Wiersze łaciate i jeden w kratę

Okładka książki Wiersze łaciate i jeden w kratę autora Agnieszka Frączek, Jola Richter-Magnuszewska, 9788377586402
Okładka książki Wiersze łaciate i jeden w kratę
Agnieszka FrączekJola Richter-Magnuszewska Wydawnictwo: Muza literatura dziecięca
32 str. 32 min.
literatura dziecięca
2014-04-02
2014-04-02
32 min.

Kup Wiersze łaciate i jeden w kratę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wiersze łaciate i jeden w kratę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiersze łaciate i jeden w kratę

Zabawne wierszyki, w których główną bohaterką jest... krowa. Zrozumiałe dla dziecka, ciepłe i wesołe, okraszone kolorowymi ilustracjami. Polecam!

świetne są wierszyki p.Agnieszki.

świetne są wierszyki p.Agnieszki.

Podobno to pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a co byście powiedzieli na to, że w tej roli jak najbardziej może sprawdzić się krowa? Duże to to, łaciate, sympatyczny pyszczek ma, a do tego pożyteczne, bo zdrowe mleko daje.

Agnieszka Frączek, autorka wielu książek dla dzieci, miłośniczka języka polskiego pilnie śledząca byki językowe postanowiła podzielić się z czytelnikami swoją atencją do łaciatych stworzeń. Do współpracy zaprosiła Jolę Richter-Magnuszewską, która łaciatość wierszy przełożyła na świetne ilustracje krów, z których każda ma swoją osobowość, styl i gust. W ten sposób powstał ten przecudny zbiorek wierszy w hołdzie krowiastym złożony.

Rymowane, dowcipne, poruszające problemy krowiego świata (ach te paskudne muchy, które wchodzą w nosy i uszy, łażą po łatach i sprawiają, że byk się burmuszy) wiersze są scenkami rodzajowymi z życia tego zacnego kopytnego ssaka. Dzieci (i dorośli również) dowiedzą się, gdzie najlepiej ukryć się przed upałem, co krowy sądzą na temat snów, poznają filozofię łaciatowości, bo tak jak u kota ogon, tak u krowy łata jest czynnikiem konstruującym jej tożsamość.

Wiadomo jednak, że krowa, krowie nierówna, ale nasza pisarka zdaje się być ekspertem od łaciatej duszy nie zapomina nawet o słodkich krówkach, które lubimy sobie pożuć jak krowa trawkę zieloną.

Cóż rzec więcej mogę, ja również miłośniczką tych uroczych stworzeń jestem, więc zbiorek Agnieszki Frączek to dla mnie fantastyczna lektura. W jednym miejscu zgromadzone zostały wiersze o tym nieco nietypowym krowim temacie. Nie dość, że dusza zaspokojona, to jeszcze oko ucieszone, bo ilustracje Joli Richter-Magnuszewskiej zapadają w pamięć. Tak jak i rymowanki napisane przez Agnieszkę Frączek.

18 użytkowników ma tytuł Wiersze łaciate i jeden w kratę na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Wiersze łaciate i jeden w kratę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wiersze łaciate i jeden w kratę

Okładka książki 12 opowieści o przyjaźni. Polscy autorzy o tym, jak tworzyć dobre relacje Liliana Bardijewska, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Tomasz Plebański, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Barbara Supeł, Kazimierz Szymeczko
Okładka książki Świąteczne opowiadania Agnieszka Frączek, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Małgorzata Korbiel, Marcin Mortka, Marcin Przewoźniak, Katarzyna Ryrych
Okładka książki 12 supermocy. Polscy autorzy o tym, jak budować poczucie własnej wartości Liliana Bardijewska, Anna Czerwińska-Rydel, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Małgorzata Kur, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Kazimierz Szymeczko

Okładka książki Auto Jan Bajtlik, J.M. Brum
Auto Jan Bajtlik, J.M. Brum
Okładka książki Pies z ulicy Bałamutów Wacław Bisko, Wanda Chotomska
Pies z ulicy Bałamutów Wacław Bisko, Wanda Chotomska
Okładka książki Niesmacznik Ewa Poklewska-Koziełło, Natalia Usenko
Niesmacznik Ewa Poklewska-Koziełło, Natalia Usenko
Okładka książki Rymobranie Agnieszka Frączek, Maciej Szymanowicz
Rymobranie Agnieszka Frączek, Maciej Szymanowicz

Cytaty z książki Wiersze łaciate i jeden w kratę

Dodaj cytat z książki Wiersze łaciate i jeden w kratę