Markiza Angelika cz.2

- Angelique, Marquise des Anges
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- Aleksandra Jagiełowicz
Wysiłki Angeliki zmierzające do uwolnienia męża nie odniosły skutku. Hrabia de Peyrac zostaje skazany na śmierć. Angelika zostawia dzieci pod opieką siostry ,a sama, obawiając się o swoje życie ukrywa się wśród żebraków, nędzników i oszustów. Tam spotyka Mikołaja, przyjaciela z dzieciństwa, który pomaga jej przetrwać. Nie czyni jednak tego bezinteresownie. Zdeterminowana Angelika postanawia zrobić wszystko, aby odzyskać utraconą pozycję.
Kup Markiza Angelika cz.2 w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Markiza Angelika cz.2
Romans historyczny, powieść płaszcza i szpady. Na cały cykl książek o Angelice natknęłam się plądrując mamy biblioteczkę. Gdy babunia szalała z dziećmi , ja ogarniałam książki. Moja mama jest tą serią zachwycona, w przeciwieństwie do mnie. Podobno za czasów PRL-u w latach 1964-1968 markiza Angelika zyskała światową sławę jako bohaterka pięciu romansowych filmów :,,Markiza Angelika", ,,Piękna Angelika", ,,Angelika i król", ,,Angelika wśród piratów" i "Angelika i sułtan ’’. Było ponoć istne szaleństwo. Dziewczynki rodzące się w tych czasach dostawały imię Angelika. Dla mnie pod względem historycznym to jest w porządku. Opisano rzetelnie scenę polityczną i społeczną, przemiany we Francji. Książka pełna zawiłych intryg. Całość jednak przesłodzona jak tort landrynkowy dla gości /słodkich cioteczek/ na pierwsze urodziny dziecka. Postacie infantylne. Zmęczyłam do końca, ale więcej części nie dotknę. W pierwszym tomie opisano dzieciństwo Angeliki, całą jej historię miłosną. Od początku jak była mała aż do czasu jak wyszła za mąż i urodziła synka. Szlachcianka, żyjąca w biedzie na dworze, potem klasztor, nauka u zakonnic, zamążpójście bez miłości, lecz bogato za markiza. Młody , kulawy i z zeszpeconym obliczem twarzy. Romansidło męczące , ale sama epoka historyczna jest dopracowana w każdym calu. Jak kogoś bawią ckliwe historyjki, to polecam. Książka kompletnie mi nie podeszła.
Oceny książki Markiza Angelika cz.2
497 użytkowników ma tytuł Markiza Angelika cz.2 na półkach głównych- Przeczytane 301
- Romans historyczny 7
- 2011 5
- Angelika 5
- Romans 5
- Literatura francuska 5
Tagi i tematy do książki Markiza Angelika cz.2
Cytaty z książki Markiza Angelika cz.2
Deprawacja księży jest pierwszą przyczyną herezji !! (s. 150)
Trudno zawsze wiedzieć, gdzie leży honor, a gdzie obowiązek.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Markiza Angelika cz.2
Czy ktoś pamięta jeszcze serię pięciu filmów fabularnych o Angelice ?
Na okładce niezapomniana, wspaniała odtwórczyni głównej roli Michele Mercier.
Filmy dopuszczone były od 16 - tu lat, do których duużo mi jeszcze brakowało. W centrum Krakowa nie miałem szans na wejście do kina. Dlatego znalazłem małe kino " Wisła " na Kazimierzu. Jego zaletą było to, że miało dwa wejścia, jedno przy kasie, a drugie z małej kafejki, gdzie pani zza lady pełniła też rolę bileterki. Przychodziłem ok. 15 - u min. wcześniej, inwestowałem 1,60 zł w oranżadę, mając nadzieję, że tak majętnego inwestora nie będzie wypadało odesłać z kwitkiem.
ZAWSZE się udawało, często z przewału na bogacza korzystałem.
Wtedy nie wiedziałem, że filmy nakręcone były na podstawie powieści autorki.
Jak tylko zobaczyłem na ALLEGRO, że jest książka ( to wydanie 28 t. ) od razu kupiłem.
Nie żałuję !!!
Filmowe przygody tytułowej bohaterki, to tylko więcej niż połowa seri książkowej.
Co było dalej, nie opowiem, powiem tylko, że nie dzieje się w Europie.
Jak Cię interesuje gdzie, co było dalej i jak się skończyło, to poczytaj.
Książka zdobyła popularność na wszystkich kontynentach.
Łączy romans z powieścią płaszcza i szpady.
Napisana z uwzględnieniem faktów i realiów historycznych.
POLECAM !!!
Czy ktoś pamięta jeszcze serię pięciu filmów fabularnych o Angelice ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa okładce niezapomniana, wspaniała odtwórczyni głównej roli Michele Mercier.
Romans historyczny, powieść płaszcza i szpady.
Na cały cykl książek o Angelice natknęłam się plądrując mamy biblioteczkę.
Gdy babunia szalała z dziećmi , ja ogarniałam książki.
Moja mama jest tą serią zachwycona, w przeciwieństwie do mnie.
Książka pełna zawiłych intryg.
Zmęczyłam do końca, ale więcej części nie dotknę.
Romansidło męczące , ale sama epoka historyczna jest dopracowana w każdym calu.
Jak kogoś bawią ckliwe historyjki, to polecam.
Książka kompletnie mi nie podeszła.
Romans historyczny, powieść płaszcza i szpady.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa cały cykl książek o Angelice natknęłam się plądrując mamy biblioteczkę.
Gdy babunia szalała z dziećmi , ja ogarniałam książki.
Moja mama jest tą serią zachwycona, w przeciwieństwie do mnie.
Tak jak i I tom - osobiście lubię książki, które są trochę historyczne, mają wątki romantyczne, kryminalne i przygodowe - bardzo mi się podobała i polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa osobiście bardzo lubię książki gdzie jest troszkę historii, wątek romantyczny, przygodowy a nawet trochę kryminalny.
Bardzo mi się podoba, i polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podoba, i polecam.
Swego czasu wszyscy, a właściwie wszystkie panie zaczytywały się książkami z tej serii. Moja mama też. Mnie jakoś za bardzo nie ciągnęło nigdy w tym kierunku. Ale ostatnio z nudów, podczas dłuższego pobytu u mamy się sięgnęłam po pierwszy tom.
Jest to historia młodej Angeliki, zubożałej szlachcianki. Obserwowałam jej beztroskie dzieciństwo, później problemy nastolatki. I moment gdy wbrew sobie została wydana za okaleczonego hrabiego de Peyrac. Z czasem zaczyna darzyć go uczuciem. Niestety szczęście małżeńskie nie trwa długo.
Całość czyta się całkiem dobrze. Mimo zawiłych intryg. Główna bohaterka przez kolejne rozdziały przechodzi metamorfozę. Całość taka nieco infantylna ale źle nie jest. Zobaczymy jak będzie dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to historia młodej Angeliki, zubożałej szlachcianki. Obserwowałam jej beztroskie dzieciństwo, później problemy nastolatki. I...
to nie jest zwykle romansidło, tylko piekna historia osadzona w historycznej epoce. myśle, że każdej dziewczynie się spodoba
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna i bestia w środowisku francuskiej arystokracji. Z tego co pamiętam z filmu kolejne części są bardziej przygodowe, ta to dopiero nakreślenie postaci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo ja mogę powiedzieć...
Po książkę sięgnęłam po filmie i znowu, jak w przypadku "Jesiennej Miłości" żałuję.
Film oglądałam z babcią. Jest przyjemnym odmużdżaczem bez większej wartości merytorycznej, do którego lubię wrócić w chwilach przygnębienia.
Książka to romans bardzo niskich moim zdaniem lotów. Bohaterowie są mało inteligentni albo ja tej inteligencji nie dostrzegłam.
Joffrey to obleśny buc, który o swojej małżonce myśli jak o zabawce do cimcirimcim i tylko wtedy sobie o niej przypomina. No i ma kasę.
A ona sama nie wie czego chce.
Nie kocham go, ale ona go nie może dotknąć, ale w sumie to czemu jak go nie kocham.
Bohaterowie w tej książce to żart.
Pozostanę przy filmie.
Co ja mogę powiedzieć...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW notatkach, które skrupulatnie sporządzałam podczas czytania by dzielić się nimi z moimi znajomymi przeważa irytacja i rozbawienie połączone z zażenowaniem.
Podczas czytania wydawała mi się pretensjonalna..... po czym tak mnie wciągnęła, że przeczytałam całą serię. 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgromna powieść, z wszelakimi detalami historycznymi. Widzimy obraz Angeliki od jej wczesnego dzieciństwa. Widziałam filmy, więc mniej więcej wiem czego się spodziewać po całej serii. Dla wielbicieli romansu, intryg i tła historycznego. Mam zamiar przeczytać całą serię.