Angeli nie wszystko udaje się osiągnąć. Po wielu latach starań o dziecko, idealnie urządzony przez Angelę i jej męża pokój dziecinny nadal stoi pusty, a małżeństwo rozpada się pod ciężarem niespełnionego marzenia.

Po rozwodzie Angie wraca do rodzinnego miasteczka i dołącza do swojej hałaśliwej, kochającej, lekko zwariowanej rodziny. W West Endzie, gdzie życie faluje jak ocean, przynosząc na zmianę radości i kłopoty, zdobywa znów serce mężczyzny, który ją niegdyś kochał... Poznaje też dziewczynę, dzięki której życie zmieni się na lepsze.

Bestsellerowa autorka New York Times'a, Kristin Hannah, dotyka najgłębszych i najwrażliwszych zakamarków serc czytelniczek

Kup Rzeczy, które czynimy z miłości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Rzeczy, które czynimy z miłości

1737 580

Oceny książki Rzeczy, które czynimy z miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzeczy, które czynimy z miłości

Nie jest to najnowsza książka Hannah, ale powiem, że to jedna z lepszych. Bo miewa i gorsze.
Ta jest bardzo wzruszająca, o sile rodziny, o przyjaźni, a nade wszystko o niespełnionym macierzyństwie.
Historia Angie, która po stracie dziecka i rozwodzie wraca do rodzinnego domu, do swojej włoskiej rodziny i próbuje po śmierci ojca pomóc matce i siostrom w utrzymaniu restauracji.
To też historia młodziutkiej Laureen, która ojca nie zna, ma matkę alkoholiczkę i w sumie to na Laureen spoczywa ich egzystencja. Przede wszystkim marzy o dostaniu się na swoją wymarzoną uczelnię, razem ze swoim chłopakiem. Gdy zachodzi w ciążę wszystkie plany młodych ludzi stają się niepewne.

Poruszane tu są bardzo trudne tematy, ale mimo to, książkę czyta się miło i szybko.
Polecam.

Na półkach: , , , , , , , , ,

Przecudna książka, o rodzinie i mocy miłości, o tym, że jest czasem trudna, ale warta wszystkiego.

Historia o dwóch kobietach, ona żona, córka, siostra straciła ciążę, nie mogła mieć dzieci, mąż od niej odszedł, została sama.
I ona nastolatka, biedna, matka alkoholiczka, która ją opuszcza.

Nagle ich drogi się przecinają.

Potrzebowały miłości i bliskości drogiego człowieka, potrzebowały siebie nawzajem.
I trafiły na siebie w momencie, gdy obie były sobie najbardziej potrzebne i dały sobie to co miały najpiękniejsze - serce i miłość.

Bardzo wzruszająca opowieść, na długo zostaje w sercu i w pamięci 🥲💛
Polecam 💚

I ona nastolatka, biedna, matka alkoholiczka, która ją opuszcza.

Nagle ich drogi się przecinają.

Potrzebowały miłości i bliskości drogiego...

Bardzo wzruszająca powieść o trudnych wyborach.

Bardzo wzruszająca powieść o trudnych wyborach.

2886 użytkowników ma tytuł Rzeczy, które czynimy z miłości na półkach głównych
396 użytkowników ma tytuł Rzeczy, które czynimy z miłości na półkach dodatkowych

Okładka książki Grand Central. Historie o wojnie i miłości Melanie Benjamin, Jenna Blum, Kristin Hannah, Amanda Hodgkinson, Pam Jenoff, Sarah Jio, Sarah McCoy, Kristina McMorris, Alyson Richman, Erika Robuck, Karen White
Kristin Hannah
Kristin Hannah
Kristin Hannah jest amerykańską pisarką. Jest absolwentką Wydziału Prawa Uniwersytetu w Waszyngtonie. Pierwszą pracę podjęła w agencji reklamowej, ale po zakończeniu studiów i uzyskaniu uprawnień, pracowała w zawodzie prawnika psychiatry aż do momentu, gdy została pisarką. Swoją pierwszą powieść napisała podczas zagrożonej ciąży, która wymagała od niej wielu miesięcy leżenia. Światowa kariera Kristin Hannah Pierwsza powieść Kristin Hannah pod tytułem "Wspólnicy" została wydana w 1991 roku. Rok później miała swoją premierę miała "Wyprawa". Do jej najbardziej popularnych dzieł należy dramat historyczny "Słowik" wydany w 2015 roku. Książka bardzo szybko trafiła na listę bestsellerów i została przetłumaczona na wiele języków. W 2017 roku wyszła równie poruszająca powieść "Wielka samotność". Szereg nagród za twórczość literacką Książki Kristin Hannah cieszą się ogromną popularnością. „Słowik” przez ponad 20 tygodni utrzymywał się na liście bestsellerów New York Timesa. Został doceniony również przez czytelników w Polsce, gdzie wygrał plebiscyt serwisu Lubimyczytać.pl na Książkę Roku 2016. Autorka zdobyła również wiele innych prestiżowych nagród, jak na przykład Nagrodę Złotego Serca, czy National Reader's Choice.

Pod osłoną deszczu Jojo Moyes
Pod osłoną deszczu
Jojo Moyes
Powieść „Pod osłoną deszczu” ma szczególne miejsce w dorobku Jojo Moyes, gdyż to właśnie ta historia stanowiła jej literacki debiut, w którym autorka po raz pierwszy tak dojrzale nakreśliła motywy powracające później w jej największych bestsellerach. Pisarka rezygnuje z prostych schematów literatury obyczajowej na rzecz wielowarstwowej sagi o trzech pokoleniach kobiet z rodziny Ballantyne, uwięzionych w pułapce wzajemnych uprzedzeń i niewypowiedzianych żalów. Akcja zawiązuje się w momencie, gdy zbuntowana nastolatka Sabine zostaje wysłana do surowego, tradycyjnego domu dziadków w Irlandii, co staje się iskrą zapalną do konfrontacji między nią, jej matką Kate oraz babką Joy. Moyes z niezwykłą precyzją odmalowuje emocjonalny chłód panujący w rodzinnej posiadłości, sugerując czytelnikowi, że pod maską sztywnej etykiety kryją się głębokie rany z przeszłości. Kluczowym elementem narracji są retrospekcje przenoszące nas do Hongkongu lat 50., gdzie młoda Joy doświadczyła namiętności i traumy, które na zawsze zamknęły jej serce na okazywanie czułości. Autorka stawia w centrum bolesną anatomię macierzyństwa, analizując, jak błędy wychowawcze i brak komunikacji są dziedziczone przez kolejne pokolenia niczym klątwa. Dopiero obecność Sabine, która jako outsiderka nie boi się zadawać trudnych pytań, pozwala na powolne kruszenie murów obronnych Joy. Irlandzki krajobraz, pełen mgieł i deszczu, staje się idealnym tłem dla tej melancholijnej opowieści o poszukiwaniu porozumienia. Moyes udowadnia, że dom nie jest jedynie dachem nad głową, ale przestrzenią, w której prawdziwe „schronienie przed deszczem” znajduje się dopiero wtedy, gdy odważymy się na bezwzględną szczerość i wybaczenie. To poruszające studium empatii pokazuje, że zrozumienie cudzej historii jest jedyną drogą do uzdrowienia własnych relacji. Oczywiście polecam, bo zawiera wszystkie charakterystyczne dla Moyes ingrediencje w najlepszych proporcjach.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na73 miesiące temu
Tu i teraz Santa Montefiore
Tu i teraz
Santa Montefiore
Santa Montefiore to marka sama w sobie – nazywana często następczynią Rosamunde Pilcher, od lat dostarcza czytelnikom epickie romanse i sagi historyczne, w których malownicze krajobrazy splatają się z wielkimi namiętnościami. W swojej powieści „Tu i teraz” autorka odchodzi jednak od egzotycznych scenerii Argentyny czy wybrzeży Włoch na rzecz angielskiej prowincji i bardziej kameralnego, współczesnego dramatu. Choć warsztat Montefiore pozostaje nienaganny, efekt końcowy budzi jedynie umiarkowany entuzjazm. Główną bohaterką powieści jest Marigold, kobieta w dojrzałym wieku, która stanowi centrum wszechświata dla swojej rodziny i lokalnej społeczności w urokliwym miasteczku St. Jude. Marigold prowadzi sklep wielobranżowy, kocha swoje dorosłe córki i dba o dom, będąc uosobieniem stabilizacji. Jej życie zostaje jednak wystawione na próbę, gdy zaczyna dostrzegać u siebie pierwsze niepokojące objawy: zapominanie imion, gubienie kluczy, luki w pamięci, które początkowo kładzie na karcz karbu roztargnienia. Diagnoza okazuje się bezlitosna – wczesne stadium choroby Alzheimera. Fabuła koncentruje się na tym, jak ta wiadomość redefiniuje życie Marigold i jej bliskich. Córki bohaterki, Daisy i Bea, zmagają się z własnymi problemami uczuciowymi, a choroba matki zmusza je do nagłego dorośnięcia i przewartościowania dotychczasowych priorytetów. To opowieść o powolnym znikaniu, o traceniu kontroli nad własną historią i o tym, jak „tu i teraz” staje się jedyną walutą, jaką bohaterka może jeszcze dysponować. Recenzja: Poprawny dramat w cukierkowej oprawie (6/10) „Tu i teraz” to powieść, którą czyta się szybko i z pewnym wzruszeniem, jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że Montefiore potraktowała bardzo trudny temat w sposób nieco zbyt bezpieczny. Autorka ma tendencję do nadmiernego upiększania rzeczywistości, co w przypadku tak bolesnego tematu jak demencja, momentami zgrzyta. Niezaprzeczalnym atutem książki jest kreacja samej Marigold. Montefiore z dużą empatią opisuje wewnętrzny lęk osoby, która czuje, że traci grunt pod nogami. Fragmenty dotyczące jej dezorientacji są najbardziej poruszającymi punktami powieści. Autorka świetnie radzi sobie również z opisem dynamiki rodzinnej – tarcia między siostrami i bezradność męża Marigold są nakreślone wiarygodnie i potrafią wywołać u czytelnika autentyczny smutek. Problemem „Tu i teraz” jest jej przewidywalność. Wątki poboczne, dotyczące miłosnych rozterek córek, wydają się momentami wręcz banalne i niepotrzebnie odciągają uwagę od głównego dramatu. Montefiore operuje językiem, który bywa zbyt sentymentalny, a rozwiązanie niektórych konfliktów następuje w sposób nazbyt gładki i „książkowy”. Brakuje tu surowości, która nadałaby opowieści większy ciężar gatunkowy. Dla stałych czytelniczek autorki może to być zaleta, jednak dla osób szukających głębszej analizy psychologicznej, lektura może wydać się zbyt powierzchowna. „Tu i teraz” to solidne czytadło z wyższej półki, które spełnia swoją rolę jako wyciskacz łez, ale nie wnosi niczego nowego do literatury podejmującej temat choroby Alzheimera. To książka o ważnych sprawach, podana w bardzo przystępnej, wręcz ugrzecznionej formie. Można ją przeczytać z przyjemnością w jeden weekend, ale prawdopodobnie równie szybko jak Marigold swoje klucze, czytelnik zapomni o szczegółach tej historii po odłożeniu jej na półkę.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na62 miesiące temu
Wyspa Victoria Hislop
Wyspa
Victoria Hislop
„Wyspa” Victorii Hislop to książka, która porusza czytelnika do głębi i nie pozwala o sobie zapomnieć. To opowieść pełna bólu, tęsknoty i niesprawiedliwości, ale jednocześnie nadziei i siły, jaką potrafi mieć człowiek nawet w najbardziej dramatycznych okolicznościach. Autorka splata losy kilku pokoleń, tworząc opowieść o miłości, stracie, tajemnicach rodzinnych oraz walce z wykluczeniem. Główna bohaterka, Alexis Fielding, przybywa na Kretę, aby poznać historię swojej rodziny. To właśnie ta podróż staje się pretekstem do odkrycia dramatycznych losów jej przodków, związanych z kolonią trędowatych na Spinalondze. Hislop w niezwykle sugestywny sposób opisuje życie osób dotkniętych chorobą – ich strach, ból, ale też codzienne radości i pragnienie normalności. Dzięki temu czytelnik może spojrzeć na trąd nie tylko jako na chorobę, lecz także jako na źródło społecznego odrzucenia. Ogromnym atutem książki jest realistyczne tło historyczne oraz plastyczne opisy Grecji, które sprawiają, że czytelnik niemal czuje zapach morza i atmosferę śródziemnomorskich miasteczek. Styl autorki jest przystępny, a jednocześnie emocjonalny, co sprawia, że powieść czyta się z dużym zaangażowaniem. „Wyspa” to nie tylko saga rodzinna, ale również refleksja nad tym, czym jest godność, miłość i odwaga w obliczu cierpienia. Książka skłania do zadumy i pozostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury. Zdecydowanie polecam ją wszystkim, którzy cenią wzruszające historie oparte na prawdziwych wydarzeniach i interesującym tle historycznym. „Wyspa” to książka o miłości silniejszej niż choroba i izolacja, o odwadze bycia sobą oraz o potrzebie akceptacji. To lektura, która skłania do refleksji nad kruchością życia i uczy empatii wobec drugiego człowieka. Zdecydowanie polecam!
venezja1983 - awatar venezja1983
Pięćdziesiąt imion deszczu Asha Lemmie
Pięćdziesiąt imion deszczu
Asha Lemmie
„Żaden z ciebie śliczny kwiat Orientu. Jesteś chwastem” - słyszała to, czuła i widziała w rzucanych jej ukradkiem spojrzeniach. Miała być posłuszna. Zawsze. Zamilcz, wykonaj, nie sprzeciwiaj się. Ważniejszy od posłuszeństwa jest tylko oddech,  powiedziała jej po raz ostatni matka i zniknęła. Zostawiła ją u progu rodu Kamizów. Świata, w którym nieślubne dziecko zawiniło tym, że się urodziło, i pozbawia się je życia, a mieszanka ras zasługuje na największą pogardę. Ona jednak pozostaje przy życiu. Staje się zamkniętym bękartem na poddaszu, lecz to dopiero początek zła, z którym przyjdzie jej stanąć oko w oko. „Pięćdziesiąt imion deszczu”  Ashy Lemmie to powieść, którą pochłonęłam. Uwielbiam moment, gdy czytanie zamienia się w znikanie. Jakby historia otwierała przede mną ramiona, pozwalała się rozgościć i częstowała bez opamiętania. Rozbudowana fabuła i emocjonalny styl autorki złożyły się na perfekcyjnie dopracowaną całość. Ta książka była jak sinusoida. Bohaterka spadała w przepaść, by później próbować się z niej wydostać, a czytelnik intensywnie towarzyszył jej w tym procesie. Nic nie było tu powierzchowne. Cechy bohaterów, dialogi, uczucia, wszystko nasycone wyjątkową głębią. Relacje, nawet te najpiękniejsze, nie były przesłodzone, dzięki czemu z powieści biła autentyczność. Okrutność wynikająca z cech kulturowych, przekonań i podziałów społecznych budziła bunt i poczucie niesprawiedliwości. Myślę, że o tej książce mogłabym pisać długo. Zakończenie również wywołało we mnie wiele emocji. Byłam niemal zła, przede wszystkim zagubiona, że wszystko potoczyło się w ten sposób. To właśnie na ostatnich stronach przestałam ufać bohaterce. Zawahałam się, czy rzeczywiście uda jej się żyć według tego, co wypracowała na bazie własnych doświadczeń i przekonań, czy jednak nieświadomie powieli doskonale znany jej schemat.
Kinga - awatar Kinga
oceniła na93 miesiące temu
Paryska krawcowa Fiona Valpy
Paryska krawcowa
Fiona Valpy
To piękna opowieść o sile prawdziwej przyjaźni, która potrafi przetrwać nawet najgorsze piekło. Paryż, 1940 roku. Trzy kobiety Claire, Mireille i Vivienne mieszkają na poddaszu, w budynku, w którym pracują jako krawcowe. Wojna trwa w najlepsze, a każda z nich chce zrobić wszystko, aby skrócić to okrucieństwo, które trawi Europę. Współpraca z ruchem oporu to jedyne wyjście, aby móc chociaż w jakimś stopniu przysłużyć się zakończeniu wojny. Nie jest to łatwe, ponieważ w okupowanym Paryżu, naziści posuwają się do coraz okrutniejszych działań, aby pozbyć się niewinnych ludzi. Gdy trzy przyjaciółki staną oko w oko z wrogiem, będą musiały podejmować najtrudniejsze w życiu decyzje, aby przeżyć, a przede wszystkim, żeby ratować siebie nawzajem. Chęć i wola walki jest silniejsza niż strach, dlatego nawet gdy dosięga je śmiertelne niebezpieczeństwo, nie mają zamiaru się poddać. Paryż, rok 2017. Harriet jest wnuczką Claire. Przybyła do Francji, aby spełnić swoje marzenia, ale przede wszystkim przywiodło ją tutaj zdjęcie, które przedstawia jej babcię i dwie nieznajome kobiety. Los sprawia, że zaczyna pracę w tym samym budynku, w którym pracowała jej babcia przy Rue Cardinale. To właśnie sprawia, że Harriet, chce poznać losy swojej babci i jej przyjaciółek. Kiedy zagłębia się w historię, okazuje się, że historia jej babci jest znacznie bardziej skomplikowana niż jej się wydawało, a ona poznaje także prawdę o sobie samej. Historia Claire odkryje przed nią wydarzenia, o których nie miała pojęcia, a ona dzięki temu, będzie mogła zrozumieć, dlaczego jej życie było pełne niepowodzeń i traum. To właśnie przyjazd do Francji pomoże jej odnaleźć siebie i rozpocząć prawdziwe życie. Los lubi zaskakiwać, a Harriet na własnej skórze przekona się, jak zaskakujące potrafi być życie, a losy kilku pokoleń mogą się przeplatać, zataczając koło. Jest to trudna lektura, o okrucieństwach wojny, jakie naziści wyrządzili ludziom w okupowanych państwach. Opisy morderczej pracy w obozach, dramatycznych przesłuchań i warunków życia, a także traktowania ludzi zarówno w obozach jak i zwykłych obywateli pozwalają znaleźć się w samym centrum tych wydarzeń i poczuć dreszcz strachu, a przede wszystkim gorycz i złość jaką czuły Claire, Mireille i Vivienne przeżywając piekło na ziemi. Najważniejsze w tej historii jest to, że wtedy ludzie znacznie bardziej doceniali wartości i małe rzeczy, które teraz są dla nas tak oczywiste, że czasami zapominamy o tym co jest naprawdę ważne w życiu.
kingakolpacz - awatar kingakolpacz

Cytaty z książki Rzeczy, które czynimy z miłości

Najdłuższe podróże zaczynają się od małego kroczku.

Najdłuższe podróże zaczynają się od małego kroczku.

Kristin Hannah Rzeczy, które czynimy z miłości Zobacz więcej

Miłość może pomóc nam przejść przez najtrudniejsze doświadczenia życiowe, może też być sama takim doświadczeniem.

Kristin Hannah Rzeczy, które czynimy z miłości Zobacz więcej

Czas leczy złamane serca. Rany zabliźniają się, pamięć pozostaje ale blednie. Uświadamiasz sobie, że minęła godzina bez myślenia o swych troskach, potem dzień.

Rozwiń