Taty misia nigdy nie ma

Okładka książki Taty misia nigdy nie ma autora Heidi Howarth, 9788362935482
Okładka książki Taty misia nigdy nie ma
Heidi Howarth Wydawnictwo: Welpol Adventure literatura dziecięca
36 str. 36 min.
literatura dziecięca
Dad bear never there
2012-01-01
2012-01-01
36 min.

Kup Taty misia nigdy nie ma w ulubionej księgarnii

Oceny książki Taty misia nigdy nie ma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Taty misia nigdy nie ma

To historia poznawania zwyczajów dorosłych, zadawania pytań dziecięcych i szukania na nie odpowiedzi. To książeczka o odkrywaniu zależności, zaspokajaniu ciekawości, dawaniu sobie rady w szukaniu odpowiedzi i pokonywaniu trudności. To pięknie ilustrowana historia rodziny misiów, w której synek zastanawia się po przebudzeniu dlaczego nie ma taty, gdzie znika na całe dnie i dlaczego nie zdąża się z nim pożegnać i uściskać. Autorka w zgrabnych słowach pokazała rozwój małego dziecka i mądrość rodzica. Jak maluch zaspokaja swoją ciekawość, a rodzic pozwala mu na własne doświadczenia (zważając na jego bezpieczeństwo),odkrywanie, dochodzenie do odpowiedzi. Jak rodzic życzliwie wyjaśnia zależności, powinności i odpowiedzialność. Pokazała radość z możliwości samodzielnych działań. Bardzo mądra lektura dla dzieci.

Bardzo wartościowa książeczka, z mądrym przesłaniem i pięknymi ilustracjami.
Warto podsunąć dziecku.

Tu znajdziecie moją foto-recenzję:

Bardzo wartościowa książeczka, z mądrym przesłaniem i pięknymi ilustracjami.
Warto podsunąć dziecku.

Tu znajdziecie moją foto-recenzję:

14 użytkowników ma tytuł Taty misia nigdy nie ma na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Taty misia nigdy nie ma na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Taty misia nigdy nie ma

Heidi Howarth
Heidi Howarth
Pisarka amerykańska. Autorka książek dla dzieci. Jak sama mówi: "Staram się pisać opowiadania. Historie, które inspirują i wyjaśniają świat". Jest żoną utalentowanego rysownika Daniela Howartha mąż artystycznym i 2 dzieci + zwierzęta = Busy

Cztery łapy i ogon Agnieszka Frączek
Cztery łapy i ogon
Agnieszka Frączek
Zbiór opowiadań o zwierzętach domowych dla dzieci. Książka edukacyjna w sensie do nauki czytania. Bardzo duże litery w tekście zgodnie z serią o tym samym tytule. Cykl ,,Uczę się czytać’’. Trochę większy format od standardowego. Twarda okładka , po części lakierowana. Dobry gatunek błyszczącego papieru. Ilustracje prześliczne wyczarował Artur Nowicki. Zbiorek opowiadań dotyczy zwierzątek domowych , adoptowanych lub znalezionych w miejscu, gdzie być nie powinny. Treść dotyczy też empatycznych rodzin i osób, którym los zwierząt nie pozostaje obojętny. Znajdziemy tu historię o biało-czarnym kotku, wyżełku, króliku, rudym kotku. Każde z nich odnajduje domy w specyficznych sytuacjach. Przesłaniem dla tych opowiadań jest : Nie kupuj, adoptuj dla dobra zwierząt. Ludzie zmieniają się pod wpływem zwierząt, stają się bardziej otwarci na świat. Nie sądź po pozorach, jak ci się wydaje nawet coś najbardziej dziwnego i niemożliwego. Poruszono też problem deweloperki, zagrabiającej coraz większe tereny pod nowe apartamentowce, niosącej nierzadko krzywdę ludzką. Czasem podczas rozbiórek ludzie tracą też i miejsca pracy, o innym nie wspomnę. Piękne opowiadania niosące empatię ,radość z posiadania zwierząt, otwartość na świat. Pokazują jak dzieci są mądre, czasami swoją wiedzą przewyższają niektórych niezorientowanych dorosłych. Polecam! Szczególnie dla zerówkowiczów i dzieci stawiających pierwsze kroki w czytaniu. Dla tych co kochają zwierzęta i są gotowi nieść im pomoc.
Anka - awatar Anka
oceniła na91 rok temu
O zebrze, która chciała być w kwiatki Anna Onichimowska
O zebrze, która chciała być w kwiatki
Anna Onichimowska Joanna Sedlaczek
Wyobraźcie sobie, że to co narysowaliście nagle ożywa i zaczyna mówić do Was z kartki... Jakbyście zareagowali? Zaczęli byście zastanawiać się, czy wszystko z Wami w porządku? Czy posłuchalibyście "przybysza" i rozpoczęli konwersację? Tę drugą opcję wybrali Marcin i Natalka... ⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁? Historia opowiada o tytułowej zebrze, narysowanej na kartce przez chłopca, która marzy o kwiatuszkach, a nie o czarno-białych paskach... Choć świat rysowany przez Marcina jest szalony i trochę magiczny (lew z połową grzywy, niebieskie drzewa!),to emocje, jakie za sobą niesie, są jak najbardziej realne: chęć bycia kimś innym, poczucie, że "nie pasujesz”, strach… i wreszcie – powrót do własnej skóry. Zebra doświadcza wielu sytuacji i uczuć, by w końcu trafić i poczuć się "na swoim miejscu". 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🔹fantastyczny, dziecięcy świat – Marcin i Natalka rysują światy, w których wszystko może być inne: drzewa, zwierzęta, itp. To doskonała przestrzeń dla wyobraźni! 🔸lekcja bycia sobą – Zebra, rozczarowana własnymi paskami, pragnie być w kwiatki. Z pomocą dzieci zmienia się, ale okazuje się, że zmiany nie zawsze przynoszą szczęście. W końcu lepiej być sobą niż kimś innym 🔹ponadczasowy przekaz. Autorka porusza trudne tematy w ciepły, prosty sposób. Mówi o akceptacji siebie, samotności, lęku, potrzebie przynależności. 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? "Zebra..." z pewnością przemówi do wyobraźni dzieci od 4. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "O zebrze, która chciała być w kwiatki” to mała książeczka z wielkim przesłaniem. Łączy magię dziecięcej wyobraźni, piękne ilustracje i ważną lekcję: że akceptacja siebie jest najcenniejsza. Idealna do wspólnego czytania, ale też rozmowy o emocjach i poczuciu własnej wartości. Nam bohaterowie zwierzęcy w książkach bardzo się podobają, dlatego z przyjemnością wrócimy do tego tytułu.😍 P.S. Książka zdobyła wyróżnienie w konkursie „Dziecięcy Bestseller Roku 2004”
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Chcę mieć przyjaciela. O dziewczynce, która chciała zaprzyjaźnić się z krokodylem Elżbieta Zubrzycka
Elżbieta Zubrzycka Marianna Jagoda
Prześliczna, mądra, pouczająca i terapeutyczna książeczka o tym, czy łatwo jest znaleźć prawdziwego przyjaciela. Czy podczas tego żmudnego procesu można natrafić na zasadzki? Czym jest prawdziwa przyjaźń i jak ją rozpoznać? Pewna dziewczynka była bardzo samotna, nie miała się z kim bawić i trochę się nudziła. Pragnęła na gwałt znaleźć sobie przyjaciela, nie kolegę czy koleżankę. Nie bez kozery mówi się, żeby kogoś dobrze poznać, trzeba najpierw beczkę soli z nim zjeść. Wyobrażała sobie, że przyjaciel to ten z kim można się świetnie bawić, gdyż lubi te same rozrywki co ona. Ktoś kto potrafi wysłuchać i nie wyśmiewa przy tym, kto czuje i myśli podobnie, z kim można porozmawiać od serca ,kto zawsze stanie w jej obronie. Piękna definicja i cudne wyobrażenie. Niestety nie tak prosto jest znaleźć prawdziwą przyjaźń, która wszystko wybacza i kocha pomimo. Dziewczynka długo myślała nad tym kto byłby najlepszy u jej boku. Analizowała krowę, konia, żabę oraz inne zwierzątka, aż zdecydowała ,że najlepszym kandydatem byłby koala. Na swojej drodze jednak ,dziewczynka spotkała jedynie samotnego jak ona krokodyla. A, że tonący brzytwy się chwyta , zdesperowana próbowała nawiązać z nim nić przyjaźni. Nadała mu nawet imię Koala. Ale samo imię nie wystarczyło. Krokodyl był i zawsze będzie tylko krokodylem. Gad był toksycznym przyjacielem, manipulował dziewczynką, wpędzał na każdym kroku w poczucie winy. Im więcej się ona starała, tym było coraz gorzej w ich relacjach. Nie była przy nim bezpieczna, w każdej chwili mógł ją zjeść. Dziewczynka myślała, że krokodyl w końcu się zmieni, ale to nie następowało i nie czuła się najlepiej w ich związku. To nie była prawdziwa przyjaźń, nie uskrzydlała jej ,a wprost przeciwnie ograniczała i czyniła spustoszenie w jej życiu. Dziewczynka postanowiła trzymać się z daleka od niebezpiecznego przyjaciela. Czy dziewczynka spotkała jeszcze prawdziwego przyjaciela? Jak potoczyły się jej dalsze losy? Co się stało z krokodylem? O wszystkim przeczytacie w książeczce i znajdziecie odpowiedzi na te pytania. Razem z dziećmi obejrzycie piękne ,kolorowe ilustracje. A dla Was kochani rodzice jest specjalna wkładka ze wskazówkami ,jak przeprowadzić rozmowę z dzieckiem i wytłumaczyć mu ,żeby w życiu kierowało się sercem i rozumem w doborze przyjaciela, żeby nie było rozczarowane na przyszłość i pogrążone w niepotrzebnym smutku . Krokodyle najlepiej obserwuje się w ogrodzie zoologicznym, więc proponuję udać się z dziećmi na piękną wycieczkę. Nie stoi nic na przeszkodzie by zostały ulubionymi zwierzątkami waszego dziecka, ale nie przyjaciółmi. A to już poważna różnica.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Taty misia nigdy nie ma

Dodaj cytat z książki Taty misia nigdy nie ma