Markiza Angelika cz.2

Okładka książki Markiza Angelika cz.2 autora Anne Golon, 9788326107214
Okładka książki Markiza Angelika cz.2
Anne Golon Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Angelika (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans

Kup Markiza Angelika cz.2 w ulubionej księgarnii

Markiza Angelika cz.2

Oceny książki Markiza Angelika cz.2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Markiza Angelika cz.2

Czy ktoś pamięta jeszcze serię pięciu filmów fabularnych o Angelice ?

Na okładce niezapomniana, wspaniała odtwórczyni głównej roli Michele Mercier.
Filmy dopuszczone były od 16 - tu lat, do których duużo mi jeszcze brakowało. W centrum Krakowa nie miałem szans na wejście do kina. Dlatego znalazłem małe kino " Wisła " na Kazimierzu. Jego zaletą było to, że miało dwa wejścia, jedno przy kasie, a drugie z małej kafejki, gdzie pani zza lady pełniła też rolę bileterki. Przychodziłem ok. 15 - u min. wcześniej, inwestowałem 1,60 zł w oranżadę, mając nadzieję, że tak majętnego inwestora nie będzie wypadało odesłać z kwitkiem.
ZAWSZE się udawało, często z przewału na bogacza korzystałem.

Wtedy nie wiedziałem, że filmy nakręcone były na podstawie powieści autorki.
Jak tylko zobaczyłem na ALLEGRO, że jest książka ( to wydanie 28 t. ) od razu kupiłem.
Nie żałuję !!!
Filmowe przygody tytułowej bohaterki, to tylko więcej niż połowa seri książkowej.
Co było dalej, nie opowiem, powiem tylko, że nie dzieje się w Europie.
Jak Cię interesuje gdzie, co było dalej i jak się skończyło, to poczytaj.

Książka zdobyła popularność na wszystkich kontynentach.
Łączy romans z powieścią płaszcza i szpady.
Napisana z uwzględnieniem faktów i realiów historycznych.

POLECAM !!!

Czy ktoś pamięta jeszcze serię pięciu filmów fabularnych o Angelice ?

Na okładce niezapomniana, wspaniała odtwórczyni głównej roli Michele Mercier.

Romans historyczny, powieść płaszcza i szpady.

Na cały cykl książek o Angelice natknęłam się plądrując mamy biblioteczkę.
Gdy babunia szalała z dziećmi , ja ogarniałam książki.
Moja mama jest tą serią zachwycona, w przeciwieństwie do mnie.

Podobno za czasów PRL-u w latach 1964-1968 markiza Angelika zyskała światową sławę jako bohaterka pięciu romansowych filmów :,,Markiza Angelika", ,,Piękna Angelika", ,,Angelika i król", ,,Angelika wśród piratów" i "Angelika i sułtan ’’.
Było ponoć istne szaleństwo. Dziewczynki rodzące się w tych czasach dostawały imię Angelika.

Dla mnie pod względem historycznym to jest w porządku. Opisano rzetelnie scenę polityczną i społeczną, przemiany we Francji.
Książka pełna zawiłych intryg.
Całość jednak przesłodzona jak tort landrynkowy dla gości /słodkich cioteczek/ na pierwsze urodziny dziecka. Postacie infantylne.
Zmęczyłam do końca, ale więcej części nie dotknę.

W pierwszym tomie opisano dzieciństwo Angeliki, całą jej historię miłosną. Od początku jak była mała aż do czasu jak wyszła za mąż i urodziła synka.
Szlachcianka, żyjąca w biedzie na dworze, potem klasztor, nauka u zakonnic, zamążpójście bez miłości, lecz bogato za markiza. Młody , kulawy i z zeszpeconym obliczem twarzy.

Romansidło męczące , ale sama epoka historyczna jest dopracowana w każdym calu.

Jak kogoś bawią ckliwe historyjki, to polecam.
Książka kompletnie mi nie podeszła.

Romans historyczny, powieść płaszcza i szpady.

Na cały cykl książek o Angelice natknęłam się plądrując mamy biblioteczkę.
Gdy babunia szalała z dziećmi , ja ogarniałam książki.
Moja mama jest tą serią zachwycona, w przeciwieństwie do mnie.

Tak jak i I tom - osobiście lubię książki, które są trochę historyczne, mają wątki romantyczne, kryminalne i przygodowe - bardzo mi się podobała i polecam.

497 użytkowników ma tytuł Markiza Angelika cz.2 na półkach głównych

Okładka książki Pokusa Angeliki Anne Golon, Serge Golon
Pokusa Angeliki Anne Golon, Serge Golon
Anne Golon
Anne Golon
Francuska pisarka. Wraz z mężem Serge Golonem opublikowali napisaną wspólnie powieść Markiza Angelika. Sukces tej powieści zachęcił ich do kontynuowania wspólnej pracy. W efekcie powstał liczący 13 tomów cykl powieści o pięknej markizie.

Cytaty z książki Markiza Angelika cz.2

Anne Golon Markiza Angelika Zobacz więcej