Najwybitniejsze kobiety w psychologii XX wieku

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2014-09-17
- 2014-09-17
Zapewne każdy z nas jest w stanie wymienić kilka nazwisk osób, które w szczególny sposób zapisały się na kartach historii psychologii. Wśród najsłynniejszych pojawią się Zygmunt Freud, Carl Gustav Jung, Burrhus Frederic Skinner czy współczesny psycholog Philip Zimbardo. Jak widać, grono najpowszechniej znanych psychologów składa się z mężczyzn. Warto jednak pamiętać, że na rozwój psychologii wpłynęło również wiele kobiet. Sibylle Volkmann-Raue i Helmut E. Lück postanowili przeanalizować rolę kobiet oraz ich przełomowe dokonania w dziejach tej nauki. Książka składa się z czterech części: pierwsza skupia się na kobietach, które zajmowały się psychoanalizą, w części drugiej przedstawiono sylwetki uczonych zasłużonych dla psychologii rozwojowej, a część trzecią poświęcono najsłynniejszym przedstawicielkom psychologii społecznej i stosowanej. Z kolei w części czwartej znajdziemy rozdziały na temat wybitnych Polek. Autorzy przedstawiają życiorys każdej z kobiet, a na podstawie analizy wybranej publikacji danej autorki charakteryzują głoszoną przez nią teorię. Książka to nie tylko zbiór biografii, ale przede wszystkim prezentacja dokonań młodych badaczek, które nierzadko musiały godzić trudną rolę naukowca z rolą matki i żony. Często nierozumiane i niedoceniane, konsekwentnie i pomimo wszelkich przeciwności dążyły do wybranego celu, by ostatecznie odnieść sukces. Kształt współczesnej psychologii to w dużej mierze ich dzieło.
Kup Najwybitniejsze kobiety w psychologii XX wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Najwybitniejsze kobiety w psychologii XX wieku
53 użytkowników ma tytuł Najwybitniejsze kobiety w psychologii XX wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 45
- Psychologia/etologia/neurologia/psychiatria 1
- PięknoPsychologii 1
- Plan 2022 1
- Być kobietą, być kobietą 1
- Biblioteka 1
- Jak 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najwybitniejsze kobiety w psychologii XX wieku
Ależ rozczarowanie! Wiedza podana z polotem robota-encyklopedysty. Jak na przykład zestawię to z perełkami biograficznymi w świetnej książce "Historia współczesnej psychologii" Shulzów, gdzie na biografię jednej osoby poświęconych jest zaledwie parę stron, a masz wrażenie jakbyś każdego widział przed sobą, to ta książka wypada naprawdę sssssłabo...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznając historię psychologii słyszymy głównie nazwiska mężczyzn. Książka Najwybitniejsze kobiety w psychologii XX wieku jest cennym uzupełnieniem do takiego oglądu przeszłości. Bo w psychologii było i jest wiele kobiet. Wiele z nich ma swój wkład w to, jak wygląda ta dziedzina nauki i praktyki w dzisiejszych czasach.
Książka składa się z czterech głównych części. Trzy z nich są dokładnie takie same jak w oryginalnym niemieckojęzycznym wydaniu. Poznajemy dzięki nim 18 kobiet działających w obszarze psychoanalizy, psychologii rozwojowej i psychologii społecznej. Część czwarta została dodana w wydaniu polskim i, jak można się łatwo domyślić, zawiera sylwetki wybitnych Polek. Każda postać przedstawiona została zarówno od strony biografii, jak i dokonań naukowych, łącznie z recenzją jednej wybranej pracy naukowej.
Mimo zdecydowanie naukowego charakteru publikacji, książkę czyta się po prostu świetnie. Uważam, że każda psycholożka skorzysta zapodając sobie taką lekturę.
Powyższy tekst stanowi fragment recenzji z bloga: http://ksiazkapsychologiczna.blogspot.com/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka składa się z czterech głównych części. Trzy z...