Kronika ślubnych wypadków

Hitched!
2013-05-31
2013-05-31
Melania Gruszczyńska
Pani inżynier Firth Williams jest ostatnio trochę zajęta. Nadzoruje budowę na terenie posiadłości Whellerby i organizuje wieczór panieński Saffron, przyrodniej siostry. To niby nic wielkiego, tyle że siostra wychodzi za gwiazdę popu. Wystarczy jedno potknięcie, a tabloidy nie zostawią na rodzinie suchej nitki. No i ten irytujący zarządca Whellerby. Jest pomocny, ale w dzisiejszym świecie nie ma nic za darmo. Czego właściwie chce i o jaką przysługę poprosi? Tak, Firth Williams ma stanowczo za dużo na głowie…

Kup Kronika ślubnych wypadków w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Kronika ślubnych wypadków

2096 1787

Oceny książki Kronika ślubnych wypadków

Opinie i dyskusje o książce Kronika ślubnych wypadków

Kolejna dobra książka z tej serii wydawniczej. Wspaniała na zimne jesienne, już zimowe raczej wieczory. Herbatka, ciastko, ciepły kocyk i można czytać ile wlezie.
Ja ją przeczytałam w szkole:P Nie mogłam się oderwać a w tym roku piszę maturę :P

Rozsądek z sercem zazwyczaj do porozumienia dojść nie może. Nie dziwmy się – chcą przecież różnych rzeczy. Serce pragnie uniesień, wzlotów do chmur, bajecznych przygód, miłości wiernej i wiecznej i najlepiej księcia z bajki. A rozsądek? On rządzi się swoimi prawami, mocno stąpa po ziemi, nie myśli o ulotności, a o tym, by żyć tu i teraz, realizując założone plany. Co więc się stanie, gdy kobieta, która zawierza rozsądkowi poczuje jak i serce próbuje się wydostać? O tym opowiada kolejna książki z serii KISS wydawnictwa Mira.

Firth Williams to inżynier zarządzająca budową Whellerby – okazałej posiadłości pewnego lorda. Do wszystkiego doszła sama. Nie miała łatwego dzieciństwa. Po śmierci matki musiała zamieszkać z ojcem, bajecznie bogatym biznesmenem, który pieniędzmi chciał kupować uczucia. Firth jednak nie należała do tego typu dziewczyn. Od początku odcinała się od bogactwa rodziny, a do swojej pozycji dążyła ciężką pracą, kreatywnością i samozaparciem. Obecnie czeka na pracę życia, która nadarzy się gdy jej mentor wróci do pracy.

Gdy pojawia się jej siostra, celebry tka, z problemami natury miłosnej Firth nie wie, co ma począć. Ale sąsiad, charyzmatyczny mężczyzna marzeń przychodzi jej na ratunek. Co stanie się z planami Firth? Legną w gruzach? A może silna wola wygra z miłością?

Jessica Hart zaserwowała nam książkę pełną ciepła. Prosta, może nawet trochę banalna opowieść o kobiecie, która nie szuka miłości i o mężczyźnie, który jest inny, niż się wydaje. Idealna na leniwe popołudnie, przy lemoniadzie, na bujanym fotelu.

Subtelna i zabawna z pewnością przyniesie wam dużą dawkę rozrywki. Rozsądek czy serce? No właśnie. Często logika podpowiada nam, że rozsądek wie lepiej, że to przecież on wie, co jest dla nas dobre, co jest słuszne i jak powinniśmy postąpić. Gdy jednak w grę wchodzą namiętności, emocje, która rozpływają się w nas niczym czekoladki na słońcu, trudno jest przyznać mu rację.
Firth stanęła przed trudnym wyborem. Nie dać się zwieść i dążyć
dalej ku upragnionemu celowi czy też może poddać się namiętności, która burzy krew w żyłach? Ja wam nie powiem, co wybrała, tego dowiedzcie się sami.

2010

Na półkach: , , , ,

Zaufaj miłości

„Niebezpiecznie jest liczyć na to, że inni obdarzą nas szczęściem.”*

Warto mieć w życiu cele i przygotowany plan, który pomoże je osiągnąć. Trzeba postępować ściśle według niego i nie dać się rozproszyć sprawą mniej ważnym, liczyć tylko na siebie i dążyć raz wytyczoną drogą. Ale czy na pewno? Może jednak czasem warto przyjąć pomoc, zboczyć choć trochę z obranej ścieżki by przypadkiem nie przegapić szansy coś równie ważnego. W życiu można iść na kompromisy, a przyjemności i uczucie nie muszą niszczyć planów.

Firth Williams to kobieta niezależna i inteligentna. Od dawna ma swój cel w życiu i dąży do niego stopniowo, samodzielnie, nie chce pomocy swojego bogatego ojca. Jest inżynierem budowlanym, a ponieważ jest to typowo męski zawód musi udowadniać współpracownikom, że da sobie radę. Założyła sobie kilkuletni plan, w którym nie ma miejsca na związek, który może ją rozpraszać. Dlatego gdy na jej drodze staje George próbuje go do siebie zniechęcić, bo wie, że z jego poczuciem humoru jej uporządkowany świat legnie w gruzach. Jednak mimowolnie zaczyna go lubić, a gdy dodatkowo pomaga jej zorganizować wieczór panieński dla siostry coś się między nimi zaczyna dziać. Jak skończy się ich znajomość? Czy dwie tak różne osobowości będą potrafiły pójść na kompromis?

Tegoroczne wakacje wydawnictwo Harlequin postanowiło umilić swoim czytelnikom wydając nową serię - Kiss. W serii tej będą ukazywać się opowiadania zabawne, z dreszczykiem, a nawet zmysłowe. Czasami lubię sięgnąć po książki tego typu i oddać się lekkiej zbyt wiele niewymagającej lekturze. Jaka okazała się być pierwsza z cyklu opowieści?

Jessica Hart napisała powieść, która posiada w sobie humor, smutek oraz namiętność. Historia jest napisana lekko, fabuła jest przemyślana, akcja powieści jakoś specjalnie nie pędzi, ale na brak nudy też nie można narzekać. Wiadomo, że jest to romans i trzeba patrzeć na niego pod innym kątem. Moim zdaniem romans powinien pozwolić się odprężyć, odpłynąć myślom od spraw codziennych i uwierzyć chociaż na chwilę w taką historię. „Kronika ślubnych wypadków” właśnie taką książką jest, zabawna i wzruszająca. Mimo małej ilości stron opisy miejsc oraz wydarzeń są ciekawe i rzetelne. Postacie wykreowane przez Hart są ludzkie, posiadają wady i zalety. Najbardziej jednak podobał mi się kontrast między głównymi bohaterami. Ona zbyt poważna, a on zbyt rozrywkowy, jednak razem się dopełniają i tworzą parę, która od razu przykuwa oko. W takich książkach od razu można przewidzieć zakończenie, ale jeśli jest Dorze napisana, nie zwraca się na to zbytniej uwagi.

Zawsze gdy mam zastój w czytaniu i żadna książka nie jest w stanie mnie zainteresować biorę się za literaturę tego typu. Wiem wtedy, że blokada mi minie i będę mogła czytać ile zechcę. Tak było i tym razem. „Kronika ślubnych wypadków” wciągnęła mnie od pierwszych stron i zapewniła rozrywkę na dobrych parę godzin. Pośmiałam się czytając sprzeczki bohaterów i opisy psocenia się George’a, Firth. To było zabawne, ale zarazem słodkie. Szczerze mówiąc jakby ktoś mi robił takie kawały to bym chyba nie wytrzymała ze śmiechu. Lekka, przyjemna i łatwa w odbiorze. Zdecydowanie polubiłam styl pisania Hart.

Książka ta to pozycja idealna na lato, długie letnie dni czy też pobyt na plaży. Czyta się ją szybko i z prawdziwą przyjemnością. Może nie wnosi żadnych wartości, ale przypomina, że zawsze warto zaufać i zaryzykować, bo akurat może czekać na nas coś bardzo ważnego.

*str. 169

Zaufaj miłości

„Niebezpiecznie jest liczyć na to, że inni obdarzą nas szczęściem.”*

303 użytkowników ma tytuł Kronika ślubnych wypadków na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Kronika ślubnych wypadków na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kronika ślubnych wypadków

Okładka książki Randka w ciemno Barbara Hannay, Jessica Hart
Randka w ciemno Barbara Hannay, Jessica Hart
Okładka książki Jak zostać gwiazdą. Ślub jak z bajki Jessica Hart, Trish Wylie
Jak zostać gwiazdą. Ślub jak z bajki Jessica Hart, Trish Wylie
Okładka książki Podróż poślubna. Barwne życie Jackie Braun, Jessica Hart
Podróż poślubna. Barwne życie Jackie Braun, Jessica Hart
Jessica Hart
Jessica Hart
Jessica Hart urodziła się w Afryce Zachodniej. Pisaniem zajęła się, aby zdobyć fundusze na ukończenie doktoratu z historii średniowiecznej. Obecnie pracuje na pełnym etacie jako pisarka. Jessica jest autorem ponad 50 książek. Jest laureatką dwóch najbardziej prestiżowych nagród - RITA Award ® za najlepszy romans tradycyjnych z 2005 r.. oraz wysoce cenioną nagrodę Romance przyznawaną przez Stowarzyszenie Romantic Novelists w Wielkiej Brytanii w 2006 r. W latach 2007 i 2009 również była obecna na krótkiej liście laureatów.

Czytelnicy Kronika ślubnych wypadków przeczytali również

Uratuj mnie Rachel Gibson
Uratuj mnie
Rachel Gibson
Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego ta książka ma tak słabą ocenę. Co prawda - jak się bliżej przyjrzeć i głębiej zastanowić, to nie jest to wyjątkowo ambitna pozycja, nawet troszkę przewidywalna (prócz umiejscowienia akcji w stanie Teksas, o tym jeszcze nie czytałam!!),ale za to wręcz obfituje w to, co pozwala człowiekowi po prostu się zrelaksować przy przyjemnej, spokojnej lekturze. Bardzo spodobała mi się postać głównej bohaterki - silnej kobiety, która postanowiła przeżyć swoje życie po swojemu, znaleźć swoje własne miejsce w świecie, zamiast tkwić w tłumiącym jej osobowość miejscu dążącym do... Cóż, ciągłych małżeństw, plot i spładzania kolejnych dzieciątek. Postać Vince'a również przyjemna, jakkolwiek bohater twierdził, że jest nie miłym dupkiem, tak okazuje się być zwyczajnie dobrym (i seksownym w każdym calu!) facetem. Ostatni tajemniczy wątek nie rozwinięty, jednak nie czuję z tego powodu jakiegoś specjalnego niezadowolenia, wystąpił na samym końcu, także nie wprowadza niczego niesamowitego do fabuły, która od początku skupiała się głównie na życiu Sadie Jo i Vincencie. Fabuła bez zbędnego przesadzenia. Jeżeli by wziąć na cel mieszkańców Lovett - realistycznie ukazana. Ludzie i to ich zamiłowanie do gorących ploteczek... Poza tym bardzo polubiłam poczucie humoru autorki, które naturalnie wpoiło się w całą historię bez poczucia, że coś jest zbywane/przerywane z braku laku. Nie ma też dużo scen seksu, czytając raczej można się zdziwić iż jest więcej opisów przeżyć bohaterów niż wątków seksualnych, przy tym jednak pisarka nie pomija delikatnego elementu romantycznego, jaki wzrasta z każdą stroną. Miło mi się czytało, że to mężczyzna pierwszy stracił głowę dla kobiety niż na odwrót (bo bohaterka wytrwała dłużej, HA!) Polecam na nudny/męczący weekend.
cerihunter - awatar cerihunter

Cytaty z książki Kronika ślubnych wypadków

Dodaj cytat z książki Kronika ślubnych wypadków