Mitologie świata

- powieść historyczna
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Mitologie świata w ulubionej księgarni
Oceny książki Mitologie świata
75 użytkowników ma tytuł Mitologie świata na półkach głównych- Chcę przeczytać 41
- Mitologia 2
- Mitologie, religie świata 1
- Historia 1
- Na składzie 1
- Mitologie pozostałe 1
- 2012 1
- Sztuka/Film/Teoria literatury 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mitologie świata
Bardzo przyjemny przegląd różnorakich wierzeń z całego świata. Owszem, ciężko wymagać by poszczególne mitologie były opisane szczegółowo, mamy raczej zarys głównego nurtu światopoglądowego, którym kierowali się mieszkańcy różnych krain i kontynentów oraz wybrane mity i postaci w nich występujące - plus zdjęcia i ilustracje. Urzekła mnie całkowita bezstronność, która nawet religię chrześcijańską podaje jako mitologię biblijną. Książka pozwala sobie wyrobić jakieś ogólne pojęcie na temat poszczególnych kultur i wierzeń; nie atakuje czytelnika absolutnie wszystkim, co dotyczy mitologii, a raczej może go zachęcić do dalszego zagłębiania wiedzy w wybranej dziedzinie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry przegląd światowych mitologii. Duży plus za ładne wydanie: mity opisywane są przejrzyście i przystępnym językiem, dobra edycja sprawia, że nie musimy przewracać strony, by dokończyć jakiś temat, w dodatku zawarto liczne ilustracje. Świetne do przeglądania i czytania na wyrywki. Nie jest to opracowanie wybitnie naukowe, jednak zachęciło mnie do zagłębienia się w kilka tematów (zafascynowała mnie m.in. bogini Isztar oraz mitologia skandynawska).
Osobiście uważam, że trochę za mało i za pobieżnie omówiono mitologię słowiańską, skupiając się właściwie na mitach rosyjskich i nie omawiając w ogóle słowiańskiego panteonu, ale akurat to moja ulubiona działka, więc czepiam się szczególnie :) Jako, że nabyłam po promocji w Biedronce za 17 zł, jestem bardzo zadowolona ze zakupu.
Bardzo dobry przegląd światowych mitologii. Duży plus za ładne wydanie: mity opisywane są przejrzyście i przystępnym językiem, dobra edycja sprawia, że nie musimy przewracać strony, by dokończyć jakiś temat, w dodatku zawarto liczne ilustracje. Świetne do przeglądania i czytania na wyrywki. Nie jest to opracowanie wybitnie naukowe, jednak zachęciło mnie do zagłębienia się w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toplusami książki jest przejrzysty wygląd ładne ilustracje i bogactwo różnorodnych mitologii.
nie jest to jednak książka z której można poznać którąkolwiek z nich.
służy ona raczej do wzbudzenia zainteresowania czytelnika danym tematem i nakłonienia do dalszego jego zgłębiania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie jest to jednak książka z której można poznać którąkolwiek z nich.