Miażdżąca groza

- komiksy
- JUNJI ITO - kolekcja horrorów
- 潰談
- 2020-06-17
- 2020-06-17
- Urszula Knap
Zagubiony w dżungli Ameryki Południowej podróżnik otrzymuje od miejscowego plemienia słoik miodu o niezwykłym, niebiańskim smaku... i ostrzeżenie...
Poza tytułową „Miażdżącą grozą” zbiór zawiera trzynaście innych opowiadań.
Kup Miażdżąca groza w ulubionej księgarni
Oceny książki Miażdżąca groza
199 użytkowników ma tytuł Miażdżąca groza na półkach głównych- Przeczytane 119
- Manga 20
- Horror 8
- Mangi 5
- Komiks 4
- Komiksy 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miażdżąca groza
Jedne lepsze, drugie gorsze. Każdy wie, że Junji straszny bo mówi o ekstremach ludzkiej psychiki i to nas jara najbardziej; my fav- Wapiryczna ciemność, ryk(troszkę może mniej zapadł w pamięć),tłuszcz (ojapierdole),związani, dzwonek skazańca, dolina przeciwnych luster, nie chce zostać duchem, widma biblioteki (ocd),pieśń mroku, miażdżąca groza (miód mniam)- więc chyba wszystkie oprócz cyklu o Soichim i duchów tv bo słabe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę straszne
Naprawdę straszne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWOW co za niespodzianka.
Manga składa się z 13 opowiadań autora, które wszystkie mają elementy horroru.
Jak to w opowiadaniach, nie wszystkie są równe. Jednakże muszę przyznać, że żadne mnie nie wynudziło.
Czyta się to bardzo szybko. Akcja płynie a elementy horroru są świetne.
Bardzo polecam
WOW co za niespodzianka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toManga składa się z 13 opowiadań autora, które wszystkie mają elementy horroru.
Czyta się to bardzo szybko. Akcja płynie a elementy horroru są świetne.
Bardzo polecam
Szacun za wyobraźnię!!!
Szacun za wyobraźnię!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc, spodziewałam się czegoś znacznie lepszego. To pierwsza manga Ito, którą w ciemno zakupiłam i przeczytałam w formie papierowej, i niestety, teraz trochę żałuję. Co prawda wraz z kolejnymi rozdziałami historie stają się coraz ciekawsze, ale i tak miałam wrażenie, że niektóre były bardzo niedopracowane i raczej nie powinny być publikowane w obecnej formie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak można tworzyć arcydzieło za arcydziełem, ale Junji Ito się udaje.
Nie wiem jak można tworzyć arcydzieło za arcydziełem, ale Junji Ito się udaje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa to, że przestraszy, nie liczyłem (nie liczę od dawna i zaczynam się skłaniać ku tezie, że komiks tego nigdy nie zrobi dobrze). Zaskoczyła mnie jednak ta pozycja kilkoma obrzydliwościami (tłuszcz- fuuj!),które zapamiętam na dłużej. Dominuje groteska, co jest w zasadzie istotą gatunku, jednak ja szukałem głównie czegoś pod spodem i muszę przyznać, że jako opowieści z drugim dnem te historie sprawdzają się nieźle. Daleki od zachwytu, ale też z jako takim zadowoleniem z lektury
Na to, że przestraszy, nie liczyłem (nie liczę od dawna i zaczynam się skłaniać ku tezie, że komiks tego nigdy nie zrobi dobrze). Zaskoczyła mnie jednak ta pozycja kilkoma obrzydliwościami (tłuszcz- fuuj!),które zapamiętam na dłużej. Dominuje groteska, co jest w zasadzie istotą gatunku, jednak ja szukałem głównie czegoś pod spodem i muszę przyznać, że jako opowieści z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo mój drugi kontakt z mangą w życiu; poprzez pocztę pantoflową usłyszałem o Junji Ito czyli mangace, twórcy grozy i niepokojących lovecraftowskich tworów. Uzbroiłem się w dwie książeczki z czego pierwszą jest właśnie ta "Miażdżąca groza".
Czuć z pewnością japońskiego ducha w tych pracach; wszystkie rysunki są klimatyczne oraz mimo wielkich oczu nie umniejszają mroku - pojawiające się czasem monstra robią wrażenie.
Historie (mimo, że znajdujące się w tym tomie to chyba nie jest jednak najlepsze na co stać autora) są oryginalne aczkolwiek nie zawsze straszne czy klimatyczne np historia z nietoperzami utrzymującymi odciętą głowę swego pana poprzez kontynuowanie dostarczania krwi jest ciekawym pomysłem, ale nijak nie prowadził do poczucia strachu.
Ogólnie bardzo sympatyczne odbicie się od klasycznej literatury i chętnie poczytałbym tego więcej, gdyby kosztowało połowę ceny detalicznej (kupa kasy jak na pewnie jakieś półtorej godziny czytania).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuć z pewnością japońskiego ducha w tych pracach; wszystkie rysunki są klimatyczne oraz mimo wielkich oczu nie umniejszają mroku -...
To moja pierwsza na własność książka z twórczością Junji Ito, ale na pewno wkrótce będzie ich więcej! Uwielbiam klimat, momentami groteskowy, momentami jeżący włos na głowie, który Ito tworzy w swoich mangach. Szczerze - podobała mi się spora większość opowiadan zawartych w tym tomie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda że to ostatni tom kolekcji.
Mamy tu:
-nietoperze wampiry.
-łaskoczące demony.
-iluzje tak silną że aż porywa ludzi.
-obrzydliwego gościa co pije więcej oleju niż stary diesel.
-ludzi którzy dosłownie skamienieli w miejscu.
-bardzo słabą tresurę kota.
-szaleństwo wywołane przez książki.
-muzykę która może was zabić.
i wiele innych rzeczy które was przestraszną i rozbawią.
Opowiadania Junjego noszą ze sobą często solidne przesłanie pod płaszczykiem makabry i dotyczą zwykłych ludzkich spraw. Ale to już sprawa indywidualna każdego żeby sobie czytać i rozumieć jak mu się podoba.
Szkoda że to ostatni tom kolekcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom 11 pod tytułem "miażdżąca groza" to kolejna dawka opowiadań do których przyzwyczaił nas twórca. Mamy tu aż 14 historii wśród których znajdziecie te naprawdę niszczące głowę i psychikę.
Mamy tu:
-nietoperze wampiry.
-łaskoczące demony.
-iluzje tak silną że aż porywa ludzi.
-obrzydliwego gościa co pije więcej oleju niż stary...