Muzyka z zaświatów

Okładka książki Muzyka z zaświatów autora Graham Masterton, 9788373599635
Okładka książki Muzyka z zaświatów
Graham Masterton Wydawnictwo: Albatros horror
horror
Ghost Music
2009-05-23
2009-05-23
Jędrzej Ilukowicz

Kup Muzyka z zaświatów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Muzyka z zaświatów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muzyka z zaświatów

Jako fan twórczości pana Mastertona mogę napisać, iż niektóre z jego tytułów z nieznanych dla mnie powodów nie są uznawane za flagowe pozycje w jego bibliografii. Takim właśnie przypadkiem jest dla mnie "Muzyka z zaświatów". Jeden z nowszych tytułów pana Grahama. W mojej subiektywnej opinii jest to jedna z najlepszych historii autora. Przed przystąpieniem do lektury nie czytałem opisu okładkowego, by nie psuć sobie zabawy. Znałem tylko jakiś ogólny zarys. Muszę przyznać, że historia pochłonęła mnie bez reszty. Już po kilku stronach wiedziałem, że owa książka trafi do mnie, chociaż nie było tam żadnej akcji. Gideon Lake, kompozytor muzyki do reklam i seriali jako bohater równie szybko przypadł mi do gustu. Książka/historia ma specyficzny klimat co jest dla mnie dodatkowym plusem. Można by napisać, że niektóre wydarzenia są wtórne, ale po co? Tak samo mógłbym czasami być sceptycznie nastawiony względem nienaturalnej wręcz fascynacji Gideona swą sąsiadką, ale i to wydało mi się naturalne. Jako czytelnik szybko domyśliłem się o co chodzi w tej historii, zaś końcowy twist fabularny z udziałem Kate Solway nie był dla mnie zaskoczeniem. Czy uznaję to za wadę? Nie. Wszystkie drobne wady wynagrodziła mi jednak fenomenalna pierwszosobowa narracja. To jedna z tych książek, którą zakończyłem z żalem, że to "już koniec". Tytuł ten różni się dość znacząco od innych pozycji w bibliografii Grahama. Krwi i przemocy jest tutaj niewiele (wbrew pozorom to plus),zamiast tego autor postawił na klimat. Dla fanów pana Mastertona tytuł ten powinien znaleźć się na celowniku "do przeczytania".

Polecam.

Polecam.

Od intrygującego rozpoczęcia po najbardziej banalne i nie zaskakujące zakończenie. Historia zaczyna się od masy tajemnic, a w połączeniu z niepokojącymi wydarzeniami daje pozory wielkiej zagadki, której zakończenia nie możemy się doczekać. Jednak z każdym, kolejnym rozdziałem jest coraz więcej wtórności oraz monotonii. Główny bohater ciągle napotyka te same przeszkody i ciągle z tą samą naiwnością na nie reaguje. Ostatnią nadzieją jest zakończenie. Niestety mylną, ponieważ od samego początku można było wszystkiego się domyśleć. Mimo, że pióro Mastertona jest genialne, to jednak tym razem się zawiodłam, sięgając po tą książkę oczekiwałam czegoś więcej

1252 użytkowników ma tytuł Muzyka z zaświatów na półkach głównych
227 użytkowników ma tytuł Muzyka z zaświatów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Muzyka z zaświatów

Okładka książki Noclegi u Marty Graham Masterton, Karolina Mogielska
Noclegi u Marty Graham Masterton, Karolina Mogielska
Okładka książki Tachykardia Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Łukasz Dubaniowski, Monika Fudali, Norbert Góra, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Wojciech Kulawski, Dariusz Ludwinek, Graham Masterton, Ksawery Meister, Karolina Mogielska, Jarosław Adam Pankowski, Joanna Pypłacz, Rafał Grzegorz Sawicki, Hubert Smolarek, Flora Woźnica
Okładka książki Kipiel. Antologia morska Alicja Broncel, Przemysław Duda, Michał Gadalski, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Adam Loraj, Graham Masterton, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Jacek Pelczar, Adam Raglan, Krzysztof Rarocki, Emilian Sornat, Przemysław Trafalski, Yog, Joanna Zając, Piotr Żymełka
Okładka książki Zin Grozownia 2025 Dagmara Adwentowska, Sandra Gatt Osińska, Norbert Góra, Michał Górzyna, Dariusz Jakubik, Adam Klimczak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Grzegorz Kopiec, Kazimierz Kyrcz jr, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Karolina Mogielska, Marta Płaza, Joanna Pypłacz, D.A. Recki, Łukasz Rzadkowski, Tomasz Siwiec, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Zuzanna Wrona, Marcin Zwoleń, Marek Zychla
Okładka książki Tomatoza. Antologia pomidorrorowa Aleksandra Cebo, Przemysław Duda, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Anna Kłodnicka, Aleksandra Knap, Graham Masterton, Michał Medwid, Kornel Mikołajczyk, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Marta Zając, Zeter Zelke, Marcin Zwoleń

Cytaty z książki Muzyka z zaświatów