Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?

Okładka książki Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć? autora Tim LaHaye, 8385646434
Okładka książki Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?
Tim LaHaye Wydawnictwo: Pojednanie religia
religia
What Everyone Should Know About Homosexuality
1994-01-01
1994-01-01
Robert Jankowski

Kup Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?

Temat, który zawsze był i jest aktualny.
Autor przedstawia biblijny pogląd na to "zjawisko" ostrzegając przed zagrożeniami dla całych społeczeństw, które będą zbyt tolerancyjne wobec narastającej fali seksualnego zepsucia-"bezprawia"...
Z drugiej strony, wskazuje ratunek, który nadchodzi poprzez przyjęcie Chrystusa do swojego życia.
Myślę, że warto przeczytać i przemyśleć.

Temat, który zawsze był i jest aktualny.
Myślę, że warto przeczytać i...

Homoseksualizm Co każdy powinien o nim wiedzieć?

3/10

Biorąc do ręki tą książkę spodziewałem się ogólnych informacji o homoseksualizmie oraz solidnej jej krytyki. Rzeczy te oczywiście dostałem ale w formie odpychającej, gdyż autor non-stop odwołuje się do religii chrześcijaństwa, gdzie zestawia z nią homoseksualizm. To jest właśnie główny problem tej książki.

Autor informuje czytelnika o konsekwencjach przyjęcia i praktykowania homoseksualizmu, ale wplatając tam treści religijne w pewnym sensie zmniejsza ich wiarygodność oraz dodatkowo przesadza w kilku stwierdzeniach i po prostu nie jest uczciwy. Tim LaHaye nie ukrywa swojej ogromnej niechęci do homoseksualistów, wręcz uważa, że każdy homoseksualista jest wielkim kłamcą i prawie cały czas kłamie. Twierdzi, iż jedynym lekarstwem na homoseksualizm jest nawrócenie do Boga i tyle... Odradza zabierania homoseksualistów do psychologów ateistów, twierdząc, iż tylko ci 'wierzący' są w stanie coś zdziałać.

Zabawne jest w tym wszystkim to, że autor nie dostrzega iż religia, w tym chrześcijaństwo może doprowadzić człowieka do stanu bliskiego depresji i w pewnym sensie zniszczyć życie, w związku z czym 'Boża' pomoc może okazać się nieskuteczna dla tych pokrzywdzonych i wciskana może stać się nawet bardziej destrukcyjna niż krytykowany przez autora styl życia.

Wracając do zalet tej książki, należy do nich bez wątpienia bardzo wnikliwa analiza homoseksualizmu, homoseksualistów, wpływu tego stylu życia na życie społeczne, w tym dzieci, ich rozwój i rozwój państwa.

Homoseksualizm Co każdy powinien o nim wiedzieć?

3/10

Autor...

Wiara autora tej książki w słuszność własnych przekonań jest niezwykle żarliwa. Szkoda, że jest to żar inkwizycyjnych stosów, na które posyłano "grzeszników" w trosce o ratowanie ich nieśmiertelnych dusz.

"Nie ufam tym, którzy tak dobrze wiedzą, co Bóg chce by zrobili, gdyż zauważyłam, że dziwnym trafem zawsze jest to spójne z ich własnymi żądzami" - stwierdziła w XIX w. sufrażystka Susan Brownell Anthony i te słowa wydają się trafnym komentarzem do książki LaHaye'a. Autor prezentuje w niej katalog własnych uprzedzeń i lęków, obficie podlanych niekonsekwencjami i "żelazną chrześcijańską logiką" (przykład: "normalni" członkowie społeczeństwa gardzą gejami i ich odrzucają -> mają słuszność, choćby dlatego, że geje są nieszczerzy i dużą część życia spędzają, starając się ukryć swoją orientację przed innymi). Oczywiście, teraz nie może być mowy o posyłaniu gejów na stos (choć karanie ich śmiercią nie było złe, gdyż realizowało wskazania Biblii),ale utrzymywanie ich w szachu przy pomocy strachu i wstydu jest jak najbardziej OK. A wszystko to, by ratować przyszłe pokolenia przed demonicznym wpływem sodomitów.

Cóż, 37 lat po ukazaniu się tej książki Ameryka wciąż istnieje i ma się w miarę dobrze, co pokazuje, że wydanie jej było marnotrawstwem papieru i farby drukarskiej.

11 użytkowników ma tytuł Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć? na półkach głównych

Okładka książki Edge of Apocalypse Tim LaHaye, Craig Parshall
Edge of Apocalypse Tim LaHaye, Craig Parshall
Okładka książki Dzień zagłady Jerry B. Jenkins, Tim LaHaye
Dzień zagłady Jerry B. Jenkins, Tim LaHaye
Okładka książki Kingdom Come: The Final Victory Jerry B. Jenkins, Tim LaHaye
Kingdom Come: The Final Victory Jerry B. Jenkins, Tim LaHaye
Okładka książki The Rapture: In the Twinkling of an Eye Jerry B. Jenkins, Tim LaHaye
The Rapture: In the Twinkling of an Eye Jerry B. Jenkins, Tim LaHaye
Okładka książki Babylon Rising Greg Dinallo, Tim LaHaye
Babylon Rising Greg Dinallo, Tim LaHaye
Tim LaHaye
Tim LaHaye
Timothy Francis LaHaye - amerykański ewangelista, pisarz i mówca. Przyszedł na świat w robotniczej rodzinie w Detroit, w stanie Michigan. W czasie II wojny światowej służył w US Army Air Forces, walczył w Europie. Absolwent Bob Jones University w Greenville (sztuka),Western Seminary (teologia) oraz Liberty University w Lynchburgu (literaturoznawstwo). Chrześcijański konserwatysta jawnie krytykujący m.in. homoseksualizm. Autor lub współautor kilkudziesięciu książek, najczęściej ujętych w serie (np. cykl "Left Behind" czy seria "Babylon Rising". W 2001 r. Magazyn "Time" uznał go za jednego z 25 najbardziej wpływowych ewangelistów Ameryki. Tim LaHaye żył 90 lat. Wybrane publikacje książkowe: "How To Win Over Depression" (pierwsze wydanie: 1974, polskie wydanie: "Jak sobie radzić z depresją", Wydawnictwo Pojednanie, 1995),"The Act of Marriage: The Beauty of Sexual Love" (pierwsze wydanie: 1976, polskie wydanie: "Akt małżeński", Wydawnictwo Pojednanie, 1991),"What Everyone Should Know About Homosexuality" (1978, polskie wydanie: "Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?", Wydawnictwo Pojednanie, 1994),"I Love You, but Why Are We So Different?" (1991, polskie wydanie: "Kocham cię, ale dlaczego jesteśmy tak różni?", Wydawnictwo Dabar, 1993). Żona: Beverly Jean Ratcliffe (05.07.1947-25.07.2016, jego śmierć),4 dzieci: 2 córki: Linda (ur. 1948) i Lori oraz 2 synów: Larry i Lee.

Cytaty z książki Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?

Dodaj cytat z książki Homoseksualizm. Co każdy powinien o nim wiedzieć?