Skorpion: Cień Anioła

Okładka książki Skorpion: Cień Anioła autora Stephen Desberg, Enrico Marini, 9788360298961
Okładka książki Skorpion: Cień Anioła
Stephen DesbergEnrico Marini Wydawnictwo: Taurus Media Cykl: Skorpion (tom 8) komiksy
48 str. 48 min.
Wojciech Birek

Kup Skorpion: Cień Anioła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skorpion: Cień Anioła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skorpion: Cień Anioła

Zginął jeden z bohaterów, będący we wszystkich tomach... Faraon.

Zginął jeden z bohaterów, będący we wszystkich tomach... Faraon.

Sporo już czasu minęło od mojej lektury poprzedniego tomu. Zdążyłem już pozapominać wiele wątków tam przedstawionych. Pamiętam jednak dobrze pewien bardzo oklepany motyw tam wprowadzony. Obawiałem się więc dalszego pociągnięcia tego wątku.

W Rzymie twardą ręką rządzi Trebaldi. Skorpion z towarzyszami postanawia uwolnić Huzara z więzienia. W tym samym czasie grupa pewnych szlacheckich rodów postanawia zawiązać sojusz.

Tom wprowadza parę nowych tajemnic dotyczących narodzin Skorpiona. Pojawia się nowy złowieszczy przeciwnik, który może być jedynie marionetką w rękach jakiejś wyższej siły. Zastanawiam się czy nie jest to próba zamiecenia pod dywan kontrowersyjnego pomysłu z poprzedniego tomu. Sam antagonista jednak zapowiada się bardzo ciekawe.

Jeśli zaś chodzi o główny wątek, to skupia się on na kolejnym przekręcie Skorpiona. Podobał mi się sam przebieg planu w stylu takich filmów o napadach jak „Żądło” czy „Vabanque”. Szkoda, że stawka o jaką toczy się gra jest bardzo banalna na tle tego co działo się w poprzednich tomach.

Trochę słabszy jest wątek powrotu pewnej postaci z przeszłości Skorpiona. Wprowadzone przez to zostają wątki rodem z telenoweli polegające na infantylnej wręcz zazdrości i strachu przed porzuceniem. Szkoda, że ma to wpływ na postacie, które zdążyłem już polubić w tej serii. Dobrze, że chociaż sam koniec tego wątku okazuje się bardzo pragmatyczny.

Bardzo obiecujący jest też wątek przymierza rodów. Być może powstanie siła, z którą zarówno Skorpion, jak i Trebaldi będą musieli się liczyć.

Za rysunki odpowiada tu podobnie jak w poprzednich odsłonach cyklu Enrico Marini. Bardzo wiarygodnie rysuje sylwetki ludzkie, chociaż przy portretowaniu kobiet tworzy trochę za bardzo wyidealizowane wizerunki.

Pomimo jednak paru interesujących pomysłów, nie czuję żeby akcja posunęła się w tym tomie specjalnie na przód. Pojawia się zaledwie zarys paru przyszłych wątków, a także pomysłowa akcja Skorpiona. To jednak moim zdaniem trochę za mało i ten tom jest dla mnie trochę zapychaczem.

46 użytkowników ma tytuł Skorpion: Cień Anioła na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Skorpion: Cień Anioła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Skorpion: Cień Anioła

Okładka książki Gwiazda Pustyni. Tom 2 (Wydanie zbiorcze) Stephen Desberg, Hugues Labiano, Enrico Marini
Okładka książki Skorpion. Tom 4 Stephen Desberg, Enrico Marini
Skorpion. Tom 4 Stephen Desberg, Enrico Marini
Okładka książki Gwiazda Pustyni. Tom 1 (Wydanie zbiorcze) Stephen Desberg, Enrico Marini
Gwiazda Pustyni. Tom 1 (Wydanie zbiorcze) Stephen Desberg, Enrico Marini
Okładka książki Cygan Enrico Marini, Thierry Smolderen
Cygan Enrico Marini, Thierry Smolderen
Enrico Marini
Enrico Marini
Enrico Marini urodził się w 1969 roku. Jego pierwszy poważny kontakt z komiksem miał miejsce w 1987 roku na Festiwalu Komiksu w Sierre dzięki Konkursowi Młodych Talentów, na którym został zauważony i przedstawiony wydawnictwu Alpen Publishers. Właśnie wtedy zaledwie osiemnastoletniemu twórcy powierzono rysowanie pierwszych albumów komiksowych. Ale prawdziwa kariera tego twórcy miała rozpocząć się dopiero w 1992 r., kiedy to scenarzysta Thierry Smolderen zaproponował mu współpracę przy serii Cygan. Smolderen tak opowiada o początkach współpracy z Marinim: "W roku 1989 jeszcze niewielu ludzi słyszało o mandze, a ja byłem jej fanem. Pamiętam, że kiedy zobaczyłem tego małego Szwajcara, który znał Akirę jak własną kieszeń i który rysował w tym stylu, byłem poruszony". Jednak wraz ze wzrostem popularności mangi Marini coraz bardziej od niej odchodził. W jego komiksach nie sposób znaleźć typowych jej cech. Rysownik zachował wszakże mangowa dynamikę, adaptując ją do własnego niepowtarzalnego stylu, który cały czas ewoluował, co doskonale widać w kolejnych tomach Cygana.

Okładka książki Urban. Reguły gry Luc Brunschwig, Roberto Ricci
Urban. Reguły gry Luc Brunschwig, Roberto Ricci
Okładka książki Szósty rewolwer 1: Zimne martwe palce Cullen Bunn, Brian Hurtt
Szósty rewolwer 1: Zimne martwe palce Cullen Bunn, Brian Hurtt
Okładka książki Skorpion: Święta dolina / Skarb świątyni Stephen Desberg, Enrico Marini
Skorpion: Święta dolina / Skarb świątyni Stephen Desberg, Enrico Marini
Okładka książki Long John Silver, t.3: Szmaragdowy labirynt Xavier Dorison, Mathieu Lauffray
Long John Silver, t.3: Szmaragdowy labirynt Xavier Dorison, Mathieu Lauffray
Okładka książki Cygan: Aztecki śmiech Enrico Marini, Thierry Smolderen