Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II

Okładka książki Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II autora Karol Szajnocha,
Okładka książki Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II
Karol Szajnocha Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Klasycy Historiografii Polskiej powieść historyczna
powieść historyczna
Klasycy Historiografii Polskiej
1974-01-01
1974-01-01

Kup Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II

1938
1938

Jeden z moich ulubionych autorów.
Ojcem autora był zniemczony Czech.
Nauczył się mówić po polsku, ożenił się z Polką i tak spolszczył, że dzieci wychował na Polaków.
Autor od najmłodszych lat czuł się Polakiem.

Był polskim PATRIOTĄ !!!

W 1834 r. mając 16 lat założył w szkole konspiracyjne "Towarzystwo Starożytności ", mającej za zadanie gromadzenie i referowanie wiadomości o istniejących w kraju zabytkach.
Oskarżony o pisanie kartek i wierszy antyrządowych w 1836 r., osadzony w więzieniu, gdzie trzymany w kajdanach na rękach i nogach w zupełnej ciemności, prawie stracił wzrok.
Po wyjściu z więzienia nie mógł już kontynuować przerwanych studiów i swoją wiedzę zdobywał już jako samouk.
W 1860r stracił wzrok.
Pomimo tego pracował dalej, słuchał lektora dyktował, ale pisał też sam.
Pod koniec życia reumatyzm uniemożliwił mu jakikolwiek ruch.
Wszystkie schorzenia i choroby były skutkiem pobytu w więzieniu.
Książka, której pierwsze trzytomowe wydanie ukazało się w 1855/56 r.a ostatnie w 1861 r., przyniosła autorowi wielką popularność.
Porównywalne z popularnością H. Sienkiewicza, dla którego autor był inspiracją, również dla J. Matejki i W. Pola.
Jego dzieła należą do romantycznej twórczości historycznej.
Jest z jednym z pierwszych zwolenników teorii najazdu, czyli zorganizowanie polskiej państwowości przez skandynawskie plemię Lechitów, późniejszej szlachty.

Twórczość autora charakteryzuje się głębokim patriotyzmem, dokładną analizą źródeł historycznych ( na poziomie ówczesnej wiedzy ),pięknym językiem ( pamiętaj, kiedy tworzył ),łączeniem elementów naukowych i artystycznych.

Autor jest uznawany za jednego z najwybitniejszych polskich historyków i pisarzy, a jego twórczość stanowi niezapomniany wkład w polską kulturę i literaturę.

Cały czas szukam współczesnego polskiego pisarza, obdarzonego przynajmniej namiastką talentu autora. Pomimo upływu ok. 170 -ciu lat proza autora ciągle zachwyca.

Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać pozytywnie, negatywnie , albo wcale nie oceniać.
Przeczytać tak czy tak, MUSISZ !!!.
Z czystym sumieniem POLECAM !!!

Jeden z moich ulubionych autorów.
Ojcem autora był zniemczony Czech.
Autor od najmłodszych lat czuł się Polakiem.

Był polskim PATRIOTĄ !!!

1 i 2 Tom opowiadania o Jadwidze i Jagielle.

Moim ulubionym przedmiotem zawsze była historia. Gdybym miała przenieść się w czasie to zdecydowanie wybrałabym średniowiecze. Czasy królów, rycerzy, dam, czarów i zabobonów.

Kiedy wzięłam tę książkę do ręki, faktycznie spodziewałam się opowiadania, ale nie takiego jakiego dostałam. Nie mamy tu żadnych dialogów, mamy tu opisy, które wprowadzają nas w epokę średniowiecza.

Szajnocha opisuje tutaj Polskę, naszych rodaków, sytuacje historyczną, rządy Jadwigi i jej historię - była pierwszą kobietą królem na tronie! I ostatnią władczynią dynastii Piastów! A jej historia od pobożnej księżniczki do żony przywódcy Poganów jest niezmiernie ciekawa!

Szajnocha ukazuje klimat średniowieczny i życie ludzi tej epoki, a także przede wszystkim życie władców, kłótnie o to kto będzie rządził Polską, oraz próby znalezienia małżonka dla Jadwigi innego niż Wilhelm.

Książkę warto przeczytać pomimo objętości, ale uprzedzam, że do łatwych pozycji nie należy.

Polecam.

1 i 2 Tom opowiadania o Jadwidze i Jagielle.

2070

Jeśli ktoś łaknie aktualnej wiedzy tak bardzo, że gotów jest przedzierać się przez dzieła naukowe pisane hermetycznym językiem i uginające się od przypisów, to Szajnocha nie dla niego. Choć nie można tej książce odmówić także wartości naukowych (przy założeniu, że czytelnik zdaje sobie sprawę, że czyta dzieło powstałe w połowie XIX wieku). Za to jeśli ktoś chce wczuć się w epokę, wyobrazić sobie nieprzebyte puszcze, które wtedy porastały Polskę i Litwę, groźne trzęsawiska, rozgardiasz dworu Giedyminowiczów, rozterki młodziutkiej królowej, to niech czyta Szajnochę. Bo to książka działająca na wyobraźnię pisana językiem giętkim, precyzyjnym i obrazowym. Tego u dzisiejszych naukowców już się nie znajdzie. Rozgraniczyło się to, co dla szerokiej publiki, od tego co dla wtajemniczonych. Więc jeśli chce się dzieła naukowego pisanego jak powieść, to trzeba czytać Szajnochę. W pierwszym i drugim tomie akcja doprowadzona jest do koronacji Jadwigi. Serdecznie polecam wszystkim, którzy się interesują historią, z dwóch powodów. Czasy zadzierzgnięcia unii między Polską a Litwą są ciekawe, a Szajnochowy sposób pisania o tym uwodzicielski.

52 użytkowników ma tytuł Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II

Karol Szajnocha
Karol Szajnocha
Karol Szajnocha (ur. 20 listopada 1818 w Komarnie, zm. 10 stycznia 1868 we Lwowie) - polski pisarz, historyk i działacz niepodległościowy. Był synem zniemczonego Czecha Wacława Scheinoha-Vtelenský'ego i Marii z Łozińskich (jego kuzynami byli pisarze Walery i Władysław Łozińscy). Ojciec Szajnochy, z wykształcenia lekarz, porzucił zawód medyczny i osiadł w Galicji jako tzw. mandatariusz. Nie wysługiwał się władzom austriackim, zżył się ze społeczeństwem polskim, nauczył się mówić po polsku, ożenił się z Polką i spolszczył tak dalece, że dzieci wychował na Polaków. Polakiem czuł się od lat najmłodszych Karol, który początki nauki pobierał w domu, a następnie uczęszczał do szkół średnich w Samborze i we Lwowie. W szkole średniej starał się zatrzeć ślady swego niepolskiego pochodzenia, zmieniając stopniowo pisownię nazwiska (Scheynoha de Wtellensky, później Szejnoha de Wtellensky, wreszcie Szajnocha). W 1834, w gronie kolegów szkolnych założył konspiracyjne „Towarzystwo Starożytności" mające na celu gromadzenie i referowanie wiadomości o istniejących w kraju zabytkach przeszłości. członkami jego byli nie tylko uczniowie Polacy, ale również, i to w większości, Niemcy i Rusini. Sprawa się wydała, przeprowadzono śledztwo, w którym Szajnocha całą odpowiedzialność wziął na siebie. Kara nie była zbyt dotkliwa, jednak miała brzemienne skutki w przyszłości. W 1835 zapisał się na Wydział Filozoficzny Uniwersytetu Lwowskiego, ale po kilku miesiącach, 21 stycznia 1836 został aresztowany i odstawiony do więzienia śledczego. Oskarżony był o pisanie kartek i wierszy o antyrządowej treści. Kartki te znaleziono na uniwersytecie i w kościele bernardyńskim w ławkach, które podczas mszy szkolnej zajmowali uczniowie najwyższej klasy gimnazjalnej. Szajnocha i tym razem przyznał się do winy. Został aresztowany i osadzony najpierw w zwyczajnym więzieniu, jednak po kilku tygodniach przeniesiono go do więzienia specjalnego i tam trzymano go w kajdanach założonych na nogi i ręce, w zupełnej ciemności. Nie dawano mu przy tym ani światła, ani książek. Stęchłe powietrze, ustawiczna wilgoć i mrok oddziaływały szkodliwie na jego młody organizm. Dla zapełnienia rozpaczliwej bezczynności, w czasie gdy było coś w celi widać, wyrabiał sobie igły z kości i drutu siatkowego, wydobywał nitki z prześcieradła lub szpilką pisał na ścianie utwory poetyckie, w wyniku czego osłabił sobie na stałe wzrok. W ciężkim więzieniu Szajnocha przebywał do połowy 1837. Jako politycznemu skazańcowi nie dozwolono mu kontynuować przerwanych studiów na uniwersytecie. Wiedzę historyczną posiadł jako samouk. Zarabiał na życie jako nauczyciel w prywatnych domach, był także korektorem w redakcjach czasopism lwowskich: „Dziennik Mód", „Lwowianin", „Rozmaitości" — dodatku do „Gazety Lwowskiej". Pomagał też owdowiałej matce w prowadzeniu dzierżawy w Żydaczowie. W 1838 włączył się znowu do działalności spiskowej stając się członkiem nowej organizacji konspiracyjnej, Młodej Sarmacji, ugrupowania przeciwstawiającego się idei zbrojnego powstania. Od 1839 drukował swoje utwory literackie. W 1847, w którym zaczęły się poważne niedomagania wzroku, opublikował w „Bibliotece Zakładu Ossolińskich" pierwszą pracę naukową Pogląd na ogół dziejów polskich. Mimo ostrzeżeń lekarzy i dolegliwości wzroku pracował dalej. Bez względu na porę roku wstawał o trzeciej nad ranem i zajęty bywał do późnej nocy. Pisał wiersze, powieści, utwory dramatyczne. Przekładał pieśni serbskie. Od 1 lutego 1853 był zastępcą kustosza w Zakładzie Narodowym imienia Ossolińskich, od 1856 - redaktorem „Rozmaitości" i historykiem piszącym prace własne. Był inicjatorem i wydawcą pomnikowego dzieła Monumenta Poloniae Historica oraz redaktorem "Biblioteki Ossolińskich". W 1855 ożenił się z Joanną Bilińską. W 1860, w czterdziestym drugim roku życia, utracił zupełnie wzrok. Mimo kalectwa wzrokowego i innych nękających go chorób Szajnocha pracował bez przerwy w miarę swych sił. Słuchał lektora, dyktował, ale pisał sam również, posługując się przy tym opracowanym przez siebie prostym przyrządem. W ostatnich latach przed śmiercią nie mógł już pisać, gdyż reumatyzm ubezwładnił mu nogi, a następnie ruchy ramion, tak iż z trudnością kreślił ołówkiem po papierze tylko nieczytelne znaki. Zmarł 10 stycznia 1868. Został pochowany na Cmentarzu Łyczakowskim.

Cytaty z książki Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II

Dodaj cytat z książki Jadwiga i Jagiełło 1374-1413. Opowiadanie historyczne. T. I-II