ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać411
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Zacznij od nowa, Zuzanno

- Zuzanna (tom 2)
- 2014-10-01
- 2014-10-01
Kontynuacja powieści Sama tego chciałaś, Zuzanno.
Porzucona przez męża Zuzanna nie traci nadziei, że małżonek odzyska rozum i wróci na łono rodziny. W nowej sytuacji trzeba się jednak odnaleźć, co nie jest łatwe, bo w kierunku kochanki odpłynęły z mężem także i pieniądze. Zuzanna nie ma zatem wyjścia - zrzuca kapcie, zakłada buty na obcasie, wciska się w elegancki żakiet i rusza na podbój świata (biurowego, aplikując na najniższy szczebel). Kiedy udaje jej się stanąć na nogi (całkiem zgrabne, bo ze stresu zdążyła zeszczupleć) i zaczyna wszystko od nowa, pojawia się skruszony mąż...
Kup Zacznij od nowa, Zuzanno w ulubionej księgarnii
Oceny książki Zacznij od nowa, Zuzanno
155 użytkowników ma tytuł Zacznij od nowa, Zuzanno na półkach głównych- Przeczytane 78
- Z biblioteki 3
- Obyczajowe 2
- 2023 2
- 2016 2
- Powieść obyczajowa 1

Cytaty z książki Zacznij od nowa, Zuzanno
Po pierwsze: miłość łączy serca i rozpala w nich żar, a moje pod tym kątem jest chłodne, za co serdecznie go przepraszam.
Po drugie: nie ma jednak czego żałować, ponieważ miłość jednostronna bywa szkodliwa, będąc zródłem przróżnych niezdrowych frustracji. A mnie zależy na jego zdrowiu, bo choć go nie kocham, to bardzo lubię.
Po trzecie: zawsze pożyteczna jest natomiast przyjazń, dlatego wrota mojej przyjaznej duszy pozostają dla jego przyjazni szeroko otwarte.
Po drugie: n...
- Wierzysz w miłość? - spytał nieoczekiwanie, będąc już prawie za drzwiami.
Pomyślałam o córkach, za którymi skoczyłabym w ogień piekielny.
Pomyślałam o ojcu, któremu wybaczyła po dwudziestu latach.
Pomyslałam o Grześku, który coraz częściej zajmuje moje myśli.
Pomyślałam o rodzicach, którzy po dwóch dekadach znowu się połączyli.
- Wierzę - odparłam stanowczo.
- Wierzysz w miłość? - spytał nieoczekiwanie, będąc już prawie za drzwiami.
Pomyślałam o córkach, za którymi skoczyłabym w ogień pieki...
Zerknęła na niego podejrzliwie. Jej doświadczenia z Witkiem były zgoła inne niż dzisiejsze i nie bardzo wiedziała, jak ma na niego reagować. Dotychczas narzucal tempo, podnosił krzyk, dowalał, ochrzaniał, szydził, patrzył z góry, no po prostu gruba rura i duży kaliber. A tu proszę... potakiwanie, upraszanie, skamłanie, kapitulacja... pełny zestaw zachowań sprzecznych z jego naturą. I tylko ten stary zimny błysk w oczach... wcześniej czuła przez skórę, że coś kombinuje, teraz zyskała pewność, ostatnią koszulę by za tę pewność oddała. W zasadzie to olewała, ale szlag ją zaczął trafiać, bo kombinował w tak mało inteligentny sposób.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zacznij od nowa, Zuzanno
Druga część wcale bardziej mi się nie spodobała. Dla oderwania po mocnym kryminale można przeczytać, ale jak dla mnie przekombinowana. Główna bohaterka sama nie wie już czego chce. Irytująca, a niektóre zachowania wręcz szczeniackie jak na dojrzałą kobietę z bagażem doświadczeń .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że wiele zbyt długich przemyśleń życiowych bohaterki, aż do znudzenia. Fabuła może być, ale zbyt rozwleczone wszystko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część przygód bohaterki Zuzanny.Porzucona przez męża straciła resztke nadziei na powrót swojego ukochanego męża, ona już myśli,że jej
małżonek wróci do niej i na łono natury.
Zuza zrzuca swe kapcie zakłada elegancki żakiet,ubiera buty na obcasie rusza na podbój świata,ze stresu zdążyła już zeszczupleć.
Historia powiedziawszy zabawna,dowcipna i świetna,pochłonęłam powieść powoli,zaczytałam się w niej,wciąga,dużo humoru.
Ciekawa,rewelacyjna książka,mnie się podobała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomałżonek wróci do niej i na łono natury.
Historia powiedziawszy zabawna,dowcipna i świetna,pochłonęłam...
Czyta się lekko...choć czasem przeskoki akcji są tak niespodziewane,że trzeba się zastanawiać "co autor miał na myśli".Być może jest to trochę wina redakcji -brakuje przerywników oddzielających części tekstu.Książka broni się wartką akcją i skrzącym dowcipem - teksty są czasami "mocne".Miła rozrywka na niedzielne popołudnie..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się , ale nie tak żeby jednym tchem .
Ja nie polecam przeczytałam do połowy :)
Czyta się , ale nie tak żeby jednym tchem .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa nie polecam przeczytałam do połowy :)
" ...
Hm. Zaczać od nowa? Z nowym partnerem i nowymi, a jakby starymi problemami?
Nie, dziękuję. Już to przerabiałam.
Jednak z drugiej strony "wczoraj" nigdy nie wraca, a prawo do życiowych zmian jest prawem każdego cłowieka. Może warto z niego skorzystać?
Tak. Warto. A więc pora zapracować na nowe, przyjemne wspomnienia ..."
" ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- A w ogóle to pomyslałaś o tym, żeby zacząć wszytko od nowa? Jako twój długoletni przyjaciel dodam, że gdyby tak, to tym razem wybierz mądrze, nie na miłosnym rauszu. Najpierw zgłoś się na odwyk i odtruj się - poradził mi moimi własnymi słowami.
Hm. Zaczać od nowa? Z nowym partnerem i nowymi, a jakby starymi problemami?
Nie, dziękuję. Już to przerabiałam.
Jednak z...
Jakoś przemęczyłam drugą część losów Zuzanny. Być może właśnie cz.2 jest odrobinę ciekawsza niż cz.1, ale nie poraża ;)