Zabij, jeśli potrafisz!

Okładka książki Zabij, jeśli potrafisz! autorstwa Susanne Mischke
Okładka książki Zabij, jeśli potrafisz! autorstwa Susanne Mischke
Susanne Mischke Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Töte, wenn Du kannst!
2014-10-01
2014-10-01
Jak daleko można się posunąć, by uratować własne dziecko?...

Tince Hansson przytrafia się najstraszniejszy koszmar każdej matki. Podczas zakupów w hali targowej na jeden fatalny moment spuszcza z oczu swoją śpiącą córkę. Kiedy się odwraca, Lucie już nie ma, jakby zapadła się pod ziemię... Mijają cztery lata. Przykurzona już sprawa zaginięcia Lucie nurtuje komisarza Gregora Forsberga, który wznawia śledztwo. Kiedy do pomocy zostaje przydzielona mu dziwna policjantka Selma Valkonen, w sprawie zaczyna się coś ruszać. W tym samym czasie ojciec Lucie otrzymuje anonimową wiadomość: "Chcesz swoją córkę z powrotem? Wiem, gdzie jest Lucie...". Chcąc odnaleźć ukochaną córkę, będzie musiał posunąć się do niewyobrażalnych czynów.

Precyzyjnie skonstruowana intryga oraz wielowątkowa i poruszająca fabuła sprawia, że Zabij, jeśli potrafisz! jest kryminałem z najwyższej półki.

Kup Zabij, jeśli potrafisz! w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zabij, jeśli potrafisz!

2096 1787

Oceny książki Zabij, jeśli potrafisz!

Opinie i dyskusje o książce Zabij, jeśli potrafisz!

nawet spoko.

nawet spoko.

Przeciętność , typowy szwedzki kryminał . Ot przeczytane zaliczone i pewnie po jakimś czasie zapomniane .

„Zabij, jeśli potrafisz!” Susanne Mischke.

Kiedy bez śladu znika z wózka malutka Lucie, sprawa trafia na biurko komisarza Forsberga i młodej, choć dziwacznej policjantki Selmy. Pomimo licznych poszukiwań, zaangażowanych w sprawę policjantów, zaginięcie dziewczynki pozostaje nieodgadnioną zagadką.
Mijają 4 lata.
Ojciec zaginionej Lucie otrzymuje informację mówiącą o tym, że jego córka żyje, ale jeśli chce ją zobaczyć, musi sam popełnić samobójstwo.
Czy zdesperowany ojciec będzie w stanie podsunąć się do ostateczności, aby odzyskać własne dziecko?
Ile jest w stanie zrobić rodzić?

"Zabij, jeśli potrafisz!" to kryminał z elementami powieści sensacyjnej i psychologicznej, niestety z początku dość chaotyczna poprzez ilość przewijanych się w niej bohaterach. I według mnie to jedyny minus.
Interesująca fabuła, doskonale zaplanowana i perfekcyjnie poprowadzona manipulacja. Przewijające się intrygi są doskonale dopracowane. Lekkie pióro autorki i doskonała narracja pozwala przebrnąć przez książkę z błyskawiczną szybkością i oczywiście przyjemnością. Pomimo panującego na początku chaosu z bohaterami, są oni różnorodni i dobrze wykreowani.

„Zabij, jeśli potrafisz!” Susanne Mischke.

Mijają 4 lata.
Ojciec zaginionej Lucie otrzymuje informację mówiącą o tym,...

303 użytkowników ma tytuł Zabij, jeśli potrafisz! na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Zabij, jeśli potrafisz! na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zabij, jeśli potrafisz!

Czytelnicy Zabij, jeśli potrafisz! przeczytali również

Gdzie kończy się cisza? C.L. Taylor
Gdzie kończy się cisza?
C.L. Taylor
„Gdzie kończy się cisza?” to historia Susan, której nastoletnia córka zapada w śpiączkę po tajemniczym wypadku. Zdania są podzielone – próba samobójcza czy nieudane zabójstwo? Susan nie ustaje w próbach odkrycia prawdy, a jednocześnie uświadamia sobie, jak niewiele wie o własnym dziecku. Zmuszona jest też zmierzyć się z demonami przeszłości, które zaczynają wracać. Muszę przyznać, że ta historia wciągnęła mnie już od pierwszych stron. Autorka umiejętnie buduje napięcie, stopniowo wprowadzając nowe tropy i pytania bez odpowiedzi. Nie mogłam odłożyć książki – tak bardzo chciałam dowiedzieć się, co naprawdę spotkało 15-letnią Charlotte. Styl jest lekki i przystępny, dzięki czemu powieść czyta się bardzo szybko. Próbowałam sama łączyć fakty, ale nie jest to łatwe – pojawiające się informacje często podważają wcześniejsze wnioski i sprawiają, że czytelnik zaczyna wątpić w to, co jest prawdą, a co tylko iluzją. Nie ma tu zbędnych elementów, które mogłyby nużyć, za to pojawiają się momenty pełne emocji – takie, przy których serce bije szybciej, a po plecach przechodzą dreszcze. To najlepszy dowód na to, że thriller spełnia swoje zadanie. Finał dobrze spina wszystkie wątki. To opowieść o braku komunikacji między rodzicem a dzieckiem, o konsekwencjach wyborów i o tym, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość. Mimo że pod koniec można się domyślić rozwiązania, spędziłam z tą książką bardzo dobry czas i zdecydowanie ją polecam.
COOL-turowo - awatar COOL-turowo
O krok za daleko Tina Seskis
O krok za daleko
Tina Seskis
Powieść opisuje Emily, żonę i matkę, która pewnego dnia pakuje się i bez słowa rzuca wszystko – dom, rodzinę i dotychczasowe życie. Pod zmienionym nazwiskiem przeprowadza się do Londynu, by zacząć od zera. Od początku widać, że decyzja Emily jest podyktowana cierpieniem, próbą ukarania się i ucieczką przed tragedią. Jaką? Tę informację autorka trzyma w tajemnicy niemal do końca. Niezwykle zręcznie wprowadza czytelnika w błąd, który dostrzec można dopiero pod koniec powieści. Narracja pierwszoosobowa z perspektywy Emily jest przeplatana wydarzeniami z przeszłości, opisywanymi w trzeciej osobie – co wzmacnia wrażenie odcięcia bohaterki od dawnego życia. Cały czas jednak pozostaje pytanie – dlaczego? Odpowiedź pojawia się dopiero pod koniec powieści – wtedy też następuje lawina kolejnych wydarzeń – przypomina to nieco fajerwerki. Zakończenie jest ciekawe i zaskakujące – po zamknięciu książki potrzeba trochę czasu, żeby poukładać sobie całość. Mam jednak wrażenie, że końcowe wydarzenia dzieją się zbyt szybko. Klasyfikacja – sensacja. Opis okładkowy – thriller psychologiczny. Jak dla mnie – powieść psychologiczna. Wątki sensacyjne pojawiają się w śladowych ilościach. Nie rozumiem tylko listy „Pytań do dyskusji”, zamieszczonych na samym końcu. Pytania są natrętnie moralizatorskie, a jednocześnie infantylne (np. „Co sądzisz o postawie Emily?”, „Co sądzisz o motywacjach, którymi kieruje się Angel?”). Powieść natomiast jak najbardziej zasługuje na uwagę.
BookowyLas - awatar BookowyLas
Zamknij oczy Sophie McKenzie
Zamknij oczy
Sophie McKenzie
„Zamknij oczy” to pełen napięcia thriller psychologiczny autorstwa brytyjskiej pisarki Sophie McKenzie, znanej głównie z powieści młodzieżowych. Tym razem autorka wkracza w mroczniejsze rejony literatury, tworząc historię, która gra na emocjach, miesza tropy i trzyma w niepewności aż do ostatnich stron. Główna bohaterka, Geniver Loxley, od ośmiu lat zmaga się z traumą po rzekomej śmierci swojego dziecka – córeczki Beth, która miała umrzeć tuż po porodzie. Pewnego dnia do drzwi Geniver puka nieznajoma kobieta, która twierdzi, że dziecko wcale nie zmarło, lecz zostało odebrane i ukryte. Ta szokująca informacja stawia całe życie Geniver na głowie i popycha ją do niebezpiecznego śledztwa. Czy można ufać obcej kobiecie? Czy to możliwe, że jej mąż, lekarze i bliscy przez lata ją okłamywali? McKenzie umiejętnie buduje napięcie, pokazując, jak cienka jest granica między rzeczywistością a paranoją. Narracja prowadzona z perspektywy Geniver wciąga w jej świat lęków, rozpaczy i rosnącego szaleństwa. Czytelnik z jednej strony kibicuje jej desperackiemu poszukiwaniu prawdy, z drugiej – zaczyna się zastanawiać, czy bohaterka nie traci kontaktu z rzeczywistością. Autorka doskonale wykorzystuje schematy thrillera domowego – z tajemnicami w małżeństwie, manipulacją i pytaniami o zaufanie. Akcja rozwija się stopniowo, aż do zaskakującego i kontrowersyjnego zakończenia, które może podzielić czytelników. Ale mi dało dużo satysfakcji.
magdalena - awatar magdalena
oceniła na81 rok temu
Laura J.K. Johansson
Laura
J.K. Johansson
Co się stało z Laurą i czy ktokolwiek mówi prawdę. Finlandia. Małe miasteczko, jakich tam pełno; hermetyczne środowisko; sekret, który zdają się znać wszyscy, ale nikt się do tego nie przyznaje przed nikim. W dziwnych okolicznościach znika młoda dziewczyna, a każdy ma własną teorię na ten temat. Spory krąg podejrzanych poszerza się z kolejną przedstawianą nam postacią, a sytuacja wcale nie zmierza do szczęśliwego rozwiązania. Opowieść się sączy, a my obserwujemy, jak nieformalna zmowa milczenia wprowadza śledztwo na mieliznę, jak tajemnica Poliszynela obraca w pył rozwiązanie zagadki. Ja uwielbiam skandynawski klimat w kryminałach, nawet jeśli nie są wylotem na księżyc, ponieważ odnoszę wrażenie, że tam wszystko sprzyja scenom zbrodni. Sama mentalność Skandynawów i ich wyalienowanie (pozorne, stereotypowe, ale pokutujące w świadomości „nie-Skandynawów”) otwiera autorom kryminałów wiele drzwi do budowania postaci, bo nie jest trudno nam uwierzyć, że każdy jest podejrzany. Tak jest też w Laurze. Angażujemy się w sytuacje między mieszkańcami Palokaski, w których narrator nas przekonuje, że są oni zamieszani w zniknięcie dziewczyny, ale też widzimy momenty, w których z kolei odżegnują się od jakiegokolwiek bliższego związku z Laurą. Do tego obie strony są równie wiarygodne jak niewiarygodne. Czytając Laurę miałam ciągłe poczucie, że za oknem jest ciemno – u mnie, u bohaterów – że wszyscy szukamy po omacku, w dodatku w dziwnym poczuciu stresu, obawy nie o to, że nie znajdziemy sprawcy, ale o to, że go znajdziemy. Miałam też poczucie, że uczestnicy tych wydarzeń niczego sami nie mówią wprost – ta książka nie jest bardzo obszerna – a to czytelnik wyciąga wnioski (jak zakładam) błędne. Snujemy domysły w oparciu o coś niesformalizowanego. O plotki, podejrzenia mieszkańców, jakieś zadawnione krzywdy, które w ogóle nie muszą mieć odzwierciedlenia w tej historii, ale tkwią tak głęboko w tej społeczności, że właśnie przy takiej tragedii wychodzą na jaw. I mimo, że niewiele tu się dzieje, nie ma wielu warstw, w których poznajemy dziesiątek osób i ich powiązań, koligacji rodzinnych i nie buduje się narracji na poziomie biblijnym, to jednak zawieszona ciągle siekiera spina do dalszego czytania i nie pozwala spokojnie odłożyć książki. Ciekawą rzeczą jest to, że ja nie lubię bohaterów tej powieści. Żadna z tych postaci nie jest tą, z którą bym się utożsamiła. Jednak nie uznaję tego za wadę – uważam, że to celowy zabieg, żeby do końca trzymać mnie w szachu, w przekonaniu, że nie ma tutaj kryształowych postaci. Wszyscy kłamią? Czy wszyscy mówią prawdę, a ja widzę tylko jej część? A może nikt nie zna prawdy, a ubiera konfabulacje w rzeczowe zapewnienia? Autorzy wyzywają czytelnika na pojedynek, czy damy się ograć czy na jesteśmy odporni na blef. Po tym tomie bardzo widać, że historia Laury to początek większej całości i że całą tajemnicę Palokaski poznamy z jej końcem. Ale moim zdaniem warto. Ta powieść naprawdę wciąga, kupuje klimatem, intryguje normalnością. Polecam!
fmds - awatar fmds
Patrz na mnie Jessica Treadway
Patrz na mnie
Jessica Treadway
Trzy lata wcześniej życie Hanny obróciło się w proch. Jej mąż zostaje zabity a ona sama brutalnie pobita w trakcie napadu na ich dom w Święto Dziękczynienia. Za sprawcę został uznany były chłopak ich młodszej córki, Dawn. Teraz ubiega się o apelację. Dla Hanny to jest szok. Nie pamięta nic z wydarzeń tej dramatycznej nocy. Podejmuje jednak próbę aby odtworzyć ciąg wydarzeń, który mógł doprowadzić do tragedii. Równocześnie z wnioskiem o apelację, do domu po trzyletniej nieobecności wraca Dawn. Dziewczyna pozornie jest taka jak zawsze ale Hanna nie może pozbyć się niepokojącego przeczucia. Czy jej córka była zamieszana w śmierć ojca i pobicie matki? Jakie tajemnice skrywa? Co chowa się za pozornym spokojem. W powietrzu czuć nadciągającą burzę. Czy jeszcze bardziej dotknie, już i tak boleśnie doświadczoną rodzinę? ,,Patrz na mnie" ma specyficzną konstrukcję. Praktycznie od początku można domyślić się co się wydarzyło w noc po Święcie Dziękczynienia. Diabeł jednak tkwi w szczegółach, motywacjach, niewinnym ciągu splotów wydarzeń, które tak a nie inaczej ukierunkowały postaci. To nie jest nagły wybuch agresji. To raczej wieloletnie, metodyczne narastanie emocji, uprzedzeń, błędnych decyzji i wzajemnego niezrozumienia. Doskonale widać jak bohaterowie wzajemnie się mijają w poglądach i zachowaniach co odbija się na najsłabszym ogniwie, które jest słabsze i bardziej podatne na manipulacje. Hanna aby dotrzeć do wspomnień z tragedii opowiada swoją historię od tyłu. Najpierw poznajemy skutek by potem coraz głębiej zanurzać się w przyczyny. Cały czas po skórą czuć pulsujące emocje. Jest jasnym, że od tragedii nie da się uciec. Ona się wydarzyła. On narastała i eskalowała. ,,Patrz na mnie" to nie jest książka, która na zawsze zapadnie w pamięć ale i tak kawał niezłego thrillera psychologicznego. Zagląda za zasłonę, pokazuje zupełnie inne oblicze pozornie zwyczajnej rodziny. Odsłania demony jakie nią targają i pokazuje jak zupełnie niewidoczna dla wszystkich może narastać nienawiść. Warto sięgnąć i poświęcić jej powieści popołudnie lub dwa.
deana - awatar deana
oceniła na64 lata temu

Cytaty z książki Zabij, jeśli potrafisz!

Dodaj cytat z książki Zabij, jeśli potrafisz!