Na skraju jutra

Okładka książki Na skraju jutra autorstwa Hiroshi Sakurazaka
Okładka książki Na skraju jutra autorstwa Hiroshi Sakurazaka
Hiroshi Sakurazaka Wydawnictwo: Galeria Książki Ekranizacje: Na skraju jutra (2014) fantasy, science fiction
All You Need Is Kill
2014-06-04
2014-06-04
2009-07-21
Anna Horikoshi
Ekranizacje:
Na skraju jutra (2014)
Keiji Kiriya jest jednym z tysięcy żołnierzy ubranych w automatyczny kombinezon i wysłanych na wojnę, którą Ziemianie toczą z Obcymi. Chłopak ginie podczas swojej pierwszej bitwy, ale budzi się następnego ranka, by stoczyć tę samą walkę jeszcze raz i jeszcze raz. Podczas sto pięćdziesiątej ósmej próby odbiera sygnał od tajemniczego sprzymierzeńca, dziewczyny nazywanej Stalową Suką. Czy to dzięki niej Keiji uniknie ostatecznej śmierci?

Kup Na skraju jutra w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Na skraju jutra i

Opinia społeczności książki Na skraju jutrai

Książki 2231 Opinie 854

Oceny książki Na skraju jutra

Opinie i dyskusje o książce Na skraju jutra

"Kiedy uda mi się pokonać wszystkie przeszkody i przeżyć, wtedy wreszcie zobaczę, co będzie pojutrze!"

Keiji Kiriya jest rekrutem, który ma przed sobą pierwszą bitwę z Mimami - obcymi bezwzględnie zabijającymi ludzi i zatruwającymi ziemię, których bardzo trudno zabić, czego jednak udaje mu się fartem dokonać. I to pokonał nie byle jakiego Mima, a Serwera, takiego powiedzmy przywódcę. Z tego powodu Keiji trafia w pętlę czasową i każdy dzień okazuje się tym samym, codziennie szykuje się na bitwę, której nie udaje mu się przeżyć. Żyj. Giń. Powtórz. Co powinien zrobić, by dożyć następnego dnia?

Już spory czas temu oglądałam film "Na skraju jutra" i mimo klimatów sci-fi, których szczególną fanką nie jestem, bardzo mi się podobał. Film jest wciągający i logiczny. A książka? Myślałam, że będzie przynajmniej równie dobra, jak nie lepsza, w końcu najczęściej to ekranizacje wypadają słabiej. Otóż nie tym razem. Gdybym wpierw zdobyła książkę, na film nie miałabym wcale ochoty.

Opisy świata, postaci, zdarzeń są totalnie okrojone, gdybym nie znała filmu nie umiałabym sobie wyobrazić, jak wygląda Mim czy skafander, w którym poruszają się żołnierze. W fabule jest masa przeskoków, odnosiłam wrażenie, jakby brakowało chociażby jednego zdania przejściowego pomiędzy wydarzeniami, np. jak postać wstała, zamiast wpierw leżenia i umierania, a nagle podjęcia heroicznej walki resztkami sił. Brakowało też dopisków, kto się wypowiada w dialogu, a często włączało się do nich więcej osób - wówczas nie było zupełnie wiadomo, kto mówi i trzeba się było domyślać, co zapewne nie było w 100% trafne. Po jakimś czasie udało mi się przyzwyczaić do lakonicznego stylu autora, gdzieś pośrodku nawet się wciągnęłam! Ale to tyle dobrego, nie trwało ono długo, szczerze męczyłam się podczas czytania tej pozycji. Główny bohater wydawał mi się po prostu głupi. Ewentualnie niektóre jego przemyślenia były trafne czy opisy jego umierania. Największym plusem tej książki było jednak to, że się skończyła ;_;

Będąc po około 4/5 historii zastanawiałam się, gdzie autor pomieści całą resztę, przecież tyle jeszcze wydarzeń przed nimi, czułam się jakbym nadal czytała wstęp. Jednak film mocno różni się od książki, został poprowadzony dużo lepiej, bez chaosu i niedopowiedzeń. Lektura kończy się niesatysfakcjonująco, nagle i nijako.

Podsumowując - nie podobało mi się, jestem kompletnie zawiedziona i Wam jej nie polecam, za to polecam film.

Recenzja pochodzi z instagrama @ofeti_fetio - tam możesz przeczytać ją w całości i zobaczyć zdjęcia oraz cytaty z powieści! :)

Bardzo czuć, że japońskie.
Wow, kto by się spodziewał, nie? Japoński autor to i książka japońska.
Bardziej chodzi mi o to, że podczas czytania jej czułam się jakbym czytała mangę. Postacie i ich zachowania, opisy ich wyglądu (dorosła kobieta ważąca 37 kg? Girl, are you alright?) oraz dialogi, które łatwo można było wyobrazić sobie w dymkach, wszystko dawało wrażenie jakbym czytała komiks lub scenariusz do niego. Osobiście nie przeszkadzało mi to aż tak bardzo, sama jestem fanką mangi i anime, ale jak ktoś tego nie lubi, nie jest przyzwyczajony, to będzie mu to przeszkadzało.
Co do fabuły… Pewnie jak większość czytających jako pierwsze miałam styczność z filmem. Fabuła bardzo, ale to bardzo, się różni i muszę przyznać, że film bardziej mi się podobał. Najlepiej traktować to jako dwa różne twory wykorzystujące ten sam pomysł.

Bardzo czuć, że japońskie.
Wow, kto by się spodziewał, nie? Japoński autor to i książka japońska.

Przyjemna powieść science fiction. Napisana prostym językiem przez co książkę pochłania się błyskawicznie. Postacie w niej występujące nie mają zbyt rozbudowanych charakterów i da się ich opisać na podstawie jednej cechy. Główny bohater jest niczym nie wyróżniającym się przeciętnym młodym mężczyznom z perspektywy którego śledzimy wydarzenia fabuły. Pomysł na fabułę czyli zamknięcie bohatera w pętli czasowej która cofa go zawsze na dzień przed bitwą (coś w rodzaju "Dnia świstaka") jest ciekawy ale rozwiązanie zagadki dlaczego znalazł w takiej sytuacji uważam za lekko rozczarowujący. Spodziewałem się czegoś bardziej zaskakującego. Minusem dla niektórych może być czysto rozrywkowy charakter książki. Autor nie wplata w fabułę żadnych dywagacji na głębsze tematy.
Polecam każdemu kto chce przeczytać przyzwoitą rozrywkową science fiction.

1519 użytkowników ma tytuł Na skraju jutra na półkach głównych
553 użytkowników ma tytuł Na skraju jutra na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Na skraju jutra

Okładka książki All You Need Is Kill 2 Takeshi Obata, Hiroshi Sakurazaka
All You Need Is Kill 2 Takeshi Obata, Hiroshi Sakurazaka
Okładka książki All You Need Is Kill 1 Takeshi Obata, Hiroshi Sakurazaka
All You Need Is Kill 1 Takeshi Obata, Hiroshi Sakurazaka

Czytelnicy Na skraju jutra przeczytali również

Przegląd końca świata. Blackout Mira Grant
Przegląd końca świata. Blackout
Mira Grant
Jeśli zastanawiasz się czy jest sens ciągnąć i czytać 3 część Przeglądu Końca Świata to odpowiedź brzmi tak. Seria wydana co prawda pare lat temu aczkolwiek można doszukać się wielu aktualnych rzeczy związanych z naszym życiem, z pandemią c0vid 19 (ciekawie można na to spojrzeć),z działalnością dziennikarzy/polityków/korumpcji czy urzędami mającymi na celu mieć nasze "dobro". Książka niezwykle dynamiczna, trzymająca w napięciu (jednocześnie byla dla mnie niezwykle relaksująca;) nie pozostawiająca bezcelowych wątków (wszystko ma znaczenie) i naprawdę dobrymi opisami akcji wszelkiego rodzaju(ucieczka? Pościg? Napad? Walka z hordą wygłodniałych zainfekowanych wirusem KA? Mogę wymieniać ale to trzeba przeczytać). A bohaterowie? Powiedziałabym że są prawdziwi, rozsądni; trojwymiarowi, z wadami jak i zaletami, są oni ludzcy, nie idealni oraz pełni uczuć i trudnych wyborów. Zdecydowanie za żadko spotyka się w dzisiejszych czasach tak dobrze opisanych bohaterów, akcję trzymającą się kupy, sumienność co do wiedzy oraz poruszanych tematów, trzymającą w napięciu grozę i głód spowodowany wiedzą w jednej książce za co równieć oddaję moje serduszko tej serii. Ale dobra bo mogę prawić o Przeglądzie Końca Świata wyjątkowo długo więc spróbuję podsumować to krótkej ;) KSIĄŻKA JEST ZAJ***STA! Warto ją przeczytać dla samej zabawy jak i sprobowania innego stylu. Sama zakochałam się w tej trylogii i mam nadzieję zapoznać się z innymi dziełami Miry Grant:*
R4V3N CR6W - awatar R4V3N CR6W
Piękny kraj Alan Averill
Piękny kraj
Alan Averill
Powieść Alana Averilla, Piękny kraj, to pozycja, która obiecuje epicką podróż przez postapokaliptyczną Amerykę, ale ostatecznie ląduje na bezpiecznej, choć nieco wyboistej półce literatury rozrywkowej. To historia, w której klasyczny motyw drogi zostaje przyprawiony elementami nadprzyrodzonymi i brutalną wizją upadku cywilizacji. Choć autor ma świetne pomysły na poszczególne sceny, całości zabrakło szlifu, który odróżnia dobre czytadło od literatury zapadającej w pamięć na lata. Fabuła i świat przedstawiony Głównym bohaterem jest Ty, młody mężczyzna, który wraz z niezwykłą dziewczyną o imieniu Lin wyrusza w podróż przez zgliszcza Stanów Zjednoczonych. Świat po katastrofie jest tu miejscem bezwzględnym – pełnym nie tylko gangów i desperacji, ale i trudnych do wyjaśnienia zjawisk. Averill kreśli wizję „pięknego kraju”, który stał się własną karykaturą, gdzie dawne symbole potęgi niszczeją w cieniu przemocy. Intryga zawiązuje się wokół misji dostarczenia Lin w bezpieczne miejsce, co staje się pretekstem do serii niebezpiecznych spotkań i konfrontacji z przeszłością. Ocena 6/10 wynika z balansu między dużym potencjałem a nieco nużącą realizacją. Plusy: Autor ma lekki styl i potrafi budować napięcie w scenach akcji. Relacja między Tyem a Lin, choć miejscami schematyczna, posiada momenty szczerego ciepła, które stanowią jedyną przeciwwagę dla wszechobecnego mroku. Opisy zrujnowanych krajobrazów są plastyczne i przekonujące. Minusy: Największym problemem książki jest brak oryginalności. Czytelnik znający Drogę McCarthy’ego czy gry z serii Fallout poczuje silne déjà vu. Ponadto, konstrukcja fabuły bywa przewidywalna – bohaterowie wpadają w tarapaty, cudem uciekają i ruszają dalej, co po pewnym czasie staje się powtarzalne. Niektóre wątki fantastyczne wydają się niedopracowane i wprowadzone nieco na siłę, by dodać historii pikanterii. Piękny kraj to solidny średniak. To książka idealna na dłuższą podróż pociągiem – wciąga na tyle, by zabić czas, ale nie oferuje głębi, która skłaniałaby do egzystencjalnych przemyśleń po lekturze. Alan Averill stworzył poprawny postapokaliptyczny western, któremu zabrakło jednak unikalnego głosu, by wyróżnić się na tle bogatej konkurencji gatunkowej.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na62 miesiące temu
All You Need Is Kill 1 Takeshi Obata
All You Need Is Kill 1
Takeshi Obata Hiroshi Sakurazaka
Hollywoodzka superprodukcja „Na skraju jutro” z wiecznie młodym Tomem Cruisem w rolach głównych, powinna być znana każdemu miłośnikowi dobrego kina sci-fi. Należy jednak przypomnieć o tym, że zanim tłumy zaczęły szturmować kinowe kasy, na rynku pojawiła się stosowna manga, a jeszcze wcześniej light novelka będąca oryginalnym materiałem źródłowym danej historii. Poniższa recenzja skupi się jednak tylko na komiksowej wersji dzieła, która nie tylko nie dobiega od filmowej adaptacji, co nawet w niektórych momentach jest odrobinę lepsza. Akcja mangi przenosi czytelnika w niedaleką przyszłość, kiedy to ludzkość uwikłana w morderczą wojnę z tajemniczym najeźdźcą, stoi na krawędzi całkowitej zagłady. Mimicy spychają ziemskie siły wojskowe do całkowitej defensywy, pochłaniając dla siebie kolejne nieliczone ziemie. Decydująca walka coraz szybciej zbliża się do rejonów Japonii, których utrzymanie może być kluczowym elementem w całej wojnie. Do obrony Kraju Kwitnącej Wiśni zostaje oddelegowany specjalny zespół sił amerykańskich pod dowództwem legendarnej pośród żołnierzy Rity Vratsky. Do boju obok doświadczonych jednostek, rusza również młody i niedoświadczony Keiji Kiriya. Los nie będzie dla niego nazbyt łaskawy i w wyniku kilku nieprzewidzianych sytuacji wpada on w nieskończoną pętlę czasową, która za każdym razem kończy się tak samo – jego śmiercią. Nieustające przekleństwo może stać się również niebywałą szansą dla ludzkości, którą chłopak musi za wszelką cenę wykorzystać. Przypuszczalnie spore grono czytelników, którzy przebrną przez zaledwie kilka początkowych rozdziałów mangi, będzie miało mocne uczucie déjà vu. Nie mówię tutaj już o dość oczywistej wariacji pomysłu z filmu Dzień świstaka. Twórca oryginalnej historii (książka) czerpie z dość wielu różnych dzieł popkulturowych, dodając do nich coś od siebie i tworząc plastyczną masę, z której tworzy naprawdę udany koncept scenariuszowy. Ryousuke Takeuchi (scenarzysta mangi) biorąc pod uwagę wysoką jakość pierwotnej historii, nie może pozwolić sobie na nadmierną twórczą ingerencję w treść, dość sztywno trzymając się jasno określonych schematów. Nie oznacza to jednak, że twórca nie dodał tutaj coś od siebie, ale będzie to mały smaczek, tylko dla kogoś kto wcześniej miał okazję czytać light novelkę. Zaserwowana tutaj historia jest bardzo prosta w swoich złożeniach: wyniszczająca wojna z obcymi i jednostka, która może przechylić szalę zwycięstwa na stronę ziemian. Twórca (w tym aspekcie cały czas mowa o autorze książki) od początku do samego końca miał jasno określony plan scenariuszowy, nastawiony głównie na widowiskową akcję, bez niepotrzebnego zagłębiania się w nadmiernie skomplikowane wątki (to właśnie dzięki temu mangę tak dobrze się „pochłania”). Cała recenzja na ; https://www.popkulturowykociolek.pl/2020/03/recenzja-mangi-all-you-need-is-kill.html
PopKulturowy - awatar PopKulturowy

Cytaty z książki Na skraju jutra

- Ludzie marnują talent, robiąc niepotrzebne rzeczy.

- Ludzie marnują talent, robiąc niepotrzebne rzeczy.

Hiroshi Sakurazaka Na skraju jutra Zobacz więcej

Ale ludzie od zarania dziejów lubili zabijać. Zabijanie uczyniło z nich panów Ziemi.

Hiroshi Sakurazaka Na skraju jutra Zobacz więcej

Prawdziwe doświadczenie i pamięć o prawdziwym doświadczeniu to dla człowieka dokładnie to samo (...).