Nie zgadzaj się na zło!

Okładka książki Nie zgadzaj się na zło! autora Franciszek, 9788375956207
Okładka książki Nie zgadzaj się na zło!
Franciszek Wydawnictwo: Wydawnictwo M religia
religia
2013-04-01
2013-04-01

Kup Nie zgadzaj się na zło! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie zgadzaj się na zło!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie zgadzaj się na zło!

Gdy papież Benedykt XVI zapowiedział swoją abdykację świat był w szoku. Minęło osiem lat od śmierci Jana Pawła II i jego następca odchodzi. Jak to możliwe? – pytają ludzie. Papieżem jest się do końca, a teraz, co teraz? Jak będzie wyglądał Kościół, gdy będzie miał dwóch papieży? Kim będzie następca Benedykta XVI? Czy kardynałowie wybiorą ponownie kogoś „z dalekiego kraju” czy może powrócą do wieloletniej tradycji „włoskich” papieży? Dyskusje, pytania i niepewność trwały do ostatniej chwili, gdy na balkonie Bazyliki Św. Piotra pojawił się….Franciszek.

Od pierwszych dni, a nawet od pierwszych godzin swego pontyfikatu nowy Papież buduje kolejny etap w dziejach Kościoła. Jest osobą kontrowersyjną, łamiącą przyjęte normy postępowania. Porusza się środkami publicznej komunikacji, dzwoni do prywatnych, nieznanych sobie osób i sugeruje kapłanom, by stali się ubogimi i nie pobierali opłat za posługę sakramentów.

Wydawnictwo M wydało interesującą książkę, która pokazuje wrażliwość Ojca Świętego krzywdy społeczne. Porusza ona wypowiedzi Ojca Świętego na tematy korupcji, niesprawiedliwości, ubóstwa i sensu walki ze złem. Papież mówi, że odpowiedzią Boga na zło tego świata jest Krzyż Chrystusa: „czasem wydaje się, że Bóg nie odpowiada na zło, że pozostaje milczący. W rzeczywistości Bóg przemówił, odpowiedział, a Jego odpowiedzią jest krzyż Chrystusa: słowo, które jest miłością, miłosierdziem, przebaczeniem. Jest także osądem: Bóg nas osądza miłując nas. Jeśli przyjmuję Jego miłość, jestem zbawiony, jeśli ją odrzucam, jestem potępiony nie przez Niego, ale przez samego siebie, bo Bóg nie potępia On jedynie miłuje i zbawia”. (str73)
Na co nie powinnyśmy się zgadzać według Papieża Franciszka? Odpowiedź znajdziemy w książce: „Nie zgadzaj się na zło”.

Jakiś czas już na tym świecie żyję i może dlatego zdaję sobie sprawę z tego, że książka "Nie zgadzaj się na zło!" z całą pewnością nie zaintryguje każdego, kto zobaczy ją na półce w księgarni - a wielka szkoda! Na wielu blogach widziałam recenzje książek "donoszących" o najciekawszych, często zupełnie nowych zachowaniach papieża Franciszka, natomiast znacznie mniejsze jest zainteresowanie tym, co Ojciec Święty MÓWI do każdego z nas zarówno podczas kolejnych wystąpień publicznych, jak i na swoim profilu na... Tweeterze!Czy często nie jest tak, że myślimy: "Fajny papież! Dobrze patrzy mu z oczu - już go lubię!", ale nic więcej z naszego myślenia na jego temat nie wynika - nie chcemy posłuchać jego słów, a to przecież tak, jakbyśmy oglądali telewizję z wyciszonym głosem, co chyba trzeba przyznać nie ma większego sensu :) Przed przeczytaniem pozycji, będącej obszernym zapisem wypowiedzi papieża Franciszka oraz homilii i przemówień z okresu, w którym był jeszcze kard. J.M. Bergoglio, na temat nauczania nowego Ojca Świętego wiedziałam tylko jedno - że chce "Kościoła ubogiego dla ubogich". Moja wiedza była strrrrasznie... hmmm... "uboga" biorąc pod uwagę fakt, że kardynał Bergoglio jest już papieżem Franciszkiem od marca bieżącego roku i z całą pewnością powiedział światu znacznie więcej, niż to jedno zdanie :)

Więcej na: http://esaczyta.blogspot.com/2013/08/nie-zgadzaj-sie-na-zo-czyli-zwroc-uwage.html

24 użytkowników ma tytuł Nie zgadzaj się na zło! na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Nie zgadzaj się na zło! na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Nie zgadzaj się na zło!