Souichi i jego głupie klątwy

- komiksy
- JUNJI ITO - kolekcja horrorów
- 双一の勝手な呪い (Souichi no Katte na Noroi)
- 2015-12-01
- 2015-12-01
- Urszula Knap
„Poczekajcie tylko... Zmienię wasze życie w horror!”.
Souichi, najmłodszy syn państwa Tsujii, to dziwne dziecko. Podzwaniając trzymanymi w ustach gwoździami, wygłasza przerażające klątwy – które, co gorsza, działają...
Zapraszamy do wypełnionego czarnym humorem świata Souichiego, gdzie będzie was niepokoił nawet własny śmiech.
Kup Souichi i jego głupie klątwy w ulubionej księgarni
Oceny książki Souichi i jego głupie klątwy
220 użytkowników ma tytuł Souichi i jego głupie klątwy na półkach głównych- Przeczytane 133
- Manga 17
- Horror 6
- Mangi 4
- Komiks 4
- JPF 3
- 2020 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Souichi i jego głupie klątwy
Dziecięce wygłupy młodocianego nekromanty. Zabawne i groteskowe opowieści, w których autor sprawnie lawiruje między komiczną bezmyślnością mrocznego dziecka, a napięciem czytelnika w obawie o poważne konsekwencje klątw. Do tego trzymanie w ustach gwoździ, ssanie ich i plucie do celu, to już spore dziwactwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie balansuje między horrorem, a humorem
Fajnie balansuje między horrorem, a humorem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSouichi to dzieło kompletne - szczerzy horrorowe kły jak rasowy demon, którym zdaje się momentami być główny bohater komiksu.
To mocna propozycja dla tych, których nie zraża absurd - pomysł dziecka, w którym drzemie dusza nie tyle psotnika, co rasowego, przyszłego mordercy.
Pełna recenzja: https://vm.tiktok.com/ZNdbDuHMn/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest do tego okraszona humorem, co fantastycznie wpłata się w tym przypadku w makabrę, przełamując ją.
W końcu! Odważyłam się zanurzyć w pokręcony i mroczny świat kreowany przez Junjiego Ito! Zrobiłam tylko jeden błąd - przeczytałam w nocy! I miałam potem senne koszmary!
Nieznośny dzieciak kontra reszta świata.
Souichi jest antyspołecznym chłopcem o sadystycznych skłonnościach, takie wcielone diablątko lubiące okrutne psoty.
Wiecznie zamknięty w swoim pokoju, mający przedziwne obsesje i parający się klątwami wobec tych, którzy go w jego mniemaniu skrzywdzili. Plujący gwoździami, zabawiający się słomianymi kukiełkami... Los bywa przewrotny i często jego własne psikusy obracają się przeciw niemu. I to bywa momentami zabawne! Ten groteskowy, czarny humor przypadł mi do gustu.
Jest tak irytująco złośliwy, że nie da się go lubić, a jednocześnie wzbudza litość. Jego poczucie samotności i wyalienowanie ze społeczeństwa są namacalne. Każdy z nas pragnie być akceptowany w otoczeniu, bycie wyrzutkiem nie jest miłe.
To jest takie niepokojące! Surrealne elementy grozy i świata nadprzyrodzonego przerażają!
Najbardziej podobał mi się tu "Szmaciany nauczyciel" z moim ulubionym motywem, czyli szmacianymi kukłami. Jest w tym wszystkim coś hipnotyzującego, wciągającego niczym w bagno w ten pokręcony groteskowy świat Souichiego. Mam ochotę przeczytać wszystko od Junijego! Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieznośny dzieciak kontra reszta świata.
Wiecznie zamknięty w swoim pokoju, mający...
Jak na tego autora to coś nowego. Zabawne i lekkie. Kreska genialna jak zawsze. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da się ukryć, że postać Souichiego jest irytująca, ale przecież oto właśnie chodziło, prawda? O irytującego chłopaka, który rzuca klątwy na prawo i lewo, i które raz wychodzą, innym zaś razem nie. Czytelnik śledzi historię i śmieje się, kiedy klątwa Souichiego odbija się na nim w jakiś sposób i chłopak dostaje za swoje.
Przyjemna lektura z lekkim humorem!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna lektura z lekkim humorem!
Souichi to wyjątkowo irytujący bohater. Ale i tak chłonęłam stronę po stronie żeby zobaczyć co on jeszcze wykombinuje. Nie ukrywam, że manga jest bardziej dla mnie komedią. Stosunkowo niewiele tam grozy jak na Twórczość Junji Ito. Natomiast serdecznie polecam bo ja się bardzo dobrze bawiłam czytając.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSouichi był strasznie irytujący
Souichi był strasznie irytujący
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka była bardzo na wysokim poziomie treść i kreska znakomita. Fakt jest ciężko dostępna ale warto na nią czekać : D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Souichi i jego głupie klątwy"
⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ A może nie takie głupie?
Jest ktoś kogo nie lubicie albo ktoś kto wam ostatnio podpadł?
Jeśli tak to Souichi ma na to sposób 🤫
Ciekawi?
•Czego potrzebujesz?
1. Słomiana lalka
2. Kilka gwoździ
3. Młotek
•Co dalej?
UWAGA: jeśli w lesie znajdują się bagna, musisz uważać na „piękną" nieznajomą.
❗️Pamiętaj, że klątwy są niebezpieczne, robisz to na własną odpowiedzialność❗️
•Już na samym wstępnie powiem, że na pewno nie jest to najlepsza manga od Junji Ito.
Historia zamiast budzić strach i obrzydzenie, sprawiła że śmiałam się jak głupia.
No ale Souichi skradł moje serce już kilka lat temu i moja miłość do niego odżyła na nowo.
•Głupie klątwy Souchiego to zbiór kilku historii. Tak jak nie lubię takiego zlepku tak tutaj mi to nie przeszkadzało.
•Możemy bliżej poznać rodziców, rodzeństwo i kuzynostwo Souichiego, co jest na duży plus. Niestety w anime ten wątek został całkowicie pominięty.
A szkoda, bo Michina jest CUDOWNA!
W szczególności podobała mi się jej relacja z Souichim.
Pomimo tego, że się z nim nie dogaduje to jako jedyna stara się do niego jakoś dotrzeć i zrozumieć go.
•Juti Ito wyróżnia nietypowa kreska, która idelanie nadaje klimatu grozy 👏🏻
Już same rysunki potrafią wzbudzić w nas niepokój.
Cały czas ciężko mi uwierzyć, że takie rzeczy siedzą w jego głowie!
Halo to jest pocieszny pan z kocimi uszkami, który robi NYA...
Podsumowanie: Jeśli lubicie Souchiego tak samo jak ja to manga jest zdecydowanie dla was 👏🏻
Jeśli nie to lepiej sięgąć po jakiś inny tytuł od tego autora.
„Souichi i jego głupie klątwy"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ A może nie takie głupie?
Jest ktoś kogo nie lubicie albo ktoś kto wam ostatnio podpadł?
Jeśli tak to Souichi ma na to sposób 🤫
Ciekawi?
•Czego potrzebujesz?
1. Słomiana lalka
2. Kilka gwoździ
3. Młotek
•Co dalej?
1. Wystarczy, że w środku nocy wybierzesz się do lasu i przybijesz słomianą lalkę do drzewa....