This Lullaby

Kup This Lullaby w ulubionej księgarnii

This Lullaby

Oceny książki This Lullaby

OPINIE i DYSKUSJE o książce This Lullaby

Kupiłam omyłkowo, ale nie żałuję. Dobrze wie czytało. Idealna odskocznia od tego co czytam zazwyczaj.

Nie moja bajka, niestety mnie się nie podobała.

Nie moja bajka, niestety mnie się nie podobała.

"Kołysanka"Sarah Dessen to obyczajowa książka z wątkiem romantycznym, której akcja rozgrywa się w ciągu trzech wakacyjnych miesięcy. Główna bohaterka – Remy - to dziewczyna, która nie miała łatwego dzieciństwa. Nie wierzy w miłość i chyba trudno jej się dziwić.
"Miłość to tylko usprawiedliwienie, żeby znosić szajs, którego nie powinno się tolerować (...) Miłość zaburza równowagę, więc to, co powinno być ciężarem, wydaje się lekkie jak piórko. To pułapka." (str.220)
Ojciec odszedł a matka miała jak do tej pory już kilku mężów.
"Miłość jest nieprzewidywalna. Czasem znasz mężczyznę od lat i nagle pewnego dnia bum! Widzi się go inaczej. A czasami dzieje się to od pierwszego spojrzenia. Dlatego miłość jest wspaniała"
(str. 233)
"(...) nie ma idealnych związków. Czasem trzeba trochę ustąpić, iść na kompromis. Dać coś z siebie, żeby zyskać coś większego" (str.234) – to poglądy Barbary Starr
Doświadczenia damsko – męskie dziewiętnastolatki nie zawsze okazywały się miłe i przyjemne. Relacje z chłopakami były najczęściej kończone przez nią, w momencie przez nią wybranym. To ona odchodziła, bo nie umiała inaczej. Nie potrafi nawet policzyć ile razy to robiła.
Wymyśliłam dla niej ksywkę: "związkowa pesymistka".
Dziewczyna z charakterem i zasadami, mająca swoje zdanie, zorganizowana i uporządkowana.
W salonie samochodowym najnowszego ojczyma została zaczepiona przez chłopaka – Dextera – nieco szalonego muzyka, dorabiającego sobie w myjni. Ma wszystkie cechy, których ona nie toleruje. Dzięki zbiegom okoliczności ale też jego cierpliwości i determinacji, jakiś czas później zbliżyli się do siebie. Miał być tylko chłopakiem na lato, do czasu wyjazdu na Uniwersytet Stanforda w Kalifornii.

Czy wszystko poszło zgodnie z planem Remy?

Przeczytasz i będziesz wiedzieć.

Brakowało mi w tej książce ... trochę więcej emocji i humoru. Całość była jak gdyby pokryta delikatną powłoką nieprzepuszczającą. Jakby autorka pisała tę powieść "z pewną dozą nieśmiałości", bojąc się poruszyć pewne kwestie. Być może takie właśnie było zamierzenie autorki i zrobiła to celowo. Tego nie wiem.
Ogólne wrażenie po przeczytaniu książki – pozytywne. Fabuła może nie jest specjalnie oryginalna, ale dzięki bohaterom stworzonym przez autorkę, nabrała innej jakości. A "niepoprawny optymista" Dexter dodał jej wiele uroku.

Podsumowując jednym zdaniem:
W życiu nie można wiecznie chronić siebie i nie ryzykować dla uczucia a tylko stać obok, patrzeć, obserwować, zastanawiać się, bo traci się czas.

"Trzymanie ludzi na dystans i pozbawianie się miłości nie dodaje siły. Jeśli już, to osłabia, bo człowiek robi to ze strachu." (str. 235)

Książka z pozytywnym przesłaniem. Polecam

587 użytkowników ma tytuł This Lullaby na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł This Lullaby na półkach dodatkowych

Linia serc Rainbow Rowell
Linia serc
Rainbow Rowell
Po kilku latach ponownie wpadła mi w ręce książka "Linia serc" autorstwa Rainbow Rowell. Jakoś tak przeglądałam półki z książkami i gdy zaczęłam czytać i przypominać sobie, to w sumie doszłam do samego końca. Może nie była to zbyt porywająca lektura, lecz temat zaintrygował mnie na tyle, że chciałam poznać zakończenie tej historii. Jest to nawet czasami dość ciekawie opowiedziana historia o tym, że warto walczyć o miłość, o miłość małżeńską... "Najlepsza historia miłosna od czasu wynalezienia telefonu!" Takim hasłem opatrzona jest ta książka, lecz moim zdaniem to hasło jest nieco na wyrost, bo raczej nie była to najlepsza historia miłosna od czasu wynalezienia telefonu. Z pewnością znalazłoby się kilka lepszych. Lecz tak ogólnie to książka nie jest zła, mogę nawet powiedzieć, że ma w sobie to "coś", coś, co powoduje, że można się nią zauroczyć. Jest to opowieść o małżeństwie z kilkunastoletnim już stażem, przechodzą właśnie kryzys małżeński, chociaż do końca to właściwie nie jest wiadomo czy to kryzys, czy tylko takie wyobrażenie o nim. Georgie jest scenarzystką, znakomicie łączy pracę z życiem rodzinnym. Jej mąż Neal jest opiekuńczy, mają dwie cudowne córki oraz piękny dom. Jednak coś jest nie tak. Lecz Georgie zamiast zmierzyć się z problemami, spróbować coś naprawić, to w święta wybiera pracę i o mały włos nie zniszczyła swojego małżeństwa. Nieoczekiwanie znajduje tajemniczy telefon, który wydaje się bardzo tajemniczy i być może pomoże jej w uczuciowych rozterkach... Znajdziemy tu niezwykłą przeplatankę, gdyż podróżujemy w czasie, raz czytamy o teraźniejszości a za chwilkę cofamy się o piętnaście lat. Trochę się z tego powodu tworzy chaos, ale można to jakoś ogarnąć, lecz wydaje się, jakby autorka nie przyłożyła się zbytnio do tego. Potencjał tej historii jest jednak dość duży i można było stworzyć bardziej składną opowieść, bez takich gwałtownych przeskoków w czasie. Najbardziej wkurzała mnie tu postać głównej bohaterki i jej zachowanie. Jest tak chaotyczna i niezorganizowana, że po prostu nawet chciałam, żeby nie udało jej się poskładać na nowo swojego małżeństwa...
Myszka - awatar Myszka
oceniła na63 lata temu
Sprawy do zapomnienia Courtney C. Stevens
Sprawy do zapomnienia
Courtney C. Stevens
Naprawdę jest to świetna, lekka i fantastycznie napisana powieść, która wzruszyła mnie i wywołała wiele emocji. To lektura dla młodzieży ale sprawi wiele radości także i starszemu czytelnikowi. Autorka napisała w tej książce o przyjaźni, przebaczaniu, lęku przed wzrokiem ludzi i miłości. Opowiada realistycznie o prawdziwym życiu, opisując cierpienia i rozterki nastolatków, którzy przeżyli tragiczny wypadek. Kilka razy wzruszyłam się do łez i przeżywałam ból bohaterki. Wciągnęłam się w czytanie i pochłonęłam ją w jeden wieczór. Sadie to siedemnastolatka, która przeżyła rok wcześniej wypadek samochodowy. Pozostały jej po tym wydarzeniu blizny na twarzy i ciele, których bardzo się wstydzi. Stara się je maskować i ukrywać przed wzrokiem wszystkich ludzi. Dziewczyna straciła w tej katastrofie najlepszego przyjaciela Trenta a jego brat Max wraz z rodzicami wyjechał bardzo daleko. Na szczęście nastolatkowie utrzymują ze sobą kontakt mailowy. Sadie odsunęła od siebie wszystkich znajomych i przyjaciół. Przestała chodzić do szkoły i ma ataki paniki. Wszystko się zmienia, gdy powraca brat Trenta z rodzicami. Nastolatka dziwi się, że Max patrzy na nią i nie przeszkadzają mu jej szpetne blizny. Chłopak staje się wielkim oparciem dla bohaterki, rozumie jej lęki i stara się ją wspierać. Dziewczyna zaczyna na nowo cieszyć się życiem, akceptuje swój wygląd, a jej rozdarte serce zaczyna się zabliźniać i otwierać na miłość. Autorka fantastycznie rozbudowała postaci. Przedstawiła je w interesujący, przystępny sposób. Fabuła jest wartka, ciekawa i zawiera tajemnicze momenty. Uważam, że warto sięgnąć po tę lekturę i będę Was do tego namawiała. Jak zaczniecie czytać to ciężko będzie oderwać Was od tej książki.
Izzi - awatar Izzi
Daj mi odpowiedź Sandy Hall
Daj mi odpowiedź
Sandy Hall
Książka jest bardzo dobra, moim zdaniem jedna z tych lepszych, porusza ważny temat jakim jest szczerość w relacjach między ludzkich oraz postrzeganie samego siebie. Decydowanie za kogoś co ma robić i co będzie robił jest złe, ponieważ każdy sam powinien odnaleźć drogę do tego co by chciał robić w przyszłości wywieranie presji jak robiła to mama naszej głównej bohaterki jest bardzo złe, ponieważ nie każdy chce być naukowcem a spełnianie zachcianek kogokolwiek może powodować, że człowiek stanie się nieszczęśliwy a kwestie decyzji będą ciążyły do końca jego życia. Drugą ważną sprawą jest ukrywanie ważnych kwestii przed naszymi bliskimi w obawie o to co powiedzą rodzice, jak zareagują, czy mnie wydziedziczą sprawia, że tajemnice zaczynają ciążyć a z wbrew pozoru błahej sprawy może zrobić się naprawdę ogromna afera, tak jak w przypadku naszych bohaterów, którzy przejechali pół kraju w poszukiwaniu ojca jednego z nich a wystarczyło aby matka Teo, po prostu usiadła z nim któregoś dnia i porozmawiała tak po prostu szczerze od serca, bez tajemnic i przez ogródek, może wtedy lepiej dogadywałby się z Buckiem i nie czułby tak okropnego odosobnienia. Książka ma nas uczyć szczerości oraz tego by zawsze robić to co się chce i dążyć do tego, aby spełniać swoje marzenia i swoje pragnienia a nie pragnienia i marzenia kogoś innego. Nikt nie przeżyje za nas naszego życia.
Zaczytana - awatar Zaczytana
oceniła na73 lata temu
Chłopak, który stracił głowę John Corey Whaley
Chłopak, który stracił głowę
John Corey Whaley
Nie będę się wyjątkowo czepiał miałkości formy, młodzieżowego sznytu i prostoty cechującej przekaz, gdyż w końcu dla nastolatków ma to być dzieło. A jest to dzieło jednego pomysłu, ale fajnie i konsekwentnie rozwijanego. Pal licho, że pomysł z odcięciem głowy i przyszyciem jej do innego ciała nie broni się w żaden fantastyczno-naukowy sposób, równie dobrze możemy udawać, że po prostu główny bohater na pięć lat zapadł w śpiączkę. Głównym punktem programu jest właśnie to jak sobie radzi z powrotem do życia, które zmieniło się diametralnie, choć przecież on sam dopiero co tu był. I jest to ciekawe, fajne, przyjemne...obserwować jak próbuje sobie radzić z tym, że dziewczyna, którą kocha jest pięć lat starsza i zaręczona jest z innym, najlepszy przyjaciel jest już na studiach, a rodzice, no cóż jak to rodzice... Niestety mam wrażenie, że ciekawej by było, gdyby autor spróbował podejść do tematu jeszcze bardziej wielowątkowo, pokazując jeszcze więcej rzeczy, które młodemu Travisowi "uciekły" i się "postarzały". Na początku jeszcze to jakoś wygląda, w druga połowa historii to jednak już tylko gonitwa za dziewczyną, którą kocham, ma ona być ze mną, bo to moja bratnia dusza i tak ma być. W pewnym momencie dosłownie kibicowałem za tym, żeby ten cały plan runął mu na łeb. Ostatecznie autor wybrnął z tego poprawnie, i myślę, że lekcja, którą dostał Travis na koniec ukontentuje zarówno romantyków jak i realistów.
Konrad - awatar Konrad
Kluseczka Julie Murphy
Kluseczka
Julie Murphy
,,Czasem doskonałość, którą pokazujemy innym, składa się z wielu niedoskonałości." Clover City to małe miasteczko w Teksasie, które słynie z organizacji najstarszych wyborów Miss Nastolatek. Willowdean jest świadoma swej nadwagi i codziennie odważnie kroczy przez świat pełen wrednych ludzi, którzy ją z tego powodu wyśmiewają. Ma jedną przyjaciółkę - Ellen, jedną idolkę - Dolly Parton i jeden autorytet - ciocię Lucy, która zmarła z powodu otyłości, ale zbudowała jej twardy charakter. Jej pewność sobie zanika, kiedy u jej boku pojawia się przystojny chłopak, przy którym popada w kompleksy i zaczyna odczuwać wstyd. Postanawia wziąć udział w konkursie, którego przewodniczącą jest jej mama, była Miss Nastolatek i udowodnić sobie i innym, że piękno nie zna rozmiaru i każa dziewczyna może powalczyć o koronę. Przyjemna i lekka młodzieżówka, napisana z humorem, nastoletnim językiem. Mówi o samoocenie, akceptacji, oraz walce z hejtem. Książka jest o przyjaźni, pierwszych miłościach, zazdrości, tajemnicach i nastoletnich intrygach. Kluseczka ujęła mnie niesamowitą odwagą i pewnością siebie. Nie przejmowała się opinią rówieśników i była waleczna. Jej ciocia wielu rzeczy nie robiła, ze względu na brak wiary w siebie, choć mogła wszystko. Will chciała udowodnić, że MOŻE i przełamać kanony piękna, tym sposobem stała się autorytetem, dla innych szykanowanych dziewczyn w szkole. Został również poruszony temat kłopotów rodzicielskich, gdzie rodzice wywierają presję na dzieciach, a one pragną żeby byli z nich dumni. Relacja bohaterki z mamą łamała mi serce. Szkoda, że wątek związku z Bo został niedokończony, czuję niedosyt. Zakończenie mnie trochę rozczarowało, bo nie wszystko zostało wyjaśnione, ale chętnie sięgnę po kolejną część.
sqot_es - awatar sqot_es

Cytaty z książki This Lullaby