Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować

Okładka książki Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować autorstwa Luce Giard, Pierre Mayol, Michel de Certeau
Michel de CerteauLuce Giard Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Cultura nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Cultura
L'invention Du Quotidien. Habiter, Cusiner Tome 2
2011-01-01
2011-01-01
Katarzyna Thiel-Jańczuk
W książce Wynaleźć codzienność. Sztuki działania (Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2008) Michel de Certeau analizował subtelne podstępy, taktyki oporu, które definiowały sztukę życia w społeczeństwie konsumpcyjnym. W drugim tomie, Mieszkać, gotować, Luce Giard i Pierre Mayol tworzą socjohistorię sztuk działania na podstawie „mikro-opowieści” przechodzących ze sfery prywatnej (sztuki gotowania i odżywiania się) do sfery publicznej (praktyki dzielnicy, tu – robotniczej przestrzeni, jaką stanowi Croix-Rousse w Lyonie) oraz do prywatnej przestrzeni mieszkalnej. Długie wywiady z rozmówcami, którymi są głównie kobiety, pozwalają odtworzyć rzeczywistość indywidualnych trajektorii dzięki ścisłym powiązaniom zwyczajów, obowiązków oraz wymuszonych przez sytuację pomysłowych wybiegów.

Oba tomy w całości otwierają nowe pole badawcze „praktycznej nauki o poszczególności”, będącej wyrazem podziwu oraz szacunku dla pomysłowości zwykłych ludzi, których sposoby działania czynią z publicznej i prywatnej przestrzeni „miejsce nadające się do życia”.

Kup Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować

21 użytkowników ma tytuł Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować

Michel de Certeau
Michel de Certeau
Michel de Certeau urodził się w 1925 roku. Obdarzony błyskotliwą i pozbawioną konformizmu inteligencją, wykazywał rozmaite zainteresowania. Odebrawszy solidne wykształcenie w zakresie filozofii, literatury klasycznej, historii i teologii, w 1950 roku wstąpił do Towarzystwa Jezusowego, w którym przyjął święcenia kapłańskie w 1956 roku i którego nigdy nie opuścił. Jako historyk badający teksty mistyczne od renesansu do klasycyzmu interesował się metodami badawczymi antropologii, językoznawstwa i psychoanalizy. Przygotował do pracy badawczej wielu studentów w Europie i obu Amerykach. W 1984 roku powrócił z sześcioletniego pobytu na Uniwersytecie Kalifornijskim, aby objąć Katedrę Historycznej Antropologii Wierzeń w Wyższej Szkole Nauk Społecznych (EHESS). Zmarł w 1986 roku w Paryżu.

Cytaty z książki Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować

Dodaj cytat z książki Wynaleźć codzienność. Tom 2. Mieszkać, gotować